Превъртял ли е Фидел Кастро, питат се кубинците

Асошиейтед прес

Фидел Кастро на представяне на новата му книга на 2 август 2010 г. Снимка: кубадебате

Фидел Кастро е бил наричан с най-различни епитети по време на продължителната си изява на световната сцена, но „лаконичен“ не е сред тях.

Така че и последователи, и противници бяха смутени от последните размишления на кубинския революционер, навремето известен с петчасовите си речи. Обикновено многословните му лични мнения в кубинската преса напоследък са достатъчно кратки като за Туитър и понякога неясни и загадъчни като късметче от курабийка.

След оттеглянето си през 2006 г. бившият кубински президент си запълва времето, като публикува размисли по всякакви теми, които го интересуват: от мрачни предупреждения за приближаващ ядрен армагедон до отвращение от политиката на САЩ и скъпи спомени от авантюристичното си минало.

Каквото и да напише, се препечатва в пълен текст във всеки кубински вестник и се чете със сериозен тон от водещите по радиото и телевизията. Често коментари или вестникарски статии, които Кастро е харесал, се цитират почти изцяло, само с кратък нов коментар. От време на време Кастро дори цитира собствените си стари колонки, озаглавени „Размисли“, дословно от начало до край.

Текстовете се появяват нередовно, но почти всички имат едно общо нещо – дълги са. Или поне бяха такива до миналата седмица, когато 85-годишният Кастро започна да бълва порой от кратки сентенции, които накараха и кубинците, и наблюдателите на Куба озадачено да се почесват по главата.

„Какво са ФК (FC)?“ – попита Кастро в едно изречение на 10 юни, след което тайнствено си отговори сам: „Те представляват метод, чрез който се опитвам да предам скромните си прозрения, които съм натрупал през дългите години и които смятам за полезни за кубинските власти, отговорни за производството на хранителни продукти, крайно необходими за живота на хората ни.“

Никой на острова изглежда няма идея какво означават инициалите ФК (като Фидел Кастро?) или какво има предвид бившият лидер. Кубинското правителство не отговори на молбите за обяснение.

В постваните коментари на правителствения сайт Cubadebate под „Размислите“, кубинците редуват опити да дешифрират значението им с молби за помощ.

„БИХ СЕ РАДВАЛ, АКО ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯТ ИЛИ НЯКОЙ ОТ ПОДЧИНЕНИТЕ МУ ОБЯСНИ КАКВО СА ФК“, писа читател, идентифициран като Орестес.

„За мен е ясно какво означава FC“, казва смел автор на име Армандо, и изрежда – „корумпирани функционери, кретени-функционери, калпави функционери, криминални функционери“ – все възможни варианти на испански, започващи с Ф и К.

Емигранти в Маями отдавна следят писанията на Кастро и лъжливи слухове за кончината му се пръкват всеки път, когато минат няколко седмици без ново есе. Последната партида обаче повдигна въпроси от друг вид.

„С всеки ден коментарите му стават все по-кратки. Като човек, който постепенно губи мисълта си и става все по-отнесен“, казва политическият консултант в Маями и кубински емигрант Гюс Гарсия. „Мисля си, че цялото философстване сега идва от един господин, който вече е изгубил напълно връзка с действителността“.

В деня след текста за ФК Кастро публикува отзив от 65 думи (blurb) за бившия източногермански лидер Ерих Хонекер, чийто комунистически режим рухна през 1990 г., след като реформите в Съветския съюз доведоха до бунтове, които свалипа социалистическите правителства в цяла Източна Европа.

„Запазвам чувства на дълбока солидарност с Хонекер“, писа Кастро, след подигравка с неназован световен лидер, който „продаде душата си за няколко пръста водка“ – явен намек за руския президент реформатор Борис Елцин. Друг текст от три реда, изпратен на 14 юни, критикува Дън Сяопин, смятан за архитект на икономическите реформи в Китай, за отдавнашна обида към Куба.

Едон „Размишление“ се състоеше единствено от копирани шест реда от стихотворение за покойния революционер Ернесто Че Гевара.

Тазседмичните публикации бяха дори още по-неразбираеми. Послание от 51 думи в понеделник възхваляваше ползите от дърво, използвано в много развиващи се страни за храна и фураж.

„Страната има условия да започне масово производство на Моринга олейфера и бяла черница, които, освен че са неизчерпаем източник на месо, яйца и мляко, имат копринени нишки, които могат да се предат от занаятчии, създавайки добре платена работа на сянка, независимо от възраст и пол“, гласи текст.

Във вторник Кастро написа две изречения, в които отбелязва, че майсторите на йога „могат да правят невъобразими неща с човешкото тяло“. Той препоръчва на сънародниците си да гледат предстоящо телевизионно предаване по темата, след което следва подпис.

Тед Хенкен, експерт по Куба и професор по Латиноамерикански науки в колежа „Барух“ в Ню Йорк, твърди, че миниразмислите са нещо средно между туит и хайку. „Те или не значат нищо, или звучат като гадаене по чаени листа“, казва той. „Като онзи луд чичо, който бръщолеви неразгадаеми неща – или пълни със скрит смисъл, или безсмислени“.

Жителите на комунистическия остров са свикнали със заобиколния начин на изразяване на Кастро, с философия и смели идеи, прекъсвани от дълги отклонения от темата. В най-добрите си времена си той можеше да говори с часове под изгарящото карибско слънце и все още държи рекорда за най-дълга реч (4 часа и 16 минути), произнесена в Общото събрание на ООН. Но сега кубинците казват, че блуждаещата мисъл в новите минисъобщения е притеснителна и реакциите варират от озадачение до явен присмех.

„Не разбирам какво иска да каже, но трябва да е нещо важно, защото Фидел никога не прави нещо без причина“, казва Хулио Ромеро, 67-годишен пенсионер. „Винаги има причина, тъй че ще видим.“

Мнозина по-млади кубинци не са толкова снизходителни, макар че с неохота склоняват да бъдат цитирани от страх да не си навлекат неприятности.

„Мисля, че е превъртял“, заявява Пабло от Хавана, на 20 и няколко години. Той се засмива и завърта пръст до ухото си, докато използва жаргонната дума, после бързо си тръгва.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.