Западът не действа в Сирия, обвинява Русия

Асошиейтед прес

В продължение на месеци САЩ очерняха Русия заради това, че блокираше строги действия на ООН срещу Сирия и подкрепяше президента Башар Асад, докато войските му опустошаваха бунтовнически градове. Но позицията на Русия е удобна в много отношения за Вашингтон и съюзниците му, които си имат собствени причини да избягват директна интервенция в още една арабска страна в криза.

Предстоящите президентски избори в САЩ през ноември са една от тях. Другите са несигурния изход от евентуален военен ангажимент и умората на американското общество от продължителните войни. „Фактът, че Русия не променя мнението си за Сирия определено помага на Вашингтон в усилията му оправдае бездействието си“, казва Билял Сааб, учен и експерт по Сирия в Института за международни изследвания „Монтерей“.

Въпреки упоритата реторика за кланетата в Сирия, Вашингтон и западните му съюзници нямат никакво желание да се ангажират в каквито и да е военни действия, подобни на натовската мисия, с чиято помощ бе свален диктатора Муамар Кадафи в Либия. Американската вътрешнополитическа ситуация също е фактор. Президентът Барак Обама е изправен пред трудната битка за преизбирането си, а страната му е фокусирана върху икономическите си проблеми.

Много хора настояват за прекратяване на ангажимента на САЩ в Афганистан след изтеглянето от Ирак и биха се възпротивили на още едно военно приключение. САЩ предпочитат да хвърлят вината за кървавия конфликт върху врага си от Студената война. Продължаващата руска подкрепа за Асад „ще допринесе за започването на гражданска война“, предупреди държавният секретар на САЩ Хилари Родам Клинтън миналия месец.

Сирийските сблъсъци се превърнаха в един от най-кървавите и мрачни конфликти от Арабската пролет и световните сили са оказаха неспособни да спрат насилието, довело до смъртта на 14 000 души, според опозицията. Страната е географски и политически крайъгълен камък в сърцето на Близкия изток. Тя граничи с пет страни, с които споделя религиозни и етнически малцинства, а с Израел я дели крехко примирие. Мрежата й от съюзници се простира до ливанското движение Хизбула и шиитската теокрация на Иран.

Мнозина се страхуват, че една дестабилизирана Сирия би могла да разпръсне вълни на недоволство в целия район или да доведе до регионална война, въвличаща Иран и Израел. В Сирия съществува и опасно религиозно разделение, което прави гражданската война един от най-зловещите сценарии. Режимът на Асад е доминиран от алауитското малцинство, дял от шиитския ислям, но преобладаващото население в страната са сунити.

Напрежението по въпроса за Сирия се превърна в конфронтация чрез трети страни между Вашингтон и Москва. Миналата седмица официални представители на САЩ и Русия си размениха резки обвинения, че оказват военна подкрепа на враждуващите страни в Сирия. Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин оповестиха обща декларация след срещата си в Мексико в понеделник. В декларацията се потвърждаваше правото на сирийския народ демократично да определи бъдещето си, но без да се засяга въпроса за Асад и неговото бъдеще.
Официални представители на САЩ и ООН заявиха, че мирният план от шест точки на специалния пратеник Кофи Анан бе всъщност единственият обсъждан план за справяне със сирийската криза по това време. Изглежда, че той се провали тази седмица – наблюдателите на ООН в Сирия обявиха, че прекъсват всичките си мисии заради ескалиращото насилие през предишните десет дни. Сирийският режим допринесе за международното напрежение, като систематично игнорираше инициативи и санкции, често с подкрепата на Москва.

Клинтън призна, че пред военната интервенция стоят и други препятствия освен сдържаността на Русия. Сред тях тя посочи силната противовъздушна отбрана на страната, разногласията сред арабските страни за евентуална военна намеса в Сирия и опасността насилието да прерасне в голяма гражданска война, която може да се прехвърли отвъд сирийските граници. „Знаем, че може да стане по-зле отсега“, каза Клинтън. Официални представители на САЩ също споменаха риска от война чрез трети страни.

Опасността идва от това, че Иран, който е съюзник на Сирия, подкрепя Асад, а други държави съдействат на въстаническите групи. САЩ е една от шестте световни сили, преговарящи с Иран с цел да намалят напрежението, породено от ядрената му дейност. „Обама вярва, че стратегията му относно Иран – проблем, който е много по-важен за правителството му, отколкото Сирия, работи“, казва Сааб. Той „не иска да оплеска нещата, ловейки риба в мътните сирийски води.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.