„Ди Велт“ за България: Да си отгледаш медии

Така в. Монитор отразява доклада на Freedom House, според който България е на 78-о място в света по свобода на медиите.

Има една страна, в която премиерът няма нищо против вестниците да го наричат с малкото му име. „Бойко спасява папагали“, „Бойко изпотява Бекер“ – такива заглавия си позволяват водещи български вестници, пише „Ди Велт“.

Такива заглавия може и да забавляват публиката, за „Репортери без граници“ обаче те са признак за нарушена медийна среда. „Политиката употребява пресата. Медиите са или в сивия сектор, или в ръцете на мафията, върху тях се оказва натиск“, е цитиран да казва генералният директор на организацията в Брюксел Оливие Базил.


Ръцете, които мачкат българските медии

През тази година България се срина до 80-то място в годишната класация на „Репортери без граници“ за свободата на медиите, като така си „извоюва“ последното място сред страните от ЕС. Също и „Фрийдъм хаус“ дава слаба оценка на България, редом с Унгария. За разлика от унгарците обаче, които се вдигнаха на протести срещу медийните посегателства на премиера Виктор Орбан, в България е тихо и спокойно, пише „Ди Велт“. В момента Брюксел е така погълнат от еврокризата, че няма никакво време да се занимава с други проблеми.

Вестник „Телеграф“ всеки ден върти наляво-надясно една снимка на Борисов, заедно с посланията му, до главата на вестника. Пропагандата на този вестник граничи със скудоумие. Снимка: e-vestnik

Това обаче скоро може да се промени, продължава изданието. Вярно е, че Европейската комисия няма много поле за действие, когато става въпрос за медийната свобода, защото това е област от компетенциите на отделните национални държави. Брюксел обаче може по заобиколен начин да се намеси, както направи това в случая с Унгария. Така например още миналия декември комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния изпрати запитване до София относно съмнения за неправомерна държавна помощ за частната Корпоративна търговска банка (КТБ), в която, по информация в българските медии, са половината сметки на големи държавни монополисти като Булгаргаз и БДЖ.

Сега КТБ отново попада в полезрението на Брюксел, след като Съюзът на издателите в България подаде в ЕК жалба срещу банката, чийто председател Цветан Василев е свързан с Нова българска медийна група, основана от него през 2007 г. с държавни средства. В групировката влизат 4 национални вестници, едно списание, една телевизия и други издания, твърди „Ди Велт“.

Истински независими са само шепа блогъри

Изданието цитира председателя на Съюза на издателите в България Любомир Павлов, според когото чрез КТБ българското правителство подпомага една приятелски настроена към него медийна група, чиито дотирани от банката издания подбиват цените на конкурентните вестници и списания. Оливие Базил също е потвърдил пред „Ди Велт“, че КТБ е отпуснала средства на инвеститори, за да създадат медийната група. Любомир Павлов пък е отскоро в немилост. Той беше обвинен в пране на пари във връзка с покупката на издания на ВАЦ в България.

Зад много български вестници стоят частни корпоративни интереси, твърди още шефът на „Репортери без граници“. Зад тях се крият фирми с неизяснени собственици и интереси. А една част от тях се използват от офшорни фирми за пране на пари. Към това се добавя и напълно изкривеният рекламен пазар в България, където държавни институции рекламират в угодните им издания. Според Базил в България истински независими са само шепа блогъри.

От Дойче Веле

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.