Какво да промени новото правителство на Гърция?

Гърция се сдоби с ново коалиционно правителство от партии, които подкрепят широко спасителното й споразумение с европейските партньори и Международния валутен фонд.

Консервативната Нова демокрация, която ще е начело на коалицията, и нейният очакван по-малък партньор – социалистическата ПАСОК, заявиха, че искат да предоговорят спасителното споразумение, за да ограничат влиянието му върху дълбоката рецесия в страната.

Следват основните въпроси, които новото гръцко правителство ще иска да предоговаря с т. нар. „тройка“ – Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка.

Съкращения на разходите

Гърция иска повече време за прилагане на фискалните съкращения от 11,7 милиарда евро за 2013 г. и 2014 г., за да смекчи влиянието им върху бързо затъващата икономика.

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас заяви, че те трябва да се разпределят за период от четири години до 2016 г. Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос посочи, че страната може и да успее да ги приложи до 2017 г. При сегашните условия на спасителното споразумение Гърция трябва да извърши съкращения, за да свие бюджетния дефицит от 9,3 процента през 2011 г. до 2,1 процента от Брутния вътрешен продукт през 2014 г.

Социални разходи

Самарас заяви, че планира разходен пакет в размер на 650 милиона евро, който да върне най-ниските пенсии до нивото им от 2009 г. и да осигури помощи за фермерите, представителите на правосъдието и многодетните семейства, които са засегнати от съкращенията. Самарас посочи, че е определил нови съкращения, възлизащи на същата сума, за да се компенсират тези разходи.

Самарас също така иска да увеличи помощите за безработни от една на две години, може би със съдействието на европейските фондове. Той иска също помощи за безработни да се отпускат и на самонаети граждани и притежатели на магазини, които са били принудени да приключат с бизнеса си.

Данъците

Нова демокрация иска да намали следващата година корпоративните данъци от сегашните 20 на 15 процента. Партията иска също постепенно намаляване през следващите три години на Данъка добавена стойност от сегашните 23 процента на 19 процента.

Партията иска също да намали тавана на данъка върху приходите от 45 на 32 процента и да наложи таван на общите данъчни задължения на домакинствата като процент от приходите. Прагът на освободените от данък лица ще се увеличава постепенно за период от две години, като от сегашните 5 000 евро ще стане 10 000 евро.

Партията се надява, че ускоряването на икономическия растеж ще помогне за компенсиране на приходите от по-ниски данъци.

Трудовите закони

И Нова демокрация, и ПАСОК искат да подсилят колективните трудови договори и да възстановят по-голямата защита за служителите в един бързо свиващ се трудов пазар. Социалистите искат стандартите на труд на ЕС да се прилагат и в Гърция. Консерваторите не искат да има повече намаления на заплатите в частния сектор след тези, които вече са извършени в съответствие със спасителното споразумение.

Намаления на дълга

И Нова демокрация, и ПАСОК искат да компенсират дребните притежатели на облигации, които инвестираха спестяванията си в гръцки облигации и станаха свидетели на това как стойността им падна с около 75 процента като част от преструктурирането на дълга на страната тази година. Заемодателите на Гърция предупреждават да няма специално отношение към определена група притежатели на облигации.

Освобождаване на служители в държавния сектор

Съгласно спасителния план Гърция трябва да намали броя на заетите в държавния си сектор със 150 000 души до 2015 г., главно като наема само по един нов служител на всеки 10, които се пенсионират. Поне 15 000 държавни служители ще бъдат уволнени, след като са прекарали година в т. нар. „трудов резерв“, получавайки основна заплата без надбавки.

Нова демокрация иска държавните служители в трудовия резерв да получават основна заплата и социални надбавки за период от три години вместо за една, както предвижда спасителният план.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.