Молдова – между Русия и Европа

в. Независимая газета

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

На 1 юли 2012 г. в Молдова започва работа Евразийска осведомителна агенция с кореспондентски пунктове във всички големи градове от страната. Проектът цели да пропагандира евразийската насока в международната интеграция и по-специално нейния първи етап – Митническия съюз, обединил Русия, Беларус и Казахстан.

Тръгна и подписка за референдум да се включи ли Молдова в организацията. Интеграционните вектори, сочещи към ЕС и към Митническия съюз, са несъвместими, предупреди обаче Дирк Шубел, шеф на мисията на Евросъюза в Кишинев.

Също като в приказката Молдова се озова на кръстопът, след който я чакат загуби, накъдето и да тръгне – наляво или надясно. Ако се интегрираме в Евросъюза, ще изгубим възможността да работим в Русия, смятат обикновените молдовци, пътуващи ката ден до Москва с препълнените влакове. Страх ги е да се простят с тази възможност.

Ако се интегрираме в Евразийското пространство, в което ни увличат активистите на евразийското движение в самата Молдова, ще е все едно да се върнем в 1937 година, твърдят обаче хора от молдовския политически елит. И тичат за помощ, дори не я търсят вече в ЕС, а в НАТО – привижда им се, че алиансът би предпазил страната от поредния завой на изток.

А такава опасност има, сочи анкета на местния център „Барометър на общественото мнение“: повечето жители на Молдова подкрепят присъединяването й към Митническия съюз, а в бъдеще и към Евразийския.

Над 70 на сто са категорично против идеята за членство на Молдова в НАТО и обединяване с Румъния. Сиреч против курса, воден от властите. Тези данни припомни в понеделник на семинар на НАТО във Вилнюс директорът на кишиневския Институт за социални политики Аркадие Барбарош, пряко ангажиран с анкетата.

Според него при това положение молдовското правителство трябва да разяснява на хората колко е важна европейската интеграция и как ще повлияе сътрудничеството с НАТО на реформите в регионалната сигурност. Същевременно Барбарош изтъкна, че най-популярният политик в страната е Владимир Путин. Местните политици – както десните, които са на власт, така и опозиционната левица, са далеч назад от него в народните симпатии.

Лидерът на молдовската Либерална партия – част от управляващия алианс, Михай Гимпу разговаря през май с един от заместниците на генералния секретар на НАТО, когото помоли пактът да натисне Русия, за да изтегли тя най-сетне войските си от Приднестровието. При което заяви, че „властите в Молдова няма нужда да мислят много-много как да не разгневят Москва“.

Позицията на Гимпу предизвика противоречиви реакции в Кишинев и резки критики от страна на патриотичните сили, видимо раздвижили се напоследък – както се говори в молдовската столица, не без финансова подкрепа от Москва.

Стартиращата в Молдова новинарска агенция EURASIANEWS.MD също не е минала без помощ от Русия, предполага шефът на Института за европейски проучвания Виорел Чиботару. Според него агенцията, която открива представителства във всички големи градове, ще пропагандира евразийската идея.

„Целта е да се формира положителен имидж на Русия като страна обединителка. Това може и да стане. Но създаването на сдружение, алтернативно на Евросъюза, е идея, водеща страната ни към провал. Политическият клан в Молдова не би позволил никому пак да завърти страната на 180 градуса. Курсът към ЕС ще остане без промени, независимо какви лозунги издигат днес проруските леви партии.

След време те ще ги свалят, както са правили неведнъж. Ще се променят и нагласите на обикновените хора, наплашени от кризата в еврозоната. В пропагандния пакет на активистите, бранещи евразийската идея, са напластени много неща, но зад всички слоеве прозира Путин с неговите великодържавни цели“, заяви Чиботару пред „Независимая газета“.

При все това Митническият съюз и евразийското му продължение получават днес в Молдова подкрепа от парламентарната партия на комунистите начело с бившия президент Владимир Воронин. Също и от партията „Патриоти на Молдова“, която набира обороти – свързват я с проекта „Евразийски съюз – Молдова“ и с новооткрития в Кишинев единен информационен център Eurasia Inform.

Този център цитира наскоро прессъобщение на партията, според което „Патриоти на Молдова“ посочват в специална декларация, че е „целесъобразно в Приднестровието да бъдат разположени колективни сили за бързо реагиране на държавите от Евразийския съюз“.

„Базата на колективните сили за бързо реагиране може да се формира от разположения в Приднестровието руски войскови контингент. Това ще стане възможно, след като Молдова се включи със сигурност в Евразийското пространство“, подчертават авторите на документа.

Отбелязано е също, че евентуална промяна във формата на руската военна база на молдовска територия, в Приднестровието, ще повиши сигурността на западния регион от Евразийското пространство, съответно ще осигури възможност за укрепване на националната сигурност и суверенитета на самата Република Молдова. Изявлението предизвика разнородни реакции в Кишинев. Партиите от управляващия алианс „За европейска интеграция“ го нарекоха провокационно.

Оживлението в Молдова около евразийската интеграционна инициатива на Москва не остана незабелязано за Брюксел. Правилата на Европейския съюз са несъвместими с регламента на Евразийската икономическа общност и на Митническия съюз (Русия, Беларус, Казахстан), заяви на 18 юни в интервю за „Радио Молдова“ Дирк Шубел, който оглавява делегацията на ЕС в Кишинев.

Той коментира в този контекст хода на преговорите за задълбочена, всеобхватна зона за свободна търговия с Евросъюза на фона на мненията, че в интерес на Молдова е по-скоро да се интегрира в Митническия съюз. „Не караме никого насила да подписва или да преговаря за някакви споразумения“, заяви Шубел. Същевременно, добави дипломатът, през последните години Молдова значително се е доближила до ЕС, дори е „добила известност“ в Евросъюза.

Германия подкрепя сближаването на Молдова с Европейския съюз и смята, че страната трябва и занапред да поддържа своя проевропейски курс, заяви на среща с премиера Влад Филат в Кишинев Ханс-Петер Ул от външнополитическата комисия в Бундестага.

Лидерът на Народно-републиканската партия Николае Андроник обаче смята, че идеята за влизане на Молдова в Евросъюза е компрометирана от самите власти на страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.