Емил Елмазов: С билки и вино се постигат съвършени лекарства

Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, в интервю за Радио „Фокус”

Емил Елмазов. Снимка: Светослава Банчева

– Господин Елмазов, в неделя е Еньовден. Може ли да ни разкажете повече за събирането на билки? В народните вярвания казват, че събраните на Еньовден билки са по-лечебни. Дали има доза истина в това твърдение?

– Всички от познавачите на древната етнография до сътрудниците на НАСА днес знаят, че планетите влияят на състоянието на Земята. Далечните планети, имам предвид Юпитер, Марс, Сатурн, облъчвайки отдалеч земята, влияят върху надземните части– цветовете, листата; а близките планети Венера, Меркурий, Луната, влияят непосредствено. Техните лъчи, бидейки по-силни поради тази по-ясно изразена близост до Земята, проникват до кристалите, в ядрото на Земята и оттам се излъчват отново към корените на растенията. Или иначе казано, състоянието на планетите, тяхното разположение, взаимно разположение, взаимно притегляне и отблъскване и същото това нещо по отношение на Земята, не може да не влияят върху живота на Земята. Разбира се, дълго време църквата е отричала това, отричала го е една ограничена наука, която вече се отказва от това да не мисли за Вселената като единен организъм.

Да, Вселената е единен организъм, така както Земята е жив организъм и ето защо има определени, както във всеки жив организъм, има определени върхови и определени отпочиващи елементи. Ние знаем, че след Русалийската седмица природата навлиза в своя върхов момент, в своето върхово напрежение по отношение на растенията и прорастването на кълновете на растенията, на техните цветове, на техните семена, тоест извършва се през този пиков момент на природните сили и едно въздействие върху тревите и дърветата. Следователно, погледнато и от митологична гледна точка, и от астрономична гледна точка, и от астрологична гледна точка, и дори потвърдено хиляди пъти от фитотерапията, от Асклепий и Залмоксис до днес, не може да не е вярно то а. Дори когато Луната намалява по времето на еньовденските празници, по времето на лятното слънцестоене, билките наистина са най-силни. Разбира се, това не се отнася до всички билки, а точно до онези, които са подчинени на Слънцето, да речем невенът, лайката, белия оман и т.н. Всички растения, които оглеждат слънцето, въртят своите цветове спрямо него, са изключително силно повлияни в този върхов момент, когато Слънцето се спуска най-близо, за да целуне водите на Земята в народните представи, а иначе казано, за да я облъчи с безкрайно широкия си спектър от лъчи.

– Разкажете ни повече за това как билките се отнасят към виното. Знаем, че има различни рецепти – комбинация между билки и вино, за различните болести. Как в случая билките повлияват на виното?

– Виното идва също от билка. Дивата лоза е билка. Например с една специална смес от листа от дива лоза и листата на дивата ягода някога са правили едно съвършено лекарство срещу жлъчни заболявания. Понеже тогава са яли много месо, мазнините са тормозели хората, но невероятно как Залмоксис – родоначалник на тракийската медицина, е показал, че с листата на дивата лоза и с листата на дивата ягода, потопени във вино, може да се образува едно съвършено лекарство. Днес, когато една трета от хората нямат жлъчки поради агресивната медицина, ние трябва да се върнем към Залмоксис и да си спомним как хората са оживявали в една много по-тежка диетика и са били щастливи с виното, листата от лозята и листата от дивата ягода.

Но много интересна е „целувката” между белия оман и виното. Корени от бял оман, потопени във вино, много са помагали при стомашни терзания. Омановото вино е прочуто през времената, дори и по време на големите епидемии, особено чумата, която като черна смърт е поразила Европа през 1347 че чак до 1352 година са били обезлюдени цели области. Тогава просто белият оман, заедно с опушванията на корените на белия оман, с които са въздействали на ароматните възприятия на човека и са действали бактерицидно на дъха, са пиели и това вино, което ги е спасило. Там, където е имало бял оман, той всичкият е бил изтръгнат, изчезнал е чак сякаш, но е възродил селищата, които са имали този подарък от съдбата.

За това вино искам да ви кажа още, че по отношение на физиологичното му въздействие и на бактерицидното то е ясно, но това е само по отношение на телесната сфера. Обаче ако погледнем как то влияе върху душевната сфера- хармонизиращото действие на корените от белия оман помага много при отпуснатост, инертност. Общо взето това са симптоми на депресивната фаза у хората, които днес поради безработицата, поради безпаричието много хора изпадат. Страхът от новата ситуация, от новото работно място, от липсата на работно място често води до един вид скованост, застиналост, не можеш да се движиш напред, загубваш радостта от живота, ставаш подтиснат, смазан. Но червеното вино и белият оман помагат, затова се казва „развеселяващо вино”.

Още една билка има много силна дружба с виното и за нея искам да ви кажа – това е кориандърът. Кориандърът се използва особено при слаб апетит, при анемични хора, при слабо храносмилане, хора, които страдат от мигрена. Всичко това става пак с вино. Разбира се, истинско вино – онова вино, което помага и на артистите при сценична треска, на ораторите, когато излязат да ораторстват. Растението кориандър е подчинено на елемент огън и оказва много силно влияние при липса на концентрация. Липсата на концентрация може да се появи при мъжете и като един страх да д ближат своята любима във време на нейната завишена активност, така че прави се и любовно питие – две-три чаени лъжици плодове от кориандър, предварително счукани в хаванче, с един литър червено вино – ето това е лесно за запомняне. Това се разбърква хубаво, оставя се в хладилника, обаче една седмица да престои, за да се екстрахира добре етеричното масло и другите активни съставки, след това се прецежда и се пие, съответно не толкова студено, колкото е в хладилника, със стайна температура, по една ракиена чашка е напълно достатъчно.

– В рецептите споменавате червено вино. Задължително ли е това условие и има ли всъщност рецепта, която да съдържа бяло вино?

– Е, сега вие ми напомняте за оная стара кръчмарска песен: „Ой ти, вино, бяло вино, защо не си червено”? Бялото вино се използва при безсъние, за добро спане. Докато, когато искаш да се приспиш, взимаш една добра чаша бяло вино, слагаш в нея малко прах от маточина. Ако си особено перфекционист в билколечението, ще сложиш и малко цветове от дяволска уста и ще се пребориш с безсънието, и то коравото безсъние. Може да пребориш и до известна степен главоболието, но пък не дай си Боже бялото вино да не е истинско – на другата сутрин главоболието е сериозно.

Основният мой съвет при използване на билки и вино е умерено количество – между ракиена и една винена чашка, особено когато билките влязат във виното и усилят неговия огън. Дори пък и тогава, когато те са лунни билки и влязат в бялото вино, защото лунните билки си кореспондират с бялото вино, а огнените билки, слънчевите билки с червеното вино. Когато съчетаете билки и бяло вино, тогава трябва много внимателно да приемате този еликсир, защото тогава Луната силно се намесва и когато трябва да се събудите, тя не ви пуска да се събудите, не от опиянението на спирта, а от преобладаването на водния, тежкия, тъмния елемент на нощта.

– Полезни ли са соковете на лозята или т.нар. „сълзи на лозата”?

– Сега ще кажа две думи за това, защото от тези мустачета на лозите и от пролетното, всъщност февруарското обрязване на лозите трябва да се съберат капки, особено когато лозята „плаче” – това са безценни капки, които се събират в чисти тъмни стъклени шишенца и после се превръщат в съвършеното лекарство за очи – при катаракта, тоест пердета, при глаукома те действат много добре и те влизат в състава на народните капки за очи, с които човек е лекувал чуждите белтъчни образувания върху ирисите си от памтивека, така че сокът т лозята, от пръчките на лозята, не толкова от нейния плод, са му били крайно необходими по отношение на това да прогледне за света и на умствено ниво те го правят по-разсъдъчен, по-дълбоко оценяващ нещата. Така че не са само капки за очи, а ако 10 капки от това се капнат в мляко от лимец, се съчетават земният елемент с въздушния, слънчевият елемент с водния и се получава една съвършена храна. По пътя към съвършената храна няма нищо по-ценно от млякото от лимец, добито от бели и зелени кълнове на лимец, ние сме го нарекли „русалско мляко”, в който има капната съответната доза от плача на лозята.

Когато кълновете на земята и кълновете на въздуха, бихме казали, и когато силата на слънцето се съединяват и образуват всичко онова, което е потребно на човека. Ако лозовите капки биха могли да станат част от това русалско мляко, се получава един съвършен елексир, с който може да се живее спокойно три дни и към него само да се добавят по 200 грама на ден други плодови сокове. С тези 200 грама плодови сокове на ден и 200 грама русалско мляко се постига едно отслабване, което е кодирано в природа, а и няма нужда от никакви хапчета, от никакви липосукции и т.н.

Човек по естествен път подобрява метаболизма си, вкарва живи субстракции в себе си, вкарва слънце, вода, земя и огън и за три дни може да се отслабне с 1 – 1,5 кг, а за няколко месеца да се върне в своята си конституция. Друг е въпросът дали той след това ще продължи да яде мъртва храна, а мъртва храна ние наричаме всичко, в което импулсът на живота е угаснал. Ето затова обичам този празник, защото той ни напомня, че има жива храна, живи сили. Този, който се храни с живот, той съхранява живота в себе си и го удължава.

– Има едно такова поверие, което старите баби, специално в Западна България го споменават, че когато събираш такива сълзи от лозя, можеш да мажеш кожата си, за да премахнеш лунички и те да не се появяват отново. Дали има такова нещо?

– В моя лечителски опит смятам, че сок от невен трябва да се прибави към сълзите на лозята, за да се получи тази равна пигментация на кожата и постепенно луничките да изчезнат. Не съм могъл да отстраня лунички досега само със сок от лозя, но когато съм прибавял сок от невен и сок от лозя, съм получавал достатъчно добър ефект, даже и при старчески петна и при пигментирана кожа, която е вследствие на някое кожно заболяване. Така че преданията са хубави, но хубаво е и те да се потвърждават практически и тогава да се подпечатват с печата „проверено, доказано за днешни времена”.

Радио „Фокус“

ВинотоИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.