В бТВ осъзнаха гафа (или ги осъзнаха). Диана Найденова – още не е

Директорката Вики Политова е пътник, рано или късно

Диана Найденова и Вики Политова. Снимка: от екрана

Би Ти Ви разпространи на сайта си „становище” със заглавие „Сгрешихме”, в което дава заден ход от първоначалните си изявления и декларации (виж го тук). Патосът за посегателството върху техния оператор вече го няма.

Извиняват се. Признават, че са допуснали „грешки в отразяването на протестите”. Казват, че са анализирали и са наложени санкции. Но възразяват категорично, че има „преднамерена и умишлена тенденциозност от страна на Би Ти Ви”. Наричат това спекулации. Недоволството от техните грешки било употребено от „политически, икономически и медийни кръгове”.

Е, атаките към протестиращите заради случая с техния оператор, затварянето на очите пред протестите месеци наред, определението „еколози” и др. не може да се нарече неволна грешка. Има обрат в позицията на Би Ти Ви, който може да се определи с народната мъдрост „Като те чукне горния, ще видиш долния”. Поговорката иде от праговете на вратите и ниската горна рамка. Дали те осъзнаха собствената си погрешна позиция или някой, някъде отгоре, или от чужбина, чукна Би Ти Ви по главата?

Обяснението се крие в тяхното становище – „Би Ти Ви е част от публична компания, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса” се казва в него. Не че ще им паднат акциите от един скандал с тяхната телевизия в България, ама там, за разлика от тук, авторитетът е важен. Ще се разшуми, ще й падне цената на тази телевизия в България, утре ако рекат да я продават. Ще се появят в разни доклади из Европа, може да уплашат някои рекламодател…

Тепърва в чужбина ще осмислят ролята на своя съдружник Красимир Гергов, който се е превърнал в пиар и парламентьор на Бойко Борисов.

А забележката в становището, че „Административното ръководство на компанията не влияе върху професионалната преценка на журналистите, продуцентите и главния редактор на отдел „Новини и актуални предавания“ при отразяването на събития от всякакъв характер”, направо може да те разплаче.

В предишна декларация Би Ти Ви бранеше правото на директорката си да е акционер в една скандална банка, около която се върти казусът с недоволството от телевизията, а сега пак се опитва да свали отговорността от Вики Политова. И не само тя, ами и финансовият директор на телевизията, който е неин състудент, е акционер в същата банка.

Политова по-скоро е пътник. Няма западна телевизия, която да повярва на чистите й помисли и честните й очи, и да не си измие ръцете с една такава директорка, рано или късно.

Може още да се спори по темата, но, все пак, да признаеш грешка е за уважение. (А къде ли пък щяха да ходят с рогата напред срещу зрителите?)

На свой ред пък Би Ти Ви чукна по главата Диана Найденова да се извини на два пъти – веднъж писмено на сайта, веднъж на живо, тази неделя.

Но тя се извини половинчато. Най-напред в извинението в на страницата на телевизията в интернет се казваше, че „Никоя кауза обаче не трябва да бъде плащана с юмруци”, с което повтаря идеята, развита от Би Ти Ви, че протестиращите са виновни за набития оператор (за който пък със закъснение се видя в случайно заснети любителски кадри, че съвсем симетрично отвръща на ударите).

В неделя Найденова се появи на екран и се извини вече лично, но пак с половин уста. По-скоро отвърна на пороя гняв, който се изля върху нея и Би Ти Ви. Найденова каза, че „затваря страницата“ и че „голямо количество енергия е било похабено в омраза, което е разрушаващо“ (тоест, подразбира се – аз съм жертва, мен ме мразят едни лоши хора).

И продължи в тоя дух: „Хората, които не се взират само в краката и маникюра ми, знаят добре, че задавам непрекъснато неудобни въпроси към властимащите. Не ги спестявам и на обикновените граждани. Няма да променя стила си.“

Тези думи съдържат две важни неща – тя е засегната от някои коментари за нея из интернет и използва да им отвърне със самомнението си, че задавала неудобни въпроси на властимащите.

И, по-важното – хем затваря страницата , хем казва, че няма да се промени. Тоест обещава ни още подобни интервюта. По нейните думи това било стил.

Не е стил глупостта. Много момичета в последните години си повярваха, че са топ журналистки, след като са работили години в полупрофесионална среда, която толерира шоуто и приемат заяждането и прекъсването на събеседника като качествена журналистика. И такива момичета волно гукат в ефира и започват да си вярват, че са голяма работа. И вече натрупали по 10-15 години в медиите, те живеят с фалшиво самочувствие, че са върхът на журналистиката.

Диана Найденова нито е Барбара Уолтърз, нито е Ориана Фалачи. Две журналистки, влезли в историята, заядливи, задаващи неудобни въпроси, побеждаващи събеседника си с логични въпроси и реплики, без да го обиждат. И тук е разликата от псевдопрофесионализма – Найденова не задава въпроси да изясни истината, а се заяжда и квалифицира. Ето няколко цитата от скандалното й интервю:

„В момента се държите като абсолютен хулиган“
„Не си мислете, че сте много оригинален“
„Говорите абсолютни глупости“

Или пък начинът, по който води разговора:

„Аз съм домакинът тук и аз ще подавам началото и края на всеки въпрос“
„Можете да се изкажете, когато ви позволя, защoто все пак това е диалог“ (?!)
„Дата и час, питам?“

Това в нейната глава минава за агресивен стил. Ако това е стил, той е много зле. Но не е. Това е просто махленско заяждане. И не е първото такова интервю на Найденова. Имаше случаи на вбесяващо от нейна страна неразбиране на събеседника – тя задава въпрос, от който става ясно, че въобще не е проумяла какво той й обяснява. И си приказва, каквото си е навила на пръста.

Не е смелост и не е професионално майсторство да прекъснеш някого и да си наложиш неадекватния въпрос или забележка.

Шоуто трябва да продължи, както се пее в една песен. Диана Найденова обещава да продължи. И вече прескочи в категорията на Бареков, когото зрителят гледа с отвращение. И такива имат рейтинг. Хората искат да ги видят докъде ще стигнат, какво още ще направят.

Резултатът от цялата работа е, че Би Ти Ви заболя сериозно и лечението ще е трудно. Извинението е само началото. Сега се очаква пускане на кръв. Ако уволнят не този, който е виновен, болестта ще се задълбочи.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.