Еврогол във вратата на Украйна

в. Независимая газета

Веднага щом Евро 2012 приключи, ще започне проверка законно ли са разходвани средствата за подготовка на шампионата. Доскоро само опозицията в Украйна заплашваше с разкрития за мащабна корупция, но ето че и евродепутати готвят независимо разследване. И двете страни подозират, че проектите, свързани с първенството, са станали хранилка за хора от управляващата партия. Според украинската власт обаче обвиненията са неоснователни.

През първите дни на шампионата зам.-председателят на Върховната рада Микола Томенко от Блока на Юлия Тимошенко (БЮТ), заяви, че след празника опозицията ще разкаже за „масово разграбване на бюджетни средства под егидата на подготовката за Еврото“. По-късно Остап Семерак – друг депутат от БЮТ, заяви в телеинтервю, че подготовката за Евро 2012 е станала най-големият корупционен проект за 20 години независимост в Украйна. „Кабинетът на Азаров внесе 28 поправки в Държавната целева програма за подготовка на Еврото и увеличи стойността й от 5 на 80 милиарда гривни (към 10 милиарда долара, бел. на вестника)“, каза той.

Опозиционерите изтъкват, че много стоки и услуги са били договаряни без търгове, непрозрачно. Подозират, че лъвският пай от поръчките е отишъл при фирми, свързани с властта. „Те превърнаха Еврото в параван, за да обяснят свръхразходите от държавния бюджет“, твърди Семерак.

Същото заявява и Юлия Тимошенко, посочват източници от обкръжението на бившата премиерка. Дъщеря й Евгения каза в интервю за радио „Свобода“: „Корупцията при подготовката за Евро 2012 бе мащабна. Всички факти са представени на международни организации, които могат публично да разследват данните за корупция. И се надяваме скоро да започнат такива разследвания“. Според изявленията целта е да се докаже пред Европа и цял свят, че екипът на Янукович е вкарал зад решетките политическите си опоненти, та да не му пречат да ограбва страната.

Още по време на шампионата украинската опозиция получи подкрепа от Европа: Ребека Хармс, която оглавява групата на Зелените и Европейския свободен алианс в Европарламента, призова колегите си да поискат разследване на корупцията в Украйна при подготовката за Евро 2012. Депутатът Вернер Шулц обясни пред украински медии, че повод за разследването може да е предстоящото подписване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС – европейците трябва да са наясно с кого имат работа и каква държава ще интегрират в общността.

Шулц допусна, че изводите на разследващите може да предизвикат санкции срещу Украйна: „Може да разгледаме например бизнесконтактите на Янукович, може да погледнем машинациите, свързани с огромната корупция при изграждането на стадиона, когато проектът излезе с една трета по-скъп от предвиденото. Украйна има много голям проблем с корупцията“.

Тези изявления не бяха посрещнати добре в Киев. Депутатът от Партията на регионите Володимир Олийник се възмути: Украйна не членува в ЕС, Евросъюзът не е дал на страната нито грош за подготовка на шампионата и сега няма право да се меси във вътрешните й работи. Неофициално украинските чиновници препоръчват на ЕС да провери дали са разходвани законно средствата в Полша, похарчила за подготовката тройно или четворно повече пари.

Официално пък премиерът Микола Азаров заяви, че откакто в Киев е на власт новият екип – от 2010 г. насам, за програми, свързани с Еврото, са изхарчени близо 5 милиарда долара: „Вложихме гигантска сума – по изчисления на Украйна, 40 милиарда гривни за две години, което надхвърля всички инвестиции на страната в инфраструктура за 20-годишния период. Никой нищо не ни е дал, нито цент не сме получили за всичко това, макар че ставаше дума за общоевропейска проява“. Министър-председателят подчерта, че властта е финансирала проекти с бавна възвръщаемост, защото ултрамодерните стадиони, летища и магистрали са инфраструктура, която остава за поколения украинци.

Служител, близък до правителството, коментира пред „Независимая газета“: „Упрекват ни, че било скъпо? Защо тогава Тимошенко и Юшченко (бившият президент на Украйна, б. р.), щом получиха правото да проведем шампионата, не уредиха нещата по-евтино? Две години не направиха нищо и я докараха дотам, че се чуха приказки как трябвало да се отнеме на Украйна домакинството. И се наложи да работим спешно, да наваксваме, всеки обект бе платен със свръхусилия, с героизъм дори. Заслуга на нашия екип, на Янукович и Азаров е, че първенството върви у нас и президентът на УЕФА Мишел Платини казва: Украйна прекрачи с 30 години напред, макар че й беше доста по-трудно да подготви шампионата, отколкото на Полша. Опозицията пък не стори нищо, а сега само критикува.“

Чиновникът отбеляза, че веднага щом първенството приключи, властите на всеки град и ръководствата на всички проекти ще се отчетат за изразходваните средства. Същото заяви пред седмичника „Зеркало недели“ Анатолий Голубченко, който в киевската градска управа отговаря за столичните проекти, свързани с първенството: „Буквално тези дни имахме съвещание в прокуратурата. Взето бе решение за финансова проверка на всички програми веднага след шампионата“.

Според народния представител от Партията на регионите Вадим Колесниченко властта „с удоволствие ще подкрепи“ всички инициативи за разследвания дали е имало корупция в подготовката за Евро 2012: „Ако опозицията има някакви факти, нека ги публикуват. Корупцията трябва да бъде наказана“. Той предполага, че критиците на властта правят шумни и безотговорни изявления, за да задържат вниманието на Европа, а и да мобилизират собствените си избиратели: „Това е вече въпрос на предизборна кампания. Внушението е, че имат какво да кажат, но не сега, а по-късно, щом наближат парламентарните избори (насрочени за октомври, б. р.)“.

Изявленията, правени днес, едва ли ще доведат до сериозни разследвания, прогнозира Сергий Таран, директор на Международния институт за демокрация. Ако опозицията разполагаше с доказателства за корупционни схеми и можеше да посочи виновниците, вече би го направила. Дори да е имало нарушения и злоупотреби, двайсетгодишната вече непрозрачна властова система в Украйна ще попречи да се открият извършителите.

Колкото до твърденията, че опозицията нанася удар по имиджа на властта, експертът смята, че Европа бездруго има крайно отрицателно мнение за екипа на Янукович. А на фона на успешно провежданото футболно първенство недоказуемите обвинения може да станат удар срещу самата опозиция.

Според шефа на Института за украинска политика Костянтин Бондаренко структурите на ЕС едва ли ще подкрепят апела на германските депутати. Той припомня, че Ребека Хармс е правила и други шумни изявления за Украйна: „Поводите са различни, но причината – само една: съгласуваният с руската позиция курс на германското ръководство, нежелаещо да допусне европейската интеграция на Украйна“.

Президентът Виктор Янукович прикани да не се смесва футболът с политиката. В коментар за думите на европейски политици, че Евро 2012 трябвало да се бойкотира заради арестите на опозиционни лидери в Украйна, държавният глава неотдавна призна, че не може с един замах на перото да освободи Юлия Тимошенко. Всички решения трябва да взема съдът, посочи той. „Естествено съм разочарован от преждевременните изводи на някои европейски политици, които не схващат дълбочината на тези въпроси и бързат с политическите изявления. Тази практика ме отблъсква от Европа – каза украинският лидер и добави: – Политиката е на първо място способност да си контролираш емоциите.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.