Тора – майката на Исландия

сп. Мадам Фигаро

Тора Арнорсдотир. Снимка: личен сайт

Мъж с черни шорти и тениска, с чаша ароматно и горещо кафе в ръка отваря вратата на обикновена бяла къща в периферията на Рейкявик. В хола цари приятен безпорядък. В дъното се вижда вратата за кухнята, където масата все още не е разтребена от семейната закуска. В дясно, в един от ъглите на стаята, има завивки на топка.

Свавар Халдорсон, с прошарена и прясно подравнена брада, се грижи за всички в тази къща – от малките деца, които тичат в краката му, до чуждите журналисти, задръстващи постепенно стаята, както и за половинката си, тридесет и седем годишната Тора, истинския обект на настоящата визита.

А тя е седнала удобно на фотьойла в хола, облечена с наситено червен костюм, със синьозелени очи, гушнала едномесечно бебе и усмихваща се широко. Тора Арнорсдотир може би е бъдещата президентка на Исландия?

Изборите за нов държавен глава, които ще бъдат на 30 юни, се очертават оспорвани. От едната страна е Олавур Рагнар Гримсон, досегашният 69-годишен президент, който се бори за пети четиригодишен мандат.

От другата страна е Тора, непредвиденият кандидат, която обяви, че ще се бори за поста едва на 4 април. Тора е репортер и звезда на исландската национална телевизия. Тя е слънчева натура, но и много амбициозна.

Възможно ли е една жена да управлява отново Исландия с население от 320 000 души, изваяна от лава, пасбища, пясъци и ледници?

Исландия беше една от първите страни в Европа, която даде правото на жените да гласуват (1918 г.), да разполагат свободно със заплатите си (1861 г.), да учат в университети (1911 г.). Исландия прие принципа за равнопоставеност между мъжете и жените при заплащането на труда им (през 1945 г. и 1961 г.).

Исландия избра през 1980 г. първата жена за президент на републиката, която беше и първата президентка на европейска страна. Това беше Вигдис Финбогадотир, по онова време директор на театър и самотна майка, невероятна интелектуалка, владееща отлично френски език. Тя беше преизбирана на поста цели три пъти и днес, когато е прехвърлила 80 години, има непокътнат капитал от народна симпатия.

Ето защо Тора не пропусна да я посети по време на предизборната си кампания. Според допитванията до общественото мнение настоящият президент се ползва с голямо доверие сред консерваторите и прогресистите от центъра, а Тора с доверието на социалдемократите и на зелените от левицата.

Възрастните, селяните и хората с ниска образователна квалификация са склонни повече да подкрепят досегашния президент. Младите и дипломирани исландци от градовете подкрепят новата кандидатка. Тора е завършила университетите в Болоня и Вашингтон със специалност международни отношения.

Освен че е красива, тя е телевизионен репортер с всепризнат талант в една страна, в която пресата е често пъти обвинявана в конфликти с властта. Тора се влюбва в свой колега, специалист по политическите науки, разведен и вече баща на трима юноши.

Двамата заедно имат три деца и малко след раждането на третото им бебе, свръхактивният Свавар, който е на 42 години, обяви, че в случай на победа на жена му на президентските избори той ще се откаже от работата си, за да отглежда общо шестте им деца. Подобна жертва винаги е била смятана за плюс в Исландия. Освен това Свавар ще се посвети на градинарството и ще напише книга с готварски рецепти или труд за исландския банков крах между 2008 г и 2010 г.

По време на предизборната си кампания крехката Тора, качила се на високи токчета и носеща бебето си на ръце, не спираше да снове из страната. Тя ту опитваше сушена риба треска във фабрика близо до Рейкявик, ту пиеше чаша мляко в столична закусвалня заедно с рояк от майки, ту приветстваше десетки исландски служители на Водафон.

„Защото човек трябва да е там, където има много хора“, заяви кандидат-президентката. Нейният предизборен екип е скромен. Тя има директор на кампанията, прес агент, супермлада шофьорка и бавачка. Не бива да се забравя и нейният съпруг.

Исландците изобщо не се шокираха, когато Тора отново се впусна в кампанията само петнайсет дни след раждането на третото си бебе. „Имам късмета да съм много обгрижвана“, споделя Тора. „Но искам да отправя посланието, че една жена може всичко, стига да си го науми“, добавя тя.

В Исландия 80 процента от жените работят и имат средно две деца. Но все пак разликите в заплатите между двата пола си остават около 17 процента. В Исландия все още много от директорските постове се държат от мъже.

През 2010 г. беше приет закон, според който 40 процента от административните съвети на компаниите трябваше да са съставени от жени след 2013 г. „Но днес в управителните съвети има едва 24 процента жени“, казва Ирма Ерлингсдотир, директорка на Центъра за изследвания на половете. „Икономическата криза мина оттук и попари намеренията за повече жени в бордовете“, посочва тя.

През първото десетилетие на 21 век исландското общество се впусна в лудешката консуматорска надпревара. Така това младо и свръхмодерно общество натрупа дългове в чужди валути към три банки с безграничен апетит, в които беше добре човек да говори само на английски език, жалват се много исландски интелектуалци.

Но кризата и съпътстващите удари отнесоха за по-малко от 15 дни икономиката на островната страна, понижиха наполовина курса на исландската крона и извадиха наяве колосалните дългове на банките, чието бреме държавата не можеше да понесе върху плещите си, защото те бяха 12 пъти колкото исландския БВП.

„Последва инфлация, безработица, икономии, понижение на заплатите. Това беше шок, последван от народен гняв“, припомня Кристин Инголфсдотир, лектор в Исландския университет. „Измежду младите някои вярваха, че парите идват лесно. Предизвикателствата пред нас сега са да върнем младежите на университетските скамейки и да предотвратим изтичането на мозъците“, добавя тя.

Двамата кандидати за президентския пост са предпазливи относно евентуалното влизане на Исландия с ЕС. Настоящият президент изтъква желанието си да върне стабилността в страната. Противничката му иска да внесе нов полъх и да върне доверието.

Но в очите на света, ако Тора спечели изборите, Исландия ще се озове в уникално положение – четирите водещи поста в страната ще бъдат в ръцете на жени.

В Исландия сега жени са председател на парламента и премиер (респективно Ауста Йоханесдотир и Йохана Сигурдардотир). А от 1 юли начело на исландската протестантска църква ще застане пасторката Агнес Сигурдардотир.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.