Кризата посяга на отдиха от пазаруване в Испания

Ройтерс

Религиозните фестивали и спокойните неделни дни могат да бъдат следващите жертви на икономическата криза в Испания, тъй като се променят радикално правилата за това кога да работят магазините, а новите дати за празниците разклащат дълбоко вкоренените традиции.

Според сегашния закон голяма част от търговските обекти трябва да са затворени през повечето недели, но от средата на юли централната област Мадрид, в която се намира и столицата, ще разреши магазините да работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Промяната е част от усилието на премиера десноцентрист Мариано Рахой да направи икономиката на Испания по-конкурентоспособна, докато се опитва да изведе страната от кризата.

Според политиците мярката може да създаде хиляди работни места. Тя е подкрепяната от някои големи магазини и потребителски организации и би била приветствана от туристите. Сега в Испания почти всеки четвърти е безработен, а икономическите проблеми накараха страната да поиска европейска спасителна помощ за банките си.

По-гъвкавите правила обаче ще означават голяма културна промяна в едно традиционно католическо общество. Дори за много от хората, които не ходят на църква в неделя, този ден е време за семейството и приятелите, а не за пазаруване или работа.

Новите часове за работа на магазините в Мадрид ще бъдат повече, отколкото са дори някои от най-либералните в това отношение режими в Европа, като във Великобритания, където през 1994 година търговията в неделя бе разрешена в известни параметри, но където все още повечето големи магазини могат да работят само шест часа.

Страни с подобна католическа традиция, като Италия, имат по-голям диапазон на работно време на магазините, отколкото е режимът в момента в Испания, но все още се прилагат ограничения. Германия е с един от най-строгите режими, като съпротивата срещу работата на търговски обекти в неделя все още е голяма.

Малките магазинчета се притесняват, че ще пострадат, тъй като големите вериги имат ресурсите да се възползват максимално от реформите, като отнемат възможностите за развитие на специализираните магазини за сандали и шапки, за дрехи и керамика, които все още имат място на главните улици в Мадрид.

Много малки магазини не желаят особено да променят схемата на работа и да поемат разходите за допълнителен персонал в неделя. Много малки търговски обекти, като смесените магазинчета, вече имат разрешение да работят в неделя, но по принцип предпочитат да не го правят.

„Дребният бизнес винаги е бил жизнената сила на тази страна и продължава да бъде. (Но) едрият бизнес ще работи (в неделя) и ние ще пострадаме,“ посочи Еухения Санчес, която управлява магазин за технически стоки в централната бизнес част на Мадрид. Тя отбеляза, че все още не е сигурна дали ще работи в неделя – най-вероятно не. „Ние и така работим 10-12 часа. Неделя е време за семейството,“ допълни тя.

Дребният и среден бизнес в Испания е по-голям и допринася повече за икономиката, отколкото е средното равнище за този показател в Европа, но закри 1,5 милиона работни места или 14 % от работната си сила между 2008 и 2010 година, според проучване на Европейската комисия.

Изгаряне на мостовете

Възможността търговските обекти да работят повече часове в Мадрид вероятно ще бъде само началото на по-голяма промяна. Управляващата Народна партия настоява подобни реформи да има в останалите от общо 17 области на страната.

Плановете все още не са напълно доуточнени, но централното правителство проучва възможността да премести три празника, включително два религиозни, към най-близкия понеделник или петък. Според правителството това ще повиши продуктивността в Испания, тъй като много работници няма да ползват прекалено дълги уикенди.

Португалия вече реши да премахне четири от 14-те си държавни празника през 2013 година за пет години, за да насърчи растежа си. Някои от критиките срещу новия режим на работа на магазините в Мадрид идват от религиозни организации, които посочват, че неделята е важна за обществото без значение дали хората я използват за ходене на църква или не.

„Важно е да имаме ден, в който да се събираме с другите, който според европейските традиции е неделя,“ отбеляза Мария дел Пино Хименес, която е президент на организацията Catholic Action Workers. „Важно е хората да развият аспекти, които преминават отвъд консуматорството.“

Икономическите императиви?

Икономическите проблеми на Испания поставиха дебата за работното време на магазините в центъра на плановете за възстановяване. Неотдавнашно проучване на IE Business School установи, че увеличаването на работните часове на магазините в Испания ще повиши обемите на компаниите с 2,8 % през идната година и ще създаде най-малко 20 000 работни места през следващите три години.

Според испанското министерство на икономиката промяната в навиците, като например увеличаването на възможностите да се пазарува онлайн денонощно, правят такава реформа необходимост.

Увеличаването на малките смесени магазини и други типове магазини, ръководени от китайци в Мадрид, които са склонни да работят повече часове и в неделя, също показват, че има нужда от по-гъвкаво работно време на магазините.

„На мен ми е все едно, защото не работя, но за хората, които работят, е по-удобно да могат да отидат на пазар в неделя,“ отбеляза Навидад Ернандес, мадридски пенсионер, който е на разходка с приятели в неделя.

Голямата част от работните места ще бъдат открити в големите магазини и търговски центрове, като има съмнения, че реформата ще означава повече заетост на нетна основа.

„Тя може да отнеме повече работни места от малките търговци, отколкото ще създаде работни места в големите вериги,“ посочи Карлос Ернандес, анализатор от компанията за анализи Planet Retail в Мадрид.

Скептици към промяната отбелязват, че реформата в Мадрид ще предостави поне данни за това колко работни места се създават, но се съмняват, че ще накара хората да харчат повече.

„Равнището на потребление (в Испания) е такова каквото е“ посочи Мануел Гарсия-Искиердо, президент на Испанската търговска конфедерация (Spanish Confederation of Commerce). Той предупреди за опасност от новите правила за малките компании и за семейните структури в едно общество, което е основано на т.нар. средиземноморски модел.

Рядкото насърчаване на пазаруването в неделя досега е било възприемано смесено от бизнеса. В луксозния мадридски квартал Саламанка от май е разрешено магазините да работят в неделя. Големите международни дизайнери отвориха врати, но други магазини останаха затворени.

„По принцип целта е да се създадат работни места,“ отбеляза работещата в магазин Хуана Мария Бара в един неделен ден на престижната улица Серано в Саламанка.

„В този квартал обаче хората заминават през уикенда и има само туристи,“ каза тя, посочвайки към празните улици. „А през юли и август Мадрид е напълно пуст. Няма да има жива душа,“ допълни тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.