Битият оператор и той бие

Кадър от „местопрестъплението“ на Орлов мост. СНимка: от екрана

Би Ти Ви пусна любителски кадри, изпратени им от протестираща на Орлов мост, които са уловили момента на сбиването между Чавдар Велев и оператора Иван Филчев. Както се и предполагаше, между двамата е имало сбиване, а операторът не е просто набит. Ролята на жертва, каквато му отреди Би Ти Ви, е малко преувеличена.

Информациите на Би Ти Ви представяха нещата така, че операторът Филчев е пребит едва ли не от група хора (внушението е, че това са протестиращите, „еколозите”). На кадрите се вижда как Чавдар Велев напада оператора, доколкото става ясно от кадрите, не в гръб, както твърдяха от Би Ти Ви. След като му нанася няколко удара, Велев побягва, но веднага е подгонен от Иван Филчев и се вижда зад тълпата хора как той го настига само за 10-ина метра, нанася удари и започва бой между тях, при който двамата падат на земята.

Версията на Би Ти Ви беше, че Филчев е пребит и има комоцио, а от тези кадри става ясно, че и той се бие с нападателя доста активно. Вече стана ясно също, че побойникът Велев има извадено рамо, така че е не по-малко пострадал от Филчев. Никой не оспорва, че нападателят Велев е посегнал пръв, но жертвата доста пъргаво и напълно симетрично отговаря на ударите.

С преувеличаването на този инцидент, който беше представен като по-важен от гражданското неподчинение, Би Ти Ви вместо да спечели повече съчувствие и възмущение, предизвика още повече раздразнение.

В e-vestnik се получиха няколко мейла от читатели, които ни обръщат внимание на тези кадри и обясняват как любителският видеозапис в редактирания му вариант бил манипулиран, имало монтаж, за да не се вижда достатъчно как операторът атакува в отговор. Това няма значение, ето линкове към видеоматериалите, оставени в сайта на Би Ти Ви, всеки сам да преценява. Със или без монтаж, нещата са достатъчно ясни.

По-горният видеоматериал е редактиран вариант, с леко увеличение, по надолу е нередактиран вариант

Нередактиран вариант

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.