Какво се случва с акциите на шефката на бТВ в Първа инвестиционна и как това се отразява на новините

И финансовият директор на бТВ е купил облигации на банката за 450 000 евро

Вики Политова- Снимка: от тв екрана

Генералният директор на bTV Вики Политова и нейният съпруг Евгени Луканов имат 650 000 евро (по номинал) в облигации издадени от ПИБ, които те за закупили през май 2011 за 56% от номинала.
Финансовият директор на бТВ Боян Калчев, състудент на Политова от Американския университет в Благоевград е купил по същото време облигации за 450 000 евро (по номинал) – показа проучване на Биволъ. Ефективната доходност на тези облигации е 26% на годишна база.

На пазара на акциите  г-жа Политова не е толкова печеливша и до момента е назад с най-малко 500 000 лева. На 17.03 2008 г. председателят на Управителния съвет и Генерален директор на bTV Вики Политова притежава 49 008 акции на Първа инвестиционна банка. Точно същото количество притежава на тази дата и нейният съпруг Евгени Луканов, който е член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката.

В началото на март 2008 г. акциите на ПИБ се търгуват по 8 лева за акция. Не е ясно кога г-жа Политова е купила своя пакет ценни книжа, но е ясно, че символът 5F4 не е отчитал по-ниски нива преди март 2008. Излиза, че при най-оптимистичния вариант, ако акциите са купени в началото на март 2008, Политова е похарчила за тях най-малко 392 000 лева.

Следва глобалната финансова криза и през лятото на 2008 г. акциите на борсата главоломно се сриват.Това обаче не обезкуражава съпругата на Луканов.

На 07.10.2008 Вики Политова – Луканова плаща 400 002 лв. за още 133 334 акции на ПИБ на цена от 3 лева – показа проверка на Биволъ. Става дума за най-големия изтъргуван обем акции на ПИБ за последните 5 години, сочат данните от БФБ.

Излиза, че Вики Политова е вложила общо към 792 000 лева в акции на Първа инвестиционна банка. Същият обем акции има и нейният съпруг, но като висш мениджър в банката той има право на бонуси под формата на акции.

В петък акциите на ПИБ се търгуваха по 1,48 лв. Така притежаваните в момента от Вики Политова 190 400 акции вече струват 281 792 лв.

Това прави загуба от близо 319 600 лева за акциите купени преди март 2008. Акциите на Политова купени през октомври 2008 са се обезценили с точно 202 667,68 лв. Общо загубите на шефката на bTV надхвърлят 500 000 лева.

Графика: Биволъ

Защо протестите на Орлов мост са свързани с финансовите интереси на Политова и Калчев?

Един от собствениците на ПИБ е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог. Разследване на Биволъ и E-вестник показа, че има свързаност между офшорните фирми, владеещи „Витоша ски“ и „Юлен“ и офшорки с голям процент собственост в ПИБ.

Името на Цеко Минев стана нарицателно в гражданските протести против Закона за горите, за когото се счита, че облагодетелства „Витоша ски“ и „Юлен“. „Долу Цеко от Алеко“, „Цеко Дървояд“, „FIBANDIT“ и други лозунги против Цеко Минев и ПИБ бяха издигнати в София, а впоследствие и в много градове по света. В социалните мрежи се разпространиха примери как потребители затварят сметките си в банката.

Медийното разгласяване на протестите едва ли би повишило акциите на ПИБ на борсата, по-скоро обратното – Политова би могла да загуби още пари от спада на курса на ПИБ и от доходността на облигациите за 650 000 евро. При сегашната си експозиция от 190 400 акции тя губи 1900 лв при всяка стотинка спад на 5F4.

Tелевизия bTV тотално игнорира първия ден от протестите на Орлов мост. След това грубо нападна протестиращите, представяйки ги като лумпени пред двумилионната си аудитория. За целта беше раздухан и преекспониран инцидента при сблъсък между оператор на телевизията и човек от тълпата, въпреки, че от любителски кадри ясно се видя, че операторът участва активно в сбиването.

Случайно или не, този начин на отразяване на протестите, гръмко посочващи Цеко Минев и ПИБ като пример за симбиозата между властта и олигархията, напълно съвпада с финансовите интереси на генералния директор на телевизията Вики Политова.

Отново за „гнилите ябълки“

Банката на Цеко Минев е посочена като най-съмнителната структура в българския банков сектор в доклад на посланик Джон Байърли от 2006 г. Посолството на САЩ счита, че ПИБ е една от банките, „наливащи средства за известни престъпници в схеми за пране на пари и свързано с тях отпускане на кредити“ „Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.“ – пише буквално Байърли.

Биволъ публикува тази грама на 30 юни 2011 г. ПИБ реагира с клеветническо и заплашително писмо разпратено до медиите. Нито една българска медия не посмя да цитира имената на проблемните банки, които два дни по-късно бяха публикувани на втора страница във вестник „Монд“.

Премълчаването и омаловажаването на тази информация изглежда съвпада с интересите на всички български медии, с няколко изключения. Това означава нещо много тревожно: за българските медии финансовите и корпоративни интереси доминират над обществения интерес, правото на информираност, нуждата от прозрачност, отчетност, справедливост и правосъдие.
От сайта „Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.