Бягство в Еквадор – странният избор на Джулиан Асанж

Джулиан Асанж разговаря с Лари Кинг по Си Ен Ен. Снимка: от тв екрана

Джулиан Асанж, основателят на сайта, поместващ секретни държавни документи „Уикилийкс“, обясни в петък в интервю за австралийско радио, че е потърсил убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да привлече вниманието към американския заговор срещу него, след като родната му Австралия го е изоставила, предаде Франс прес.

Той се укри в посолството, след като британски съд постанови той да бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за престъпления от сексуален характер. Надяваме се, че това, което правим в момента, ще привлече вниманието към скритите под повърхността въпроси, заяви Асанж от еквадорското посолство.

Асанж твърди, че е жертва на американски заговор заради разкритите и разпространени от „Уикилийкс“ през 2010 г. хиляди поверителни дипломатически документи на Държавния департамент.

Той се страхува, че Швеция ще го екстрадира в САЩ, където, според него, може да бъде осъден на смърт за шпионаж. До момента Вашингтон не е предприел никакви юридически действия срещу Асанж. Според властите в Австралия САЩ няма да проявяват подобно желание, но 40-годишният Асанж обвинява сънародниците си в лицемерна риторика.

Според „Ню Йорк таймс“ възможните развития са няколко: Ако Еквадор отклони молбата на Асанж за политическо убежище, австралиецът ще трябва да излезе от посолството и вероятно ще бъде арестуван и вкаран в затвора. Ако молбата му бъде удовлетворена, той буквално ще трябва да спринтира до Южна Америка, опитвайки се да избяга от британската полиция по дългия път от посолството в Лондон до някое от международните летища, пише вестникът.

Но и да успее да достигне еквадорската столица Кито, няма да е ясно дали се е изплъзнал на преследвачите си. Еквадор не е страна по европейската система за арести, но говорител на Интерпол заяви, че т. нар. червена бюлетина за задържането на Асанж навсякъде по света все още е в сила, докато Швеция не я отмени, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Според някои наблюдатели е странно, че Джулиан Асанж, който има славата на борец за прозрачност и свобода на печата, е избрал именно Еквадор за свое потенциално убежище. Наскоро Асанж и еквадорският президент Рафаел Кореа се присмиваха на САЩ по време на интервю в рубриката на австралиеца по финансираната от Кремъл англоезична телевизия „Русия днес“.

Но според други съобщения Кореа дирижира кампании срещу журналисти в Еквадор. През февруари издателят на еквадорския вестник „Универсо“ потърси и получи политическо убежище в Панама, след като на вестника бе наложена глоба от 40 милиона долара, а той бе осъден на 3 години затвор за обида срещу президента, припомня „Ню Йорк таймс“.

„Вашингтон пост“ окачествява Рафаел Кореа като „южноамерикански автократ“, който навярно е надушил политически шанс. Тъй като неговият ментор Уго Чавес умира от рак, може би ролята на „враг на янките“ и „приятел на непокорните“, която венецуелският лидер играе от десетина години, скоро ще бъде вакантна. Вестникът припомня, че през януари в Еквадор гостува иранският президент Махмуд Ахмадинеджад и също споменава за интервюто на Кореа за предаването на Асанж по руския пропаганден тв канал.

С искането на убежище, продължава вашингтонският вестник, Асанж предизвиква Кореа да разкрие картите си – да заяви ясно дали Швеция и Великобритания нарушават човешките права на Асанж, или го преследват по политически причини. Според „Вашингтон пост“ австралиецът едва ли ще има голяма изгода от маневрата си към еквадорското посолство в Лондон, защото независимо дали ще получи, или няма да получи убежище, той ще бъде арестуван на излизане от посолството.

Но от друга страна, президентът Кореа може да се опита да изпъкне като герой на антиамериканската левица, вземайки присърце случая с Асанж. Основателят на „Уикилийкс“ твърди, че отказва екстрадиране в Швеция, защото оттам ще бъде екстрадиран в САЩ, където бил заплашен от смъртна присъда за огласяването на секретни дипломатически и военни документи на САЩ. И въпреки че Вашингтон не е издавал искане за екстрадиране на Асанж, това не пречи на фантазията на Асанж да си го представя, пише „Вашингтон пост“.

Вестникът също отбелязва безразличието, ако не и подкрепата на Джулиан Асанж към отношението на Рафаел Кореа към свободата на словото и припомня, че от началото на годината досега еквадорското правителство е закрило 14 радио и телевизионни станции, сред които осем само през този месец.

А съдебните дела, заведени лично от Кореа срещу един от водещите еквадорски вестници и няколко разследващи журналисти, бяха заклеймени от всички големи правозащитни групи и международни наблюдатели на свободата на печата. В отговор еквадорският президент започна кампания в рамките на Организацията на американските държави срещу защитниците на свободата на печата.

Създателят на „Уикилийкс“ каза, че избрал еквадорското посолство пред това на родината си, тъй като смята, че Австралия не е направила нищо, за да го защити – нещо, което Канбера отрича. „Говорят се само празни приказки. Не съм се срещал с представител от австралийското посолство от декември 2010 г.“, каза той.

„Чух да се говори, че еквадорците симпатизират на борбата ми и на битката на организацията („Уикилийкс“) със САЩ. Животът в Еквадор е по-добър, отколкото зад решетките. Това е щедър, симпатичен народ“, каза Асанж, на когото Еквадор предложи убежище още през ноември 2010 г.

Британският „Дейли телеграф“ пише, че след като Джулиан Асанж е нарушил условията на освобождаването си поддръжниците му ще загубят 240 хиляди лири, платени като гаранция през декември 2010 г. Общественичката Джемайма Хан, която е сред гарантите на Асанж, заявява пред вестника, че е очаквала той да се изправи пред съда в Швеция и че е „изненадана от случилото се, както всички“.

Изненада изразява пред вестника и Воун Смит, който е предоставил на основателя на „Уикилийкс“ свой жилищен имот още преди повече от година. Смит нарича Асанж „смел човек“, смята го за „приятел“, но признава, че ако загуби пари заради нарушаването на условията на гаранцията, това ще се отрази зле на финансовото състояние на семейството му.

„Гардиън“ цитира виден британски адвокат по наказателни дела, че заплатилите паричната гаранция ще трябва да убедят съда, за да не загубят парите си. „Те трябва да имат сериозно основание. Но обикновено съдът казва: благодаря ви много, вие губите парите си“, обяснява адвокатът Оливър Луис от кантората „Пауъл Спенсър и партньори“.

Вестникът цитира изявление на австралийския премиер Джулия Гилард, че действията на Асанж са негово лично решение и избор, но че Канбера поддържа контакт с еквадорските власти по случая. Австралийските Зелени обвиниха правителството, че реагира неубедително и с безразличие на съдбата не един австралийски гражданин, допълва „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.