Образцов екоград строи Китай

Франс прес

Бъдещият екоград Тянцзин. Снимка: фирмен сайт

На пръв поглед екоградът Тянцзин по нищо не прилича на други луксозни китайски жилищни квартали с еднаквите си редици от блокове и големи улици с добре поддържани тротоари.

Всъщност, този развиващ се град иска да бъде устойчив и природосъобразен модел в страна, в която заради бързата урбанизация, замърсяването и автомобилното движение горемите градове стават все по-невъзможни за живеене.

Жилищата ще имат прозорци с двоен стъклопакет, близо 60 процента от домакинските отпадъци ще бъдат рециклирани, а 20 процента от потребяваната енергия ще идва от възобновяеми източници като вятъра и слънцето.

След като бъдат преработени, отпадните води ще се събират в езеро и ще бъдат използвани отново. Транспортната мрежа ще използва хибридни превозни средства.

Много от тези неща са обичайна практика в други страни, но са рядкост в Китай, където опазването на екосистемите често се пренебрегва за сметка на растежа.

Китайското и сингапурското правителство обединиха опит и финансови средства, за да развиват бъдещия екоград с 350 000 жители, училища, медицинско оборудване и бизнес квартали.

Изграждането на екограда Тянцзин, намиращ се на около 150 км източно от Пекин, започна през 2008 г. и няма да приключи преди 2020 г.. Тази година там се настаниха вече близо 60 семейства.

„В Китай имаме многобройно население, но ни липсват природни ресурси. Свръхексплоатацията на тези ресурси означава, че нашите градове не могат да се развиват устойчиво“, обясни директорът на проекта Ван Мън.

„Екологичните градове са опит да се реши проблемът. Чрез екоградовете се опитваме да съчетаем устойчив начин на живот, индустриализацията и урбанизацията“, допълни той. Новият град се простира на площ от 30 кв. км – бивши солници и рибарски села близо до пристанищния промишлен град Бинхай.

Според Ван нарочно е било избрано екоградът да се строи на много замърсено място, без достъп до речна вода, за да се докаже, че този тип проекти са възможни навсякъде.

30-годишният предприемач Се Кай, чиято фирма прави подовите настилки в някои от комплексите с нови апартаменти, е успял да купи апартамент на преференциална цена. Той се е настанил през март с родителите си и младото си семейство.

Според него акцентът върху опазването на околната среда не е бил водещият фактор. „Тук двете големи предимства са образованието и транспорта. Близо сте до Пекин, който е само на 100 км, а Тянцзин е голям град, който има много добри училища“, изтъква той.

Екоградът Тянцзин не е първият подобен проект в Китай. През 2005 г. Китай и Великобритания се споразумяха да си сътрудничат, за да създадат т.нар. първи „екоград“ в света, на остров край Шанхай.

Това населено място, наречено Дунтан, и рекламирано като град на бъдещето, трябваше да оставя неутрален въглероден отпечатък, подслонявайки в същото време до 10 000 души от 2010 г. Градът обаче така и не бе построен, проектът пропадна и беше опорочен от обвинения в корупция.

Днес проектите за „екоградове“ никнат като гъби из страната, където инициаторите им се конкурират, за да спечелят от новата тенденция за екосъобразност, а властите се опитват да привлекат в региона чуждестранни инвеститори.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.