Безпилотни самолети, компютърни вируси – нови оръжия в тайните войни на САЩ

Асошиейтед прес

Самолет шпионин без пилот - Погледът на Горгона
Екип на военно летище в САЩ подготвя безпилотен самолет за видео наблюдение по границата с Канада, за проследяване на контрабанда на цигари и др. Самолетът Gorgon Stare (Погледът на Горгона) от тази година ще бъде използван и в Афганистан да следи движение на хора и техника. Той може да лети 2 седмици без кацане, наблюдава с няколко камери, в комбинация от няколко такива самолета. Снимка: АП/БТА

След десетилетие на скъпоструващи конфликти в Ирак и Афганистан начинът на водене на войни от САЩ се променя към използване на по-малко мускули и повече хитрост.

Безпилотните летателни апарати шпионират и нападат терористи, без да се създава опасност за пилоти. Малки екипи от бойци на спецчастите дискретно обучават и съветват чуждестранни сили. Вируси, изпратени от компютри към мрежи в чужбина, тихомълком нанасят удари, без да оставят следи от американски действия.

Това е тайна война, за която американското общество до голяма степен не знае нищо. В Пакистан безпилотни самолети, а не американски пехотни части или бомбардировачи Б-52 преследват терористите от Ал Каида. Ръководената от ЦРУ операция срещу укритието на Осама бин Ладен беше осъществена от безшумен отряд на спецчастите на ВМС на САЩ, известни като „тюлените“.

В Йемен безпилотни самолети и няколко десетки американски военни съветници помагат на правителството да обърне в своя полза баланса на силите в борбата срещу клон на Ал Каида, който таи надежди някой ден да нанесе удар на американска земя.

В Сомалия, намиращата се в т.нар. Африкански рог страна, която не е имала напълно функциониращо правителство от 1991 г. насам, президентът Барак Обама тайно одобри извършването на два удара с безпилотни самолети, както и две операции на командоси срещу терористи.

В Иран разузнавателни безпилотни самолети следят ядрената активност, а както се твърди, компютърна атака е заразила съоръженията за обогатяване на уран с вирус, отлагайки вероятно деня, в който Америка и Израел може да се почувстват принудени да хвърлят истински бомби върху Иран и да рискуват от по-голяма война в Близкия изток.

Високотехнологичната война позволява на Обама да нанася удари по мишените, които администрацията смята за най-големите заплахи за американската сигурност, без цената и негативите от изпращането на отряд пехотинци да завземат територия; някои от тях почти сигурно ще бъдат върнати у дома осакатени или мъртви.

Но това също така повдига въпросите за отговорностите и последиците за международните правила, свързани с употребата на сила извън конвенционалния въоръжен конфликт. В петък Белият дом предприе стъпка към по-голяма откритост относно основните измерения на сенчестите войни, уведомявайки за първи път Конгреса, че американската армия извършва смъртоносни нападения срещу терористи в Сомалия и Йемен. Не бяха споменати обаче безпилотни самолети и признанието не засегна операциите на ЦРУ.

„Контролът от страна на Конгреса на тези операции изглежда е слаб и недостатъчен“, каза Стивън Афтъргуд, експерт по въпросите на секретността на правителството от частното обединение Федерация на американските учени.

„По конституция Конгресът обявява войните, но изглежда той е възприел до голяма степен пасивна позиция, докато изпълнителната власт е поела инициативата във воденето на войни“, каза в интервю Афтъргуд. Отчасти това е така, защото конгресмените отстъпиха свои правомощия, приемайки непосредствено след 11 септември закон, който предостави на Белия дом неограничена власт за военни действия срещу Ал Каида.

Тайните войни не са нещо ново. Десетилетия наред ЦРУ извършва секретни операции в чужбина по заповед на президента и със знанието на Конгреса. Например то въоръжаваше муджахидините в Афганистан, които се сражаваха срещу съветските окупационни сили през 80-те години. В последните години американските специални части за тайни операции имат по-голяма свобода на действие, дори и в страни, където САЩ не водят война, а това разми границите между военната и разузнавателната сфера.

В тази мъгла от тайнственост изтичането към средствата за масова информация на секретни подробности за определени тайни операции доведоха до обвинения, че разкритията са дирижирани от Белия дом с цел да се подобри имиджът на Обама в областта на националната сигурност и по този начин той да увеличи шансовете си за преизбиране. От Белия дом отхвърлиха обвиненията.

Тези течове извадиха наяве подробности за американските атаки с компютърни вируси срещу иранската ядрена програма, осуетяването на плана на Ал Каида за бомбен атентат срещу американски самолет, както и други тайни операции. Двама американски прокурори водят независими едно от друго разследвания на ФБР за изтичания на информация, засягаща националната сигурност, а Конгресът също прави свое проучване.

Не само средствата за масова информация притиснаха администрацията да предостави повече информация за сенчестите си войни. Някои в Конгреса, особено онези конгресмени, които са най-скептични към необходимостта от американски интервенции в чужбина, възразяват срещу войната с безпилотни самолети на администрацията. Те настояват да се обясни по-подробно как например се разрешават ударите с безпилотни самолети и как се извършват в случаите, когато самоличността на взетия на прицел терорист не е потвърдена.

„Нашите кампании с безпилотни самолети фактически вече нямат никаква прозрачност, отговорност или контрол“, написа на Обама във вторник демократът от Камарата на представителите Денис Кучинич заедно с други 25 предимно антивоенно настроени конгресмени.

Няколко десетки конгресмени са подробно информирани за тайните операции на ЦРУ и за секретни военни действия и някои може и да поискат да прегледат видеозаписите от ударите с безпилотни самолети и да им бъде осигурен достъп до докладите за подобни нападения и други тайни дейности. Но допреди два месеца администрацията не беше потвърдила официално, че използва бойни безпилотни самолети.

В реч през април шефът по борбата с тероризма в администрацията на Обама Джон Бренън призна, че въпреки президентските уверения за законността на употребата на сила срещу терористи, някои все още оспорват легитимността на извършването на удари с бойни безпилотни самолети.

„Позволете ми да го обясня възможно най-просто: да, в пълно съответствие със закона и за да се предотвратят терортистични атаки срещу САЩ, както и да се спасят човешки животи правителството на Съединените щати извършва целенасочени удари срещу определени терористи от Ал Каида, понякога използвайки дистанционно управлявани самолети, често наричани в публичното пространство „безпилотни самолети“, каза той.

Президентът Джордж Буш разрешаваше удари с безпилотни летателни апарати в Пакистан и на други места, но Обама значително увеличи броя им. Според Бил Роджо от „Лонг уор джърнъл“, електронно издание, което следи американските контратерористични действия, през мандата на Обама САЩ са извършили 254 удара с безпилотни самолети само в Пакистан. За сравнение по времето на Буш е имало 47 удара.

В поне един от случаите целта е бил американец. Ануар ал Аулаки, един от лидерите на Ал Каида, който през септември беше убит в Йемен при атака с безпилотен самолет.

Според публикуван в края на миналата година списък при американски контратерористични операции са ликвидирани повече от 30 терористични лидери в целия свят. Те включват „плановика“ на Ал Каида за Източна Африка Салех Али Салех Набхан, който беше убит при хеликоптерна атака в Сомалия.

Кампанията с безпилотните самолети е доста непопулярна в чужбина. Проучване на института „Пю“ за образа на САЩ зад граница показа, че в 17 от 21 изследвани страни повече от половината от хората не одобряват американските удари с безпилотни самолети срещу ектремистки лидери на места като Пакистан, Йемен и Сомалия. В САЩ 62 процента са одобрили кампанията, което прави американското обществено мнения явно изключение.

Употребата от страна на САЩ на кибернетични оръжия като вируси, които саботират компютърни мрежи или други високотехнологични прибори и също така могат да проникват в компютри и да крадат данни, са обвити в още по-голяма тайнственост и вероятно за тях се знае още по-малко.

Сенаторът от Републиканската партия Джон Маккейн е водещ критик на подхода на администрацията към сведенията за използването на компютрите като средство за водене на война.

„Мисля, че кибернетичните атаки са една от най-големите заплахи, пред които се изправяме“, каза Маккейн в скорошно интервю, „и имаме доста разединен и не много добре информиран Конгрес, който се занимава с въпроса“.

Министърът на отбраната Лион Панета и представители от сферата на националната сигурност често говорят публично за подобряване на американската защита срещу кибернетични атаки – не само на компютърните системи на американското правителство, но и на свързаните с тях изпълнители по договори в областта на отбраната и други частни мрежи, като например американската финансова система и електрическата мрежа. До голяма степен остава неясен капацитетът на САЩ за употреба на компютърни вируси и други кибернетични оръжия срещу чужди цели.

Според някои Белият дом държи Конгреса в неведение дори и по въпросите на явните бойни действия. Сенаторът демократ Джеймс Уеб, участник във войната във Виетнам като морски пехотинец, миналия месец внесе проектозакон, според който президентът ще трябва да иска одобрение от Конгреса, преди да въвлича американски сили в непредставляващи непосредствена заплаха за сигурността на САЩ граждански конфликти като миналогодишната военна интервенция в Либия.

„Година след година, престрелка след престрелка, ролята на Конгреса в определянето къде могат да действат американските военни и къде може да се използва страховитата мощ на нашите оръжейни системи, отслабва“, каза Уеб.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.