Румънският премиер – поредният политик – плагиатор

Асошиейтед прес

Неговият първи министър на образованието подаде оставка за това, че изплагиатствал книга за румънското присъединяване към Европейския съюз. Вторият се оттегли скоро след това, също обвинен, че е копирал академична книга. Сега румънският премиер Виктор Понта е обвинен, че е преписал половината от своята докторска дисертация.

С правителство на по-малко от два месеца, Понта се оказа в позиция да отделя изключително много време да обяснява въпросните академични злодеяния, направени от него и неговите служители. И всичко това в момент, когато неговата страна преминава през политическа нестабилност и големи злочестини заради строгите мерки на икономии.

Някои румънци виждат в това политическа вендета. Други – отражение на културата на академични измами, която процъфтя след рухването на комунизма, когато университетските звания се превърнаха в начин на изкачване по социалната стълбица. Хората с амбиции, пари и влияние през последните 20 години купуваха докторати, казва политическият анализатор Стелиан Тънасе. Изглежда добре на тяхната автобиография да имат докторска титла, това е модерно, затова те ги купуват, така както купуват костюм на Армани, казва той.

„Нейчър“ заяви в понеделник, че анонимен източник им е предоставил документи, които сочат, че повече от половината от дисертацията на Понта от 432 страници, написана през 2004 г. за Международния съд, е преписана от работата на двама румънски учени-юристи.

В началото Понта отрече обвиненията, казвайки, че те са политически мотивирани. Но във вторник той частично призна някои от тях. Единственото нещо, за което могат да ме укорят, е, че не съм цитирал авторите в долната част на всяка от страниците, а съм ги сложил в библиографията накрая, каза той. Ако това е грешка, то аз искам да платя за нея, каза Понта. Той заяви, че ще се откаже от званието доктор, ако се докаже, че има нарушение, но няма да подаде оставка като премиер.

Плагиатството и други форми на академични измами са широко разпространени в Румъния. След като комунизмът рухна през 1989 г. и Румъния започна да въвежда пазарни реформи, бяха открити голям брой частни университети и институти, предлагайки според някои съмнителни академични квалификации. Измамите започват рано в Румъния и широкопризнато е, че те са чести в училищата. Известно е, че учителите получават подкупи за това, че си затварят очите за ученици, които преписват по време на изпити.

Има много информации за преписване по време на държавните изпити в университетите. Медицинските колежи бяха обвинени, че продават въпросите за изпитите предварително на студентите, с което се подкопава доверието в лекарите. Понта написва доктората си през 2004 г., когато е държавен секретар в правителството на бившия премиер Адриан Нъстасе, който бе осъден на две години затвор в дело за корупция. Нъстасе обжалва присъдата и отхвърля твърденията.

Журналистът от „Нейчър“, който написа статията, заяви, че научното списание е публикувало твърденията от загриженост за румънската академична почтеност. Вътрешната политика не е в нашия фокус, заяви Квирин Ширмайер, добавяйки, че това, което е застрашено, е „академичната репутация на произведената в Румъния наука“.

Понта е последният високопоставен европейски политик, който е отплетен в мрежа от обвинения в плагиатство. Бившият унгарски президент Пал Шмит и бившият германски министър на отбраната Карл-Теодор Гутенберг подадоха оставки след като бяха обвинени в плагиатство. Понта твърди, че е жертва на кампания за очерняне от страна на лютия си съперник, румънския президент Траян Бъсеску, твърдейки, че информаторът е президентският съветник Даниел Фунериу.

Нито Бъсеску, нито Фунериу са коментирали обвиненията. Миналата седмица Бъсеску се подигра на Понта, че има докторат по международно право. Понта стана премиер на 7 май, след като предишното правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента. Двама от назначените от него за министри на образованието се оттеглиха, след като бяха обвинени в плагиатство. Тогава Понта заяви: „Изглежда в министерството на образованието има електрически стол“.

Скандалите с плагиатство са последната глава в година на политическа нестабилност в тази балканска страна от 19 милиона души, стартирала от януари, когато хиляди проведоха седмици на протести срещу мерките за икономии. Двама премиери подадоха оставка тази година преди Понта да бъде назначен на поста.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.