„Неверен в семейството, верен на страната“ или избори в Мексико

Ройтерс

„Неверен на семейството си. Верен и обвързан със своята страна“. Уебсайт за изневери се рекламира с Пеня Нието.

Почитател на Хитлер, бивш модел на „Плейбой“, самопризнат прелюбодеец и обещание за цуни-гуни. Звучи като сценария на поредната мексиканска сапунена опера.

Всъщност това е представяне на сюрреалистичните чудатости и обрати на мексиканската политика в момент, когато втората икономика в Латинска Америка се готви за президентски избори на 1 юли.

Само допреди шест седмици малцина мексиканци освен най-запалените читатели на „Плейбой“ знаеха коя е Хулия Орайен. Всичко това се промени след забележителното й представяне по време на първия кандидат-президентски диспут.

Когато бившият модел, преквалифицирала се в помощник в телевизионна продукция, започна да раздава въпросници, дълбокото й деколте постави кандидатите пред едно от най-тежките предизвикателства за тях в предизборната надпревара – накъде да извърнат поглед.

След като появата й разпали огнена буря в Туитър, мексиканската преса обяви, че победителят в диспута е… Орайен. Засрамени организатори се извиниха за „грешката в продукцията, свързана с роклята на помощничка“.

Броени дни по-късно водещият кандидат Енрике Пеня Нието, от когото се очаква да върне на власт управлявалата в Мексико през по-голямата част от 20 век Институционно-революционна партия (ИРП), беше сниман как се крие в тоалетната, след като студенти се заядоха с него.

Това беше използвано от негови противници. Кандидатката на управляващата партия Национално действие (НД) Хосефина Васкес Мота се присмя на своя съперник по време на кандидат-президентски диспут на 10 юни. „Не искаме проблемите на страната да се решават от някой, който ще се крие в университетските тоалетни“, каза тя.

Положението на бившия щатски губернатор, който признава, че има две извънбрачни деца, обаче само стана по-тежко, след като образът му беше използван за рекламиране на уебсайт за изневери. „Неверен на семейството си. Верен и обвързан със своята страна“, гласеше билбордът, на който Пеня Нието прави с пръст знак „шт!“.

В края на май дойде редът на НД да изпадне в неудобно положение, след като един от кандидатите й за Сената каза, че се възхищава на водачеството, показано от Адолф Хитлер и Юлий Цезар. Тогава партията поднесе извинение.

Както се вижда от тези избори, сексът често е последно средство за съживяване на една замираща кампания. В края на май кандидатката за Конгреса Наталия Хуарес от Партията на демократичната революция (ПДР) на левия претендент за президентския пост Андрес Мануел Лопес Обрадор се появи на билборд в Гуадалахара, на който тя и шест поддръжнички позират голи до кръста с ръце, поставени на стратегически места.

Няколко седмици по-късно Васкес Мота възприе сходна тактика, като призова поддръжничките си в Туитър да лишат съпрузите си за един месец от „цуни-гуни“, ако не отидат да гласуват за нея.

Този ход, изглежда, не се оказа сполучлив. Допитване във вторник в мексиканския всекидневник „Реформа“ я постави на трето място с 24 процента. Затова почти не беше изненада, че по-късно същия ден Васкес Мота би отбой.

Изразът („Cuchi cuchi“на испански) се отнася за милувки, обясни тя, след като женски групи реагираха с неодобрение. „Имах предвид чесане по гърба и целувки“, уточни Васкес Мота.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.