Атака срещу Алепу – едно от малкото останали райски места край морето

Алепу. Снимка:Булгериа травъл

В началото на лятото еколози алармираха за опити за незаконно унищожаване на природните видове и за пресушаване на защитената местност Алепу, част от природния резерват Ропотамо, намираща се на 6,5 км южно от Созопол.
Алепу (в превод от гръцки – „лисиче блато”) е блато-лагуна в южната част на Черноморието. То е отделено от морето с ивица пясъчни дюни, които също са защитена местност. Блатото е дълго 3,3 километра и широко до 320 метра. Покрито е с тръстика и друга блатна растителност. В северната и южната му част има две малки езера, които през зимата замръзват. От 1986 г. това е защитена територия от категорията природни забележителности.
Мястото е крепост на множество риби и защитени растителни и животински видове. Там има пясъчна лилия, водна лилия. Тук е т.нар. гнездово находище и място за зимуване на вида малък корморан, различни видове чапли, патици и лебеди. Това е и едно от малкото гнездови находища на морски орел по Черноморието.
На конференция в началото на лятото представители на организации като „Зелена партия“, „Екогласност“ и „Партия на зелените” обявиха доказателства за затваряне на пътища в района, за стъпки за пресушаването му и строителство. В резултат на вдигнатия за кратко шум обаче никой не се опита да спре действията на неизвестните засега лица или групи.

Какво се случва там сега?
На първо място този сезон някой абсолютно незаконно е зарибил блатото с щука, което е равнозначно на залагане на бомба. Тази щука според прородозащитниците ще изяде всички останали по-дребни риби и със зарибяването на блатото с нея биологичното равновесие се нарушава, като скоро ще се стигне до унищожаване на ценни видове риби, също и на рибата, с която се хранят редки видове птици. Според посетили мястото там вече почти няма птици.

Същевременно в района има затворени участъци, основно старият път край къмпинг „Смокиня“, както и пътят край курортното селище „Свети Тома“, намиращ се непосредствено до защитената зона „Алепу”. Според информацията на преминаващите се искат такси за преминаване от 2 до 20 лв.
Бургаският екоактивист Манук Манукян разказва, че на всичкото отгоре открай време в местността влизат бракониери, които безпрепятствено ловуват, включително с мрежи, с които загребват цялото дъно. Всеизвестно е, че на подобни места риболовът и ловът са абсолютно забранени. На мястото обаче липсва охрана, и като цяло – обозначителни и информационни табели. Малкото останали табели са в лошо състояние. Манукян посочва, че в тази ценна част на крайбрежието, защитена на национално ниво, няма охрана, включително в района на Ропотамо. В миналото в резервата е имало горски пазачи, които обаче по думите му вместо да се грижат за района главно са обикаляли по „рибарските лодки и са рекетирали рибарите”.

„Определено трябва да има охрана. Това са златни места, грехота е да се посяга на терена”, казва Манукян, който още от малък редовно посещава мястото.

Проблем представлява и новопостроеният курортен комплекс „Св. Тома”, намиращ се непосредствено до местността Алепу. „Достатъчно злини вече са причинени, просто сега трябва да спре разширяването на този комплекс, да спре строителството”, разказва Манукян с голямо огорчение поради факта, че след кампания в медиите на местни еколози няма никаква реакция от страна на институциите и Алепу продължава да бъде задушавано.
Според активиста е нужно институции като Инспекция по риболова да дадат мнение как може да се извади щуката от водата и да се спасят защитените видове.
В началото на месец юли екологични организации сезират местните власти, конкретно областната управа, но реакция няма.
След рехавия, но все пак алармиращ отзвук в медиите представител от РИОСВ на име Детелина Иванова заяви, че „можем да се самосезираме и да извършим проверка във връзка с публикациите по медиите”. Такова самосезиране обаче не последва.

Еколозите принципно се обявяват и против текст от заключителните разпоредби на Закона за Черноморското крайбрежие, който позволява реализиране на всички инвестиционни намерения в 100-метровата брегова ивица, заявени преди влизането на закона в сила. В момента текстът се обсъжда в парламента.

„Трябва да оставят този район на мира. Вместо да се занимават с това, което наистина би било полезно за туризма, те тръгват по най-лесния начин, като развалят хубавите местности”, обобщава Манукян, който е и сред основните активисти, водили кампания срещу проекта за петролопровода „Бургас-Александрополис”.
По думите му вместо острови като Св. Анастасия в Бургаския залив и Св. Иван край Созопол да бъдат облагородявани, да се направят кейове и да има лодки и корабчета, се посяга на защитени зони.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.