Кипър – малкият председател на големия съюз

ДПА

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Кипър ще поеме за първи път на 1 юли шестмесечното председателство на Европейския съюз, в един предизвикателен за 27-членния блок период. Кипърският министър на външните работи Ерато Козаку-Маркули даде интервю за агенция ДПА.

ДПА: Как ще помогне Кипър да се намери решение на една от най-големите кризи в историята на ЕС?

Козаку-Маркули: „Едно от основните предизвикателства, пред които ще се изправи кипърското председателство, е икономическата криза. Факт е, че кипърското председателство е призвано да продължи усилията за установяване на приложими решения. Подходът за възстановяване на европейските икономики трябва да включва и фискална консолидация, и мерки за постоянен икономически растеж“. „Същевременно, за да се възстанови от кризата, за ЕС е изключително важно да предприеме мерки за стимулиране на растежа и създаване на възможности за работа“. „Затова кипърското председателство ще популяризира политики, които ще насърчават растежа и ще доведат до ефективност, просперитет и работни места. От особено значение е да бъде подобрено качеството на живот на гражданите от ЕС. Целта ще бъде да се намерят и да се използват всички неизползвани възможности за растеж, който е в основата на всички дейности на ЕС“.

ДПА: Кипър се бори със собствената си криза, най-вече в банковия сектор. Може ли Кипър да изпадне в тежка финансова криза заедно с останалите средиземноморски държави?

Козаку-Маркули: „Един от основните приоритети на правителството е да се заеме с голямата експозиция на финансовия сектор към Гърция и с нуждата на банките да се рекапитализират, както и с увеличаващата се безработица. Тези мерки бяха приветствани от Европейската комисия и партньорите ни от ЕС“. „Съгласно предвижданията на комисията за периода 2012 г. – 2013 г., предприетите от правителството мерки ще доведат до намаляване на бюджетния дефицит от 6,4 процента от БВП (брутния вътрешен продукт) през 2011 г. на 3,4 процента до края на 2012 г. и 2,5 процента – през 2013 г., предполагайки слаба, все още съвземаща се потребителска и бизнес увереност – така може да бъде постигнато възстановяване през втората половина на 2012 г.“. „Кипър е посветен на взимането на каквито е необходимо допълнителни мерки, за да бъде постигната дълготрайна корекция на прекомерния дефицит“.

ДПА: Турция не признава република Кипър, а повече от една трета от острова е окупирана от турската армия от 1974 г. Как смята Никозия да се справи с този въпрос?

Козаку-Маркули: „Съжалявам, че турското правителство изрази намерение да не поддържа отношения с кипърското председателство. Тази позиция е не само обидна и провокативна по отношение на Кипър, но и спрямо ЕС като цяло“. „Очакваме и искаме от Турция, която е държава кандидат за членство в ЕС, да уважава ролята на председателството на Съвета, който е ключова институция в ЕС. Това задължение на Турция бе потвърдено официално от Европейския съвет в заключенията му от декември 2011 г., където лидерите на държавите и правителствата от ЕС изразиха съжаление и призоваха Турция да преразгледа позицията си“. „Няма да позволим на турските провокации и заплахи да повлияят на кипърското председателство или на целта и ангажимента ни да допринесем ефективно за оформянето на общото бъдеще на Европа и нейния народ. Същевременно очакваме от Турция да действа отговорно и да избягва каквито и да е действия, които биха могли да затруднят председателството на Съвета“. „Кипър и неговият народ трябва да се обединят отново. Повторното обединяване остава наша визия и цел. Ще продължим усилията си, докато това не се осъществи“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.