Опозицията във Венецуела предвижда победа над Чавес

Ройтерс

Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

Венецуелската опозиция отхвърли социологическата проучвания, поставящи Уго Чавес начело преди изборите през октомври, и заяви миналата седмица, че нейният кандидат Енрике Каприлес ще спечели благодарение на неспирната си кампания „от врата на врата“.

39-годишният губернатор на щат кръстосва Венецуела от месеци. Той често спира няколко пъти дневно да посети частни домове, да се разходи по улиците и да изнася речи в унисон със стратегията си за печелене на народната подкрепа.

Възпрепятстван в последната година от битката си с рака, 57-годишният Чавес се появява рядко на публични места. През последните седмици обаче той отново се обръща към венецуелците по телевизията, често използвайки схема за едновременно „верижно“ излъчване по всички местни канали.

Според последните проучвания на общественото мнение Чавес ще има преднина от повече от 15 процентни пункта на президентските избори на 7 октомври, което означава съкрушителна победа за президента социалист с 60 процента от вота.

Армандо Брикет, ръководителят на кампанията на Каприлес, заяви пред „Ройтерс“, че доказателствата от улицата и от частните проучвания на опозицията показват съвсем различна картина.

„Сега сме наравно, а последните признаци сочат, че везните се накланят в нашата посока“, каза той. „Ще победим. Нямаме никакви съмнения.“

Лагерът на Каприлес бе подкрепен с шествие от стотици хиляди избиратели, когато той официално се кандидатира за президент по-рано този месец в Каракас. Но поддръжниците на Чавес също се събраха масово, когато президентът регистрира кандидатурата си на следващия ден.

Залогът е висок не само за 29-милионната Венецуела, която притежава най-големите петролни запаси в света, но и за целия регион. Левите й съюзници като Куба и Никарагуа зависят от щедрите петролни дарения на Чавес.

Въпреки мълчанието си Вашингтон следи внимателно дали най-големият му дразнител в региона ще бъде преизбран или ще напусне политическата сцена след повече от десетилетие на провокации и критики към представителите на САЩ.

БОЖЕ, ДАЙ МИ ОЩЕ ЖИВОТ!

Брикет заяви, че уличната кампания на Каприлес, която кръсти „от врата на врата“ и в която претендентът всеки ден влиза в домовете на хора, за да си побъбри с домакините – показва успешно различните модели, предложени на Венецуела.

„Хората виждат президент, който злоупотребява със силата си чрез телевизионните „вериги“, защото няма как да излезе сред хората. Той е забравил народа“ казва Брикет. „Ние имаме кандидат, който е на улицата. Ние заместваме монолога с диалог“.

Поддръжниците на Каприлес не можаха да гледат частна телевизионна програма, предаваща голям опозиционен митинг в западния щат Сулия миналата седмица, защото Чавес блокира излъчването с обширна дискусия върху венецуелската икономика.

Опозиционният кандидат се представя като въплъщение на младостта и енергията и обещава да следва широко одобрявания бразилски модел на баланс между свободното предприемачество и социалните програми.

Чавес все още е популярен заради обаянието и общественополезните си „мисии“ за безплатно здравеопазване и образование, както и субсидираната храна за бедните квартали и селски райони.

Той заяви, че се възстановява от лъчетерапията, на която бе подложен след операцията за премахване на тумор от областта на таза през февруари в Куба, въпреки настоятелните слухове, че състоянието му е фатално.

„Тази сутрин се погледнах в огледалото и си казах „Хей, изглеждаш здрав, Чавес. Чувствам се здрав,“ каза той миналата сряда по време на тричасовата си реч по телевизията.

„Преди всичко се моля на Христос „Продължи живота ми, не заради мен, а заради твоя план, за да може да се изпълни твоя план за Венецуела“, добави президентът, чиято католическа отдаденост се засилва все повече след обявяването на болестта му.

Чавес говори, че започва нова „мисия“ за борба с престъпността, която според проучванията е най-големият проблем на Венецуела. По време на управлението си той е обявявал повече от дузина подобни национални иницитиативи.

„Телевизионна „верига“ и нови лъжи за народа“, подигра се Каприлес в „Туитър“. „Управляват от 14 години – сега ли се сетиха да гарантират сигурността?“

Опозицията избра практичен манифест, наблягащ на ежедневните проблеми – от грижата за децата до заетостта, докато грандиозно звучащите правителствени планове на Чавес варират от продължаване на „изграждането на социализма“ до „спасяването на човешката раса“. „Той иска да бъде спасител на света, но не казва как ще спаси живота на венецуелците“, твърди Брикет.

Каприлес напредва с по 1 или 2 пункта в последните седмици, въпреки все още значителното му изоставане от Чавес. „Джей Пи Морган“ заявиха във вторник, че преднината на Чавес може би ще бъде стопена.

„Ако са толкова уверени в себе си, защо той (Чавес) не приема поканата за дебати?“ казва Брикет. „Чавес винаги е казвал „Орелът не лови мухи“, така че защо прекарва толкова много време, нападайки Каприлес?“ добави той, имайки предвид последните потоци обиди, които президентът изля върху опонента си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.