ЯйоФлаутас – „негодуващите баби и дядовци“ отново се надигат

Франс прес

Протест на „Яайофлаутас“ в Барселона. Снимка: от тв екрана

Тъй като те отказват внуците им да живеят по-зле от тях и да плащат „за спасяването на една олигархия“, тъй като те станаха стожера на испанското общество, задушавано от безработицата, „негодуващите“ пенсионери отново взеха в ръце социалното оръжие.

Те могат да бъдат разпознати по флуоресцентните жълти жилетки за сигурност и свирките им. Това са „ЯйоФлаутас“ („YayoFlautas“), от думата „iaio“, която на каталонски означава „деди“, и те зачестиха акциите си срещу орязванията на бюджета и света на финансите.

Bankia, испанската банка, която неотдавна бе национализира, и чието спасяване с 23,5 милиарда евро пари на данъкоплатците тласна страната към историческа криза, е една от техните предпочитани цели.

Окупирания на клонове на Bankia и Deutsche Bank, преди време и на германското консулство в Барселона – те никога не се задържат дълго. Пристигат шумно, срещат се с отговорните лица и прочитат манифестите си, с които заклеймяват използването на „парите за спасяване на една олигархия, а не за гражданите“.

Посланието им е изписано на техните жилетки: „Не на приватизациите. Не на корупцията и на спекулата“.

„Ние имаме пряка връзка с „негодуващите“,“ обяснява Фелипе Аранурен, един от говорителите на движението, зародило се през май 2011 година в Испания, което се обявява против една ръководна класа, която не е в състояние да изведе страна от кризата“.

„В началото бяхме 14. Познавахме се още от борбата срещу (диктатора Франсиско) Франко и след това за демокрацията“, разказва този пенсионер на 61 години, който е привърженик на радикалната левица.

Зародило се в Барселона, движението „ЯйоФлаутас“ обхваща и други градове, сред които са Мадрид, Севиля, Кордоба, Палма де Майорка.

„Дадохме си сметка, че перспективата за нашите деца и нашите внуци е живот, който е по-лош от нашия, и че трябва отново да поведем битка, за да защитим правата си“, обяснява Селестино Санчес, на 63 години, който е един от основателите на групата.

„Познавам много приятели, които са принудени да помагат на внуците си. Те са изгубили работата си и се връщат при родителите си, само че родителите също са безработни. Тогава дядовците и бабите делят с тях оскъдната си пенсия“, казва 54-годишната Виктория Лильо, една от „ЯйоФлаутас“.

Пенсионери помагат на внуците си

Всеки трети пенсионер подпомага финансово един от членовете на семейството с пенсията си през последните години, а всеки четвърти е трябвало да вземе в дома си едно дете, сочат резултатите от неотдавнашно проучване на Червения кръст в Каталония.

Възрастните хора станаха „необходим стожер, който да смекчава последиците от кризата“, 20 % от тях дават пари на едно от децата си, 10 % го подпомагат с храна, а 6,5 % са приели в дома си едно дете, според същото изследване.

„Защо „ЯйоФлаутас“? Идеята дойде от обидите на лидерката на десницата в района на Мадрид Есперанса Агире“, която нарече привържениците на движението на негодуващите „перофлаутас“ – („perroflautas“ от испански „куче“ и „флейти“), както с пренебрежение наричат млади маргинали, живеещи по улиците с кучета и свирещи на флейта, разказва Селестино Санчес.

„Тя толкова ни нервира, че решихме да се подиграем с нея. И освен това искахме да направим нещо за младото поколение“ в страна, където всеки втори младеж на възраст под 25 години е безработен“, допълва Санчес. Скандалът с Bankia, който избухна в края на май, предизвика изблик на гняв и изкара множеството на улицата.

„Тук никой никога не поема отговорността, която носи. Те трябва да платят за грешките си“, негодува Пилар Гойтре, 65-годишна пенсионерка от Мадрид, дошла да подкрепи на 14 юни жалбата срещу редица ръководители на Bankia, сред които е и бившият президент на банката Родриго Рато*.

„Не може да се търпи Bankia да изхвърля семейства. Ако тя е национализирана, тя е наша и жилищата също са наши“, възмущава се до Пилар и Виктория Лильо.

„Знаем от опит, че трябва да се действа, защото никой няма да си мръдне пръста вместо нас“, продължава Пилар. Тя е убедена, че в края на лятото „те ще орежат и пенсиите“.

БТА

*През 1996-2004 г. Родриго Рато е министър на икономиката в правителството на Хосе Мария Аснар, на което е също втори (1996-2003) и първи вицепремиер (2003-2004). От 2004 до 2007 г. е управляващ директор на Международния валутен фонд. След това става президент на испанската банка Caja Madrid, а след това и на Bankia.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.