Би Ти Ви зае фронтова позиция срещу …себе си

От началото на 90-те години не са протестирали така срещу телевизия

Българи в Лондон се снимат с плакати против бТВ на ул. „Шанс“. Снимка: разпространява се из Фейсбук

На протестното шествие срещу Закона за горите в сряда (което беше разрешено и законно) множеството скандираше „Долу Би Ти Ви!” и протестиращи размахваха поне 10 различни плаката против телевизията. В интернет се разпространяват призиви и страници за бойкот на тази телевизия. Нищо такова не се беше случвало от началото на 90-те години, когато тълпи обсаждаха сградата на БНТ, единствена тогава национална телевизия. Сега няма монопол на една телевизия и няма да се стигне до подобни вълнения. Конфликтът, обаче, е по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед.

Същия ден имаше доста по-малоброен контрапротест в защита на Закона за горите, от хора докарани с автобуси и събрани от кол и въже, някои не знаеха за какво са дошли в София, както се видя от репортаж на Нова ТВ. Само на Нова, не и на Би Ти Ви. Тази телевизия предприе твърд курс срещу спонтанно избухналото недоволство от нея. Вместо да заглади конфликта, да предизвика дискусия и разбирателство, включително с предавания, което е във властта й, Би Ти Ви се радикализира и зае страна. Тя вече е на барикадата, срещу едно значително мнозинство, което телевизията се опитва да вкара в калъпа на „еколози”, изкарва ги лумпени и др. Много грешна позиция за една масова медия.

Плакати против бТВ на последното шествие против Закона за горите. Снимка: Окупирай България, Фейсбук

Плакати против бТВ на последното шествие против Закона за горите. Снимка: Окупирай България, ФейсбукПлакати против бТВ на последното шествие против Закона за горите. Снимка: Окупирай България, ФейсбукПлакати против бТВ на последното шествие против Закона за горите. Снимка: Окупирай България, ФейсбукБългари в Лондон се снимат с плакати против бТВ на ул. "Шанс". Снимка: разпространява се из ФейсбукПлакати против бТВ на последното шествие против Закона за горите. Снимка: Окупирай България, ФейсбукБългари в Лондон се снимат с плакати против бТВ на ул. "Шанс". Снимка: разпространява се из ФейсбукПлакати против бТВ на последното шествие против Закона за горите. Снимка: Окупирай България, ФейсбукПлакати против бТВ на последното шествие против Закона за горите. Снимка: Окупирай България, Фейсбук

Същината на конфликта е многомесечното проправителствено поведение на Би Ти Ви, докато траеха протестите срещу поправките в закона. Тази телевизия (и не само тя, с малки изключения от страна на БНТ) не виждаше или омаловажаваше протестите, дразнеше протестиращите и хората, които ги подкрепят, като не показваше нищо или съобщаваше за стотина протестиращи „еколози”, когато на улицата бяха излезли 2-3 хиляди.
Така се случи и с гражданското неподчинение на Орлов мост, когато спонтанно, организирано единствено от съобщения във Фейсбук, към 2000 души затвориха булеварда. Би Ти Ви пропусна този факт в новините, а във възможностите й беше да го отрази независимо от часа. На следващия ден протестиращите се увеличиха. На третия ден, докато Би Ти Ви се опитваше да прави репортаж, някой наби техния оператор (после се оказа, че и той самият се хвърлил да се бие, виж тук).
И тук Би Ти Ви направи голяма грешка – тя превърна този инцидент в основна новина, по-важна от гражданското неподчинение. Медиите, които занимават прекалено публиката със себе си губят влияние и авторитет. Би Ти Ви превърна инцидента в кампания за охулване на протестиращите, в услуга на властта. Тя внушаваше, че „те” – „еколозите”, са виновни, техният протест е вандалщина и т. н. Една интелигентна медия щеше да разграничи, вместо да обобщава.

Българи се снимат в Париж с плакати против Би Ти Ви. Снимка: Разпространява се из Фейсбук

Върхът беше Диана Найденова в предаването „Нека говорят”, когато се нахвърли безпрецедентно за българска телевизия върху своя гост. Отделна тема е дали и колко е професионално поведението й. По-важно, че от страна на Би Ти Ви нямаше адекватна реакция на скандала.
Вместо това в свое официално съобщение телевизията се позоваваше на свободата на словото и защитаваше правото на своята директорка Вики Политова да има акции в Първа инвестиционна банка.
Пъзелът се подреди – Би Ти Ви защитава лобистките поправки в Закона за горите, които са в интерес на Първа инвестиционна, не на последно място и защото директорката е акционер в нея.
Няма нищо осъдително да имаш акции в банка. Конфликтът на интереси се преследва от закона, ако става дума за постове в държавната администрация. Но има и морал, който е доста по-важен за една медия, претендираща да е морален съдник на всичко случващо се.

Случаят е класически, напомня сюжета на филма „Вътрешен човек”, в който един продуцент на новините (Ал Пачино) изобличи свои шефове в телевизията, че са акционери и ще загубят много пари, тъй като компанията, срещу която е подготвен репортаж, купува от техните акции. И успя да победи и да го излъчат, няколко професионалисти защитиха принципите на професията, намесиха се и вестници в подкрепа.
За онези географски ширини авторитетът на медията и професията има значение (филмът е по истински случай). И се намират хора, които да отстояват принципите на журналистиката. Тук няма и следа от това. Телевизията просто се превръща в пропаганден инструмент, без никакви задръжки.
За Би Ти Ви, изглежда, това няма значение. Нито се разграничи от Диана Найденова, нито се опита да излезе по някакъв интелигентен начин от конфузията с директорката си. Вместо това предприе атака срещу протестиращите, което в крайна сметка е и срещу гражданското общество.

Българи се снимат с плакати против Би Ти Ви на ул. „Шанс“ в Лондон. СНимка: Разпространява се във Фейсбук

По-притеснителна е реакцията на останалите медии. Вестниците не осъдиха поведението на Би Ти Ви. За тези на Пеевски е разбираемо, но и останалите, с малки изключения, премълчаха. Очевидно се съобразяват с рекламния монополист Красимир Гергов, който контролира чрез фирмите си 2/3 от рекламния пазар в България. Гергов е и съсобственик в Би Ти Ви, и дърпа там конците.
И той ли се заблуждава, че конфликтът ще остане потулен, щом вестниците не го коментират?
Позицията на Би Ти Ви е сериозно засегната, колкото и шефовете й да се правят, че нищо особено не се е случило. Изборът си е техен. Дали разчитат на максимата „Всяко чудо за три дни“ или става дума за някакви игри на Гергов за разместване на пазара и финансовите потоци, предстои да видим.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.