Пиар шамар или защо медиите у нас отразяват предимно себе си

Операторът Иван Филчев се оплаква пред камера как са го били. От любителски видеозапис по-късно се видя, че и той активно е отвърнал на нападението (виж в „България“). Снимка: от екрана

През февруари 2011 година една ужасяваща новина обиколи света. Кореспондентката на CBS Лара Логан бе изнасилена от тълпата протестиращи на площада „Ал Тахир” в Кайро. Тя оцеляла единствено благодарение на смелостта на египтянка, която с по религиозно забуленото си тяло я защитила от полуделите мъже, малко преди да я разкъсат. Още на следващия ден Лара Логан бе прибрана със самолет обратно в САЩ, където влезе в болница, а след изписването й се уедини за повече от година, за да се справи с травмата.

Нито тя, нито CBS коментираха инцидента!

Те само съобщиха за него и телевизията продължи да отразява арабската пролет, без да споменава името на Лара Логан. Тя се появи отново на екран едва тази година и в едночасово интервю разказа подробно какво точно се е случило в нощта на 11 февруари. Интервюто бе потресаващо заради хладнокръвното детайлно описание на насилието. Лара Логан изгуби самообладание само веднъж, но бързо се овладя и довърши разказа си. Последва най-важният въпрос от интервюиращият я неин колега: Защо разказвате това пред многомилионна аудитория? „Защото сексуалното насилие над жени и над журналистки в Египет е ежедневие. Защото мъжете в тази страна приемат за нормално да малтретират сексуално жени. Защото трябва да не се мълчи по тази тема, а да издигнем глас и да опитаме да спрем това, което се случва сигурно всеки ден на хиляди жени, нямащи късмета да са американки!” Общо взето това бе обяснението й.

Лара Логан. Снимка: Си Би Ес

Тоест Лара Логан има кауза

Не да стане звезда. Не да се запише като герой. Не да обикаля из телевизии и вестници, разказвайки собствената си история. И не да прави странен пиар на телевизията си.  Тя просто се осмели да опише гаврата, на която е била подложена, за да обърне внимание на случващото се с жените в тази част на света. Примерът й бе заразителен. Последваха разказите на много журналистки, на мнозина правозащитнички и блогърки, които разкриха, че изнасилванията са практика не само на площада, а и в полицията.
Но дотук с Египет и САЩ.

Разказвам тази история заради небивалия шум, който се вдигна около побоя над Иван Филчев от БТВ. За да съм пределно ясна, искам да подчертая, че пердахът над журналисти – още повече пък оператори, е недопустим. Той е антицивилизационен. Ако не ти харесва как една телевизия отразява събитията, просто не я гледай. Но не бий!

Изумява ме обаче онова, което се случва в БТВ вече два поредни дни.
Шамарите по Иван Филчев са централна новина! Правят се интервюта, организират се сутрешни, обедни и вечерни дебати, а дори си имат и шапка с пребития оператор. Сякаш го е уцелила ракета Земя-Въздух, идваща от Иран, а не  е станал жертва на лумпен.

Стигна се до невероятни изцепки като фелдфебелстването на Диана Найденова в предаването й. Последва я малко по-меката Лора Крумова. Те не се интересуваха от протеста, не се интересуваха от закона, не се интересуваха от нищо в първите сериозни антиправителствени демонстрации у нас от почти 10 години насам. Въртяха всичко само около пребития Иван Филчев и хлъзгаха аудиторията си по посока на тезата, че всички в тоя протест са лумпени и престъпници. Дали това е режисирано? Дали журналистките обслужват интереса на правителството и се опитват да измесят акцента от протестите? Или пък просто журналистите в БТВ терперят за заплатите си и се опитват да си ги спечелят на всяка цена? Аз лично не вярвам в нито едно от тези обяснения. За мен причината е много по-прозаична. И поради това абсолютно катастрофална.

Поведението на БТВ показва пълна журналистическа неграмотност

Иван Филчев не е първата пишман-звезда на тази телевизия (всъщност той, горкият, няма никаква вина нито за побоя, нито за това, че го използва дори и ББ в преговорите си със зелените). Поне няколко пъти в годината нейни репортери биват я нашамарени, я блъснати на земята, я псувани. Това автоматично се превръща в централна новина. Не е важно криза ли има, еврото ли се срива, избори ли наближават, Витоша ли ще изсекат…

Единствената новина е колко трудно е било да направиш една новина. Всъщност това не е прийом само на БТВ. У нас много върви номерът журналистът-жертва на събитията. Дето се вика, ако не те нашамарят някъде поне веднъж годишно, то какъв репортер си. Във вестниците този нарцисизъм се изразява с репортажи, писани в първо лице единствено число. Накрая всеки читател е разбрал, че журналистът е газил кал, било му е горещо или пък е бил жаден. Останалото е на заден план. Вестниците обаче сравнително рядко публикуват репортажи (не знам за беда или за щастие).

Отчайващо е положението в телевизиите. Там разни полуобразовани, но гръмогласни „водещи” се опитват да ни убедят, че правят сутрешен блок, ток-шоу или тв дебати. Всъщност във всичките им предавания основен гост са си самите те. Само дето не махат в камерата и не пискат „Мамо, мамо, здравей!” Останалото е като в домашен порноклип – пускаш камерата и почваш пълно разголване. Никаква предварителна подготовка, никакво поне по диагонал прочитане по темата, за която се говори. В най-добрия случай „като са били малки, една съседка им е разкала, че…” Имат мнение по някой въпрос – казват си го със или без фона на някакви незначителни гости. Дето се вика, сега им е паднало. Ако някой от поканените иска да противоречи, то единственият начин да го оборят е да му крещят.

Виж края на текста в блога на Lola

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.