Молдова – колония на Тунис

Жител на Кишинев демонстрира молдовски алкохол. Снимка: кп

Преди пет години бях в Израел и там, на брега на Червено море, дълго и продължително обяснявах на един лейтенант от колумбийската полиция къде се намира България.

Цялото упражнение ми отне около половин час. В началото нищо не помагаше – нито факта, че сме на Черно море, нито, че около нас са държавите Румъния, Сърбия, Македония и Турция. Той и понятие си нямаше за тези държави. В очите му се появи блясък само когато му казах, че навремето тук е било Римска империя и се е простирало чак до Румъния, където всъщност са заточавали провинили се граждани от Рим.

Но това, последното, го накара отново да помръкне. Знаеше само за Римската империя и, че неин наследник е Италия, и знаеше, защото е залавял контрабандисти на наркотик, които са пътували дотам.

Най-накрая, когато бях тотално изтощен да му разказвам някакви исторически неща за нашата страна, се сетих да му спомена за Христо Стоичков. Погледът му светна и тогава той зацепи за България. И щастлив се обърна към спътничката ми Ала от Украйна, за да я попита и нея откъде е.

Ала отговори светкавично – „От Русия!”. Това, разбира се, му говореше вече нещо и той с щастлив израз на лицето тръгна да ни води да разгледаме Делфинариума на гр. Ейлат. Попитах Ала – защо му е отговорила така при положение, че е украинка, а Украйна ако беше в ЕС щеше да е най-голямата страна там. „Да, бе, да преживея същото, което и ти преживя току що – половин часов географско-исторически разговор” – ми отговори Ала, без да й мигне окото.

Защо се връщам към този спомен? И до днес си мисля, че ако му бях обяснил за Римската империя, варварите, които я завладяват и за столицата им Картаген, със сигурност щях да мога да му обясня, че това са бивши колонии на Тунис, в които влизат днешните държави Молдова, Румъния, Сърбия, Македония и Турция. Той за Тунис знаеше по същата причина, поради която се сети за Римската империя и Италия.

И защо пък не, даже ми хареса тази теория, която с чисто сърце споделям в момента с вас.

Малка историческа справка

Вандалите са съюз на източно-германски племена, близки до готите, който влизат в състава на Римската империя през 5 век и създават в Северна Африка държава със столица Картаген. А Картаген е тунизийски град в столичната област Тунис. Той е наследник на исторически град, станал столица на древната държава Картаген в Северна Африка. Името се отнася не само за града, но и за цивилизацията, развила се в сферата на влияние на този град. Неговите руини се намират много близо до днешния град Тунис, а край тях е разположен съвременният дворец на президента на Тунис.

Разбирате ли колко лесно става подмяната на една история? Затова аз смело твърдя, че в Молдова живеят африканци и жителите й са живеели в колония на Тунис.

Това твърдение е също толкова вярно колкото и това, че „България е станала германска колония” – както писа преди време молдовският в. Панорама.

Забележете само какви прозрения, написани от човек, който все едно се е учил от комикси цял живот.

През последните 20 години в Европа е създадена нова система. Едни държави подчиняват други. Като цяло Старият континент достигна невиждано ниво на развитие и благосъстояние. Но това развитие и благосъстояние е крайно неравномерно разпределено.

Днес страни като Гърция, България, Румъния, Испания, Португалия, Унгария, Литва, Латвия и даже Италия са станали или в близките години ще станат колонии на Германия, Франция и Холандия. Всички са длъжни да плащат данък на германците. За това в Брюксел се издават „директиви”, за чието изпълнение следят „комисари”, пише изданието.

Според вестника, както всяка империя, Европейският съюз рано или късно ще се разпадне. Фалитът на Гърция ще усили центробежните тенденции. В един момент може да излязат на повърхността вековните противоречия между Германия и Франция за влияние върху колониите.

Или другият им хит, на в. „Молдовски ведомости”: В молдовските училища учат за румънеца Калоян, управлявал Румънско-българската държава.

Цар Калоян е бил румънец. Това твърди Демир Драгнев, автор на учебник по „Средновековна история на румънците”, по който учат молдовските ученици в шести клас. Учебникът е отпечатан през 2011 година, като парите за него са дадени от румънската държава, пише вестник „Молдовски ведомости”.

В учебника унгарският феодал Янош Хуняди е представен като румънец.
На страница 141 е описана историята на т.нар. „Румънско-българска държава” начело с „румънеца Йоаница Калоян”. „Румънските” държавни формирования са оглавявани от хора с всякакъв произход, но не и румънски – Клад, Атум, Менуморут, Литова, Сенеслав (прекръстен на Сенеслау), Добротич – славяни, хазари, кумани, но според автора, всички те са румънци.

И за какво им е всичко това? За да докажат колко велика сила е Румъния и как Молдова иска да се присъедини към тях. Не се шегувам. Това е самата истина. В случая, за разлика от Македония, която ни краде всякакви светини, символи, писменост и национални герои, но само с една единствена цел – да докаже колко велика държава е, Молдова си измисля невероятни исторически събития и приписва кръв, дето я нямат, на разни владетели с една единствена цел – да се присъедини към Румъния.

Няма лъжа, няма измама. Цялата им външна политика е насочена към това присъединяване поради бедност на идеи в икономиката, липсата на пазар, където да си изнесат виното и тъга по доброто старо социалистическо време.

Ами да станат отново колония на Тунис, която след демократичните промени се превърна в една „хубава” социалистическа държава от арабски тип.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.