Планът на Стурнарас за излизане на Гърция от кризата

в. Имерисия

Планът за действие за излизане на Гърция от кризата, който ще се опита да реализира от позицията си на финансов министър Янис Стурнарас, се отразява в скорошно изследване на института за финансови и индустриални проучвания ИОВЕ, чийто председател е Стурнарас.

Изследването съдържа десет мерки, които имат за цел възстановяване на гръцката икономика и преодоляване на пречките в привличането на инвестиции.

Анализът взима предвид начина на справяне с кризата на държави като Швеция, Великобритания, Сингапур, Малайзия и оценява методи, използвани с успех в миналото.

Първите пет действия според ИОВЕ се отнасят до реформа на организационно и управленско ниво, а останалите пет – до улесняването на инвестициите и растежа.

Институтът предлага създаване на център управление, който ще докладва на премиера и ще изготвя бюджета на министерствата. В центъра ще участват мениджъри, а не политически лица, които ще контролират разходите в различните сфери. Подобна инициатива е приложена с успех в Швеция, Канада и от Тони Блеър във Великобритания.

Според института забавянето в прилагането на нови закони има огромна цена заради това трябва да има анализ на последствията на всеки нов закон.

Друга стъпка за възстановяване на икономиката е подобряване на държавното управление, което да се откъсне от политическия механизъм и да се определят условия като в частния сектор.

От ИОВЕ смятат, че трябва да се задейства електронно правителство, тъй като държавата би имала полза от намаляването на цената, подобряване на резултатността и от по-голямата прозрачност, която то предлага. Електронното проследяване на данните освен това може да ограничи укриването на данъци.

Да се създаде единен орган за борба с корупцията, който да поеме проверката на случаи на корупция и предаването им на съдебната власт и който да си сътрудничи с парламентарната комисия по прозрачност, предлага институтът на Стурнарас.

С цел привличане на инвестиции се предлага компанията „Инвестирай в Гърция“ да се превърне в централен орган за издаване на разрешителни като следи целия процес от заявяване на интерес, през представяне на необходимите документи до срок за реализацията на даден проект.

Институтът смята, че приватизацията в страната трябва да се ускори, да се стабилизира данъчната рамка за компании и инвестиции за период поне 10 години и да се даде приоритет на програмата за държавни инвестиции. Акцентът трябва да се постави върху договори за концесия на инфраструктурни обекти като летища, пристанища, автомагистрали и туристически съоръжения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.