Депеша от Брюксел за кмета Цонко Перката

Точно преди 3 години в e-vestnik писахме, че прочутият рок-метъл-поп кмет на Каварна Цонко Цонев заслужено може да носи прякора Перката (виж тук).

Цялото крайбрежие при Калиакра е засрано с вятърни електроцентрали, които се строят с разрешително на общината.

И Цонко Перката е посадил колкото може повече такива перки по една от най-красивите части на крайбрежието. Все едно да накичиш с вятърни централи Белоградчишките скали.

Тогава една от фирмите с перките беше глобена с 40 хил. лева, защото са построени без нужната екологична експертиза. И к’во от това? Перките продължават да никнат една след друга в земите на Натура 2000, тоест в защитен район.

И, ето, от Брюксел дойде депеша, че Еврокомисията продължава следващия етап от наказателна процедура за това строителство.

Пращат ни становище, с което искат България да се съобрази със законодателството на Европейския съюз. Тоест – моля, българи, спазвайте законите.

Ама къде ще му излязат насреща на Цонко Перката. Глобите и предупрежденията не са от вчера. Накрая държавата ще плати глоба в милиони, заради неграмотния каварненски кмет.

Проблемът е елементарен – перките са точно на т. нар. Виа Понтика, най-големият път на прелетните птици в Европа.

Вятърните генератори в Германия убиват средно по една птица годишно, без да са на този път. Там има и специални изисквания и за отстояние от сгради и пътища, заради генерирането на инфрачестоти, които са вредни. Там също така няма изчезващи и редки видове птици при перките.

Цонко Перката си слага перки по крайбрежието както си иска. В писмото от Брюксел се казва, че България е построила там вятърни паркове без т. нар. ОВОС и продължава тази практика.

Кой трябва да дойде от небето, да накара каварненския кмет да спазва законите?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.