Тежката артилерия на ГЕРБ пуска компромати за „Пирогов”, за да прави чистки. Някой иска да лапа?

Ще има кадрови промени в „Пирогов” до седмица, съобщи здравната министърка. Поводът за това е един доклад за „Пирогов”, според който там се вършели нарушения, имало големи разходи и т. н.

От болницата обясниха, че в доклада е пълно с грешки, които трябва да бъдат отстранени. Например в него е записан някакъв огромен многохиляден разход за книгите в библиотеката на болницата, а всъщност става дума за 100 лева на месец на човек, който да ходи да ги разнася по стаите на болните.
И прокуратурата, която вече е орган на изпълнителната власт, веднага започна разследване, за да обслужи здравната министърка. Тя обеща чистка и това ще се случи, независимо какво ще открие прокуратурата.

Непременното желание да смениш ръководството на „Пирогов”, където не се е чуло да има скандали и проблеми като в други болници, издава нещо съмнително.

Тази гигантска болница, която прави по 40 000 операции годишно и има и социални функции – в нея влиза всеки, който се нуждае от спешна помощ и го лекуват дори без здравна осигуровка – работи в постоянен финансов недостиг, въпреки големия си бюджет. Който се разходи вътре, ще види колко е мизерно. Сестрите взимат по 400 лева заплата, с нощни дежурства и др. и си докарват до 600 лева. Лекарите взимат едни смешни надбавки за операция, дежурство и т. н. Но болницата работи.

Защо е това желанието на здравната министърка да смени ръководството? В това ли се състои здравната реформа? Да сменим шефовете в „Пирогов”? Копроматът и готвената чистка по-скоро подсказват, че някой иска да лапа от големия бюджет на „Пирогов”, да дойде там наш човек, който да прави каквото трябва, за да текат едни пари. Не е трудно с такава голяма болница, с толкова много дейности и доставки.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.