Мия Лъв – ще има ли афроамериканка от Републиканската партия в Конгреса?

в. Вашингтон пост

Миа Лъв. Снимка: личен сайт

Мия Лъв се откроява в Юта не само с консерватизма си. Тя е чернокожа представителка на Републиканската партия, тя е 36-годишна майка на три деца, фитнес инструктор и кмет на градче с нарастващо население.

Сега участието й в надпреварата за Конгреса срещу популярния настоящ конгресмен от демократите от този избирателен район, когото мнозина републиканци са се опитвали да победят, превърна Лъв в малка знаменитост в очите на най-верните членове на Великата стара партия.

Тя наскоро се представи пред група учители в Конгреса на щата Юта – исторически запазена само за бели мъже територия – разказвайки им за своя баща – имигрант, дошъл от Хаити.

„Той каза: „Мия, майка ти и аз никога не сме приемали подаяния. Ти няма да си бреме за обществото“, каза тя със строга усмивка. „Ти ще допринасяш за него“.

Повечето учители вече познаваха Лъв, чието участие в надпреварата срещу изкаралия шест мандата в Камарата на представителите Джим Матесън, стана едно от следените с най-голям интерес съревнования за Конгреса.

Ако тя спечели, не само ще помогне на републиканците да запазят контрола си над Камарата, но ще стане и първата чернокожа жена сред републиканските конгресмени. Лъв, която е мормон, в по-широк план може да помогне и на кандидата за президент на Републиканската партия Мит Ромни, облагородявайки образа на неговата Църква (Ромни също е мормон – бел. прев.) и на партията му, в момент когато и двамата се опитват да се харесат на все по-променящата се нация.

В резултат на това независими организации, както и двете политически партии, се очаква да налеят милиони долари в това състезание. Надпревата в този район, в който традиционно доминират републиканците, се смята за доста непредвидима според независимата организация за политически анализи „Кук политикал рипорт“.

Републиканците са във възторг от кандидатката си.

„Мия има възможността да разпространи посланието за свобода и икономическа независимост по начин, по който мнозина от нас не могат, и ние сме развълнувани от това“, каза председателят на бюджетната комисия към Камарата на представителите Пол Райън конгресмен от щата Уисконсин , след като в петък вечер бе домакин на събитие за набиране на средства за кампанията й в град Парк Сити.

Само преди два месеца Лъв прикова вниманието на целия щат по време на конгреса на Републиканската партия в Юта, на който тя нанесе съкрушително поражение на съперниците си, печелейки 70 процента от вота на делегатите. Според правилата за първичните избори в този щат кандидати, събрали поне 60 процента, отиват директно на първични избори.

Но тъй като на първичния вот във вторник тя нямаше съперници, Лъв оползотвори времето си с набиране на средства, подготвяйки се за двубоя с Матесън, както и подобрявайки имиджа си. Тя не се уплаши от провокациите, каза, че „правителството не е спасението“ и обеща да се присъедини към Групата на чернокожите конгресмени, за да я критикува „отвътре“.

„Мия Лъв е кандидатът, когото републиканците се опитваха да вербуват“, каза Джесика Тейлър, старши анализатор от „Ротънбърг политикал рипорт“. „На теория това е район, който те трябваше да са спечелили отдавна“.

Лъв участва в надпреварата за район, който беше създаден през 2010 г. при преговорите Вашингтон, Окръг Колумбия да получи свой представител в Камарата на представителите. Преначертаването на избирателните райони в Юта раздели стария район на Матесън, довеждайки там още повече републиканци. Затова Матесън се прехвърли в новосъздадения 4-ти избирателен район, включващ една трета от стария му район.

„Това е безпрецедентно“. Победата на първичните избори на Лъв, която донякъде се счита за нова тук, смая щата Юта. Тя е стройна афроамериканка, която носи косата си сплетена на плитки. Кандидатира се от щат, който досега е избирал само три жени за членове на Конгреса и в който чернокожите са едва 1 процент от населението, сочат данните от последното преброяване.

„Това е безпрецедентно. Това е удивително“, каза Тим Чемблес, доцент по политически науки в института за политически изследвания „Хинкли“ към университета „Юта“.

Лъв не отдава особено значение на това, че ще е прецедент в историята на Конгреса, но знае, че залогът е голям. Матесън, който също спечели първичните избори без никаква конкуренция, води пред нея в набирането на средства с 10 към 1.

Тя признава, че някои може да я питат каква е връзката й с новия й щат: как така жена, родена в Бруклин и отгледана в Кънектикът, се е озовала в Юта?

В колежа тя среща бъдещия си съпруг, Джейсън Лъв, който по това време е в Кънектикът на мормонска мисия. Преди 14 години тя се мести в Юта; отказва се от католическата вяра, в която е възпитавана, и се присъединява към Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Лъв, чийто съпруг е бял, каза, че в Юта никога не се е чувствала отблъсната.

Каза, че когато чула думите „по Божията воля“ от клетвата за вярност, решила да участва в надпреварата за член на градския съвет на Саратога Спрингс – градче с население от около 18 000 души и през 2009 г. е избрана за негов кмет.

Лъв обеща да запази балансирания си бюджетен подход, към който се е придържала в Саратога Спрингс, и да го приложи и във Вашингтон. За да се намалят разходите на федерално ниво, тя застъпва тезата за премахване на ведомства, които смята за раздути и неефективни, включително министерствата на енергетиката и образованието.

Матесън смята възгледите й за „екстремистки“. „Тя иска да премахне националната здравноосигурителна програма „Медикеър“, каза той. „Иска да премахне студентското кредитиране. Смятам, че по тези въпроси е прекалено крайна“.

Отговорът на Лъв е, че Матесън „е изгубил връзката си с хората в Юта. Ще направя всичко, което мога, за да върна процеса на взимане на решения обратно при хората“.

Тя е за това щатите да получат контрола над „Медикеър“ чрез целева субсидия, приватизиране на по-голям дял от пазара на студентското кредитиране и преработването на Акта за социална сигурност с цел повишаване на пенсионната възраст и преиндексацията на програмата за по-младите американци, каза говорителят й Брайън Съмърс.

ЛаВар Уеб, лобист от републиканците и консултант по връзки с обществеността в Юта, каза, че излагайки идеите си, Лъв ще трябва „по-скоро да си придаде вид на представител на републиканския мейнстрийм, а не толкова на свръхконсервативен, крайнодесен републиканец“.

В лъскаво видео, качено от щаба й в интернет, тя е представена като работеща майка – ход, който може да парира обвиненията, че е крайнодясна, и с който може да се хареса на независимите избиратели и на жените, подкрепяли Матесън.

След срещата си с Лъв Елън Грант – гимназиална учителка, живееща в Уест Джордан, щата Юта – каза, че й е допаднало изказването на кандидатката за „премахване на пожизнените постове“ Грант е поддръжничка на републиканците, която в миналото е гласувала за Матесън, но тази година е решила да се откаже от него и да подкрепи Лъв.

„Битува усещането, че в Юта няма никакви афроамериканци, както и че няма афроамерикански мормони“, каза Грант. „Тя опровергава тези схващания. Това е хубаво“.

Матесън признава, че тя е труден съперник. Шесто поколение жител на щата Юта, той си е изградил репутация на човек, който се труди усърдно и който е готов да преговаря, загърбвайки тяснопартийните интереси.

„Всяка година участвам в трудна надпревара. Водил съм и преди такива битки“, каза той наскоро в интервю. Макар че на президентски избори неговият район подкрепяше републиканците, през 2008 г. Матесън спечели 63 процента от гласовете и 55 процента през 2004 г.

Ако Ромни, чийто син Джош подкрепи Лъв, спечели още гласове за републиканците, това може да навреди на Матесън. Но избирателите в Юта се гордеят със своята независимост, продължавайки в това отношение традицията на основателите на щата.

„Посланието ми винаги е било, че слагам Юта на първо място“, каза Матесън, който често напомня на избирателите, че се е противопоставил на плана на президента Обама за здравеопазването и е подкрепил предложението на републиканците за краткосрочно повишаване на тавана на държавния дълг. „Хората днес са разочаровани от политиката, разделението и боричканията. Аз съм противоотровата срещу това“.

Лъв се обзалага, че избирателите в Юта търсят по-партийно решение. Тя обича да задава на хората с републикански убеждения като нея въпроса: „Как може да сме допуснали той да ни представя толкова дълго?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.