Възражда се култ към унгарския диктатор от Втората световна война

Асошиейтед прес

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Прииждаха на вълни – ветерани от войната и крайнодесни политици, хусари на коне и гвардейци в камуфлажно облекло. В края на миналата седмица около 1000 души се събраха в това село, за да открият бронзов бюст на адмирал Миклош Хорти – управлявал Унгария между 1920 и 1944 г.

Повечето унгарци смятат Хорти за авторитарен лидер, вкарал Унгария в пагубния съюз с Адолф Хитлер, отговорен за смъртта на стотици хиляди унгарски евреи по време на Холокоста.

Сега, когато Унгария се бори с рецесията и се засилват националистическите настроения, набира сила движение за реабилитиране на Хорти, за представянето му като герой патриот, който се е опълчил на Съветския съюз и неохотно е сключил съюз с Хитлер. В същото време тези, които критично оценяват Хорти, казват, че популисткото правителство на Виктор Орбан не полага особени усилия да пресече култа, зародил се към лидера от времето на войната.

Ерата на Хорти започва с опитите на Унгария да се възстанови от травмата от загубата на голяма част от територията си след поражението й в Първата световна война и завършва с участието на унгарски войници на страната на Хитлер през Втората световна война. Тези, които му се възхищават, виждат в него лидер, който се е опитал да лавира между СССР и Нацистка Германия, който се е борил както срещу местните фашисти, така и срещу комунистите.

„Искаме да разясним историческата роля на Хорти. Той е бил консервативен и патриотично настроен политик, изповядващ християнските ценности“, каза Дьорд Фурес, кметът на Чокакьо. „Посланието на Хорти към нас е, че дори и в най-трудните ситуации трябва упорито да защитаваме интересите на нацията и на страната“.

Въпреки страшната жега, 71-годишния бивш техник Ференц Данко е облякъл униформата на баща си. Според него тези, които обвиняват Хорти за станалото в Унгария по време на Втората световна война, са „слепи и злонамерени“.

„Хорти не е имал лоша страна“, каза Данко, който от 1976 г. живее в Австралия и е организирал пътуването си до Унгария така, че да съвпадне с церемонията за откриването на паметника. Бюстът на Хорти, каза той, е знак, че „нацията се е пробудила“.

Правителството на Орбан до голяма степен се разграничи от опитите на крайната десница да реабилитира Хорти. Но отношението му към управлението на адмирала изглежда е по-благосклонно, отколкото на предишните правителства. Правителството позволи и на други места да се появят такива символи като паметника в Чокакьо.

„Унгария вече от няколко години е в дълбока икономическа криза и вместо да промени икономическата политика, правителството се насочи към политиката на историческата символика“, каза социологът Антал Бьом. „В Унгария отново се появиха стилът, тонът и авторитарните тенденции от 20-те и 30-те години. Те компенсират липсата на икономически успехи“.

През 2010 г. Орбан изведе своята консервативна партия ФИДЕС – Унгарски граждански съюз до голяма победа и получи парламентарно мнозинство от две трети.

Популистките и „нестандартни“ икономически мерки увеличиха несигурността у инвеститорите по отношение на Унгария и изложиха нейната валута, форинта, на произвола на пазарите. Безработицата се закотвила около 11-те процента и прогнозите са, че тази година икономиката отново ще влезе в рецесия.

Орбан все още се радва на непоклатимо конституционно мнозинство, което му позволи да централизира властта и да получи повече влияние върху съдебната система, медиите, църквите, училищата и централната банка. Но според последните социологически проучвания ФИДЕС има рекордно ниска подкрепа за последното десетилетие. Партията се изправя пред все по-сериозното предизвикателство от страна на крайнодясната партия „Йоббик“ – втората по големина опозиционна формация.

Това накара ФИДЕС да засили своята националистическа реторика. „Очевидно е, че това е заради избирателите“, каза социологът Бьом. „ФИДЕС търси начин да спечели крайнодесния електорат за следващите избори“.

Председателят на парламента Ласло Кьовер, близък съюзник на Орбан, миналия месец помогна за препогребването на тленните останки в Румъния на писателя и политик от Трансилвания, Йожеф Нийрьо, който е подкрепял фашисткия режим на партията на Ференц Салаши „Кръстосаните стрели“, управлявала за кратко Унгария с подкрепата на Хитлер след отстраняването на Хорти.

Миналата седмица Нобеловият лауреат Ели Визел каза за Асошиейтед прес, че се отказва от получено през 2004 г. от унгарското правителство отличие заради церемонията за Нийрьо.

Осемдесет и три годишният Визел, оцелял от Холокоста, чиито родители са изпратени на смърт в концентрационните лагери от унгарските власти по време на войната, нарече присъствието на Кьовер на церемонията „възмутително“. Той е написал писмо до председателя на парламента, в което го е уведомил, че се отказва от връченото му от унгарския президент отличие.

Нийрьо, наред с двама други писатели, които са се идентифицирали с крайната десница в Унгария, са включени в списъка на авторите, препоръчани за изучаване в училищата по новия учебен план.

„Възраждайки начина на мислене, който е господствал през най-тъмния период от унгарската история, в културата, в държавната образователна система, в обществените дебати и самосъзнание, те съживяват идеите, довели до най-голямата национална трагедия“, каза Атила Мещерхази, председател на социалистическата партия, която е и най-голямата опозиционна сила.

Първият кабинет на Орбан учреди през 2001 г. унгарския Ден в памет на жертвите на Холокоста, а сегашното управление предприе мерки срещу крайнодесни организации като Унгарската гвардия. Правителството също така осъди неотдавнашно оскверняване на еврейско гробище и вандализъм срещу еврейски паметници в Будапеща.

Но последните събития предизвикаха тревога далеч извън границите на Унгария. Американският музей на Холокоста нарече тревожна очевидната подкрепа на правителството за реабилитирането на фашистки лидери.

„Реабилитирането на фашистки идеолози и лидери от Втората световна война от страна на правителството буди голяма тревога у Американския музей на Холокоста, посочи в изявление директорът на музея Сара Блумфилд. „Това е огромна обида за паметта на тези, които намериха смъртта си при режимите на Хорти и Салаши и тревожен знак за евреите и другите малцинства в Унгария“.

Първият паметник на Хорти, поставен на обществено място – дървена статуя от дърво в цял ръст – беше открита през май в западното село Кереки. Тя оцеля само два часа, преди посред нощ да бъде нацапана с червена боя от юриста и активист Петер Даниел. Макар че действията му бяха осъдени дори от някои от идеологическите му съюзници, Даниел каза, че не съжалява за нищо.

„Смятам, че с издигането на тази статуя те нанесоха огромна обида и оскверниха паметта на еврейските мъченици, изпратени на смърт от Хорти“, каза Даниел. „Правителството на Орбан умишлено флиртува с култа към Хорти и прави много целенасочени жестове към крайната десница“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.