Защо не арестуват фалшификаторите, построили комплекс край морето?

Миналата седмица стана ясно, че в резерват “Странджа” край морето е построен цял комплекс от 4 хотела с фалшиви документи.

Както е известно стоежът е замразен и кметът на Царево и инвеститорът водят дело във Върховния съд да се извадят земите от резерват Странджа (виж материала в “България”).
Какво ще се случи с този хотелски комплекс?

Ако България не беше обратна държава, досега инвеститорите на обекта щяха да са арестувани. Прокуратурата в Бургас съобщи, че е фалшифициран подпис на зам.-министър на екологията, изведено е и писмо с номер от министерството, каквото от там отричат да са извеждали. Чиста и проста фалшификация. И цяло комплексче е построено. На видно място, край пътя.

Защо няма арести? Не е ли ясно всичко?
Не, защото това е България. Сега ще бъде образувано дело срещу неизвестен извършител (егати колко е неизвестен). Докато делото се точи, Върховният съд ще извади територията от резерват “Странджа”, както направи със строеж в резерват “Камчийски пясъци”, и ще разреши строежа. Хотелското комплексче ще бъде довършено, а след 2-3 години “следствените органи” ще установят, че извършителят на фалшификацията е неизвестен.
Пито-платено.

Прогнозата може да изглежда песимистична, но не е. Защото вече е ставало точно така в други подобни случаи. И още нещо – защото медиите се отнасят към този случай с пълно равнодушие. По-точно – с организирано мълчание. Както твърдят запознатите със инвеститорските интереси по крайбрежието – само в Странджа става дума за около 7 млрд. лв. инвестиции – огромни пари, които купуват политици, медии и местната власт.

Може би медиите са най-ретроградното в цялата верига. Навсякъде по света инвеститори строят с нарушения, подкупват, заобикалят закона. Но все се намират медии, които да ги разобличават. Тук медиите прикриват и замазват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.