Лондон 2012 – строго охранявана Олимпиада

Асошиейтед прес

Над английската провинция се разнася грохот на изтребители. Ракетите са в готовност. А Биг Брадър гледа както никога досега. Олимпийските игри в Лондон не са обикновени. От Втората световна война насам Великобритания и САЩ не са обединявали усилията си за такава мащабна операция по обезпечаване на сигурността на британска земя.

За започващите на 27 юли игри от другата страна на Атлантика пристигат стотици американски представители от разузнаването, сферата на сигурността и правоохранителните органи. Някои дори ще бъдат прикрепени към британските си колеги, обменяйки важни разузнавателни сведения и ще отстраняват потенциални опасности. Ще бъдат развърнати и десетки служители на Интерпол.

Уникалното по своята същност сътрудничество се дължи на общите заплахи, срещу които партньорите се изправиха от атентатите срещу САЩ на 11 септември 2001 г. и смъртоносните бомбени атентати във Великобритания през 2005 г.

Великобритания беше най-близкият съюзник на Америка в Афганистан и Ирак, което я превърна в основна цел за ислямистки терористични групировки. Десетки планове за терористични атентати в последно време, включително този от 2006 г. за взривяване на близо дузина презокеански полети, бяха подготвени тайно от представители на немалкото мюсюлманско малцинство във Великобритания, над 1 милион души от което имат връзки с Пакистан.

Въпреки че от 11 септември насам имаше и други олимпийски игри – Солт Лейк сити, Атина, Торино, Пекин и Ванкувър – Лондон е предизвикателство за сигурността от друг вид. „Убеден съм, че мерките за сигурност са повече от адекватни за тези игри“, каза за Асошиейтед прес американският посланик в Обединеното кралство Луис Сюсман. „Разбира се, живеем в опасен свят, без значение дали сме в Ню Йорк или в Лондон.“

Представители на разузнавателните служби казват, че очаквано екстремистките групировки вдигат шум, но все още няма някакви конкретни или значителни заплахи за игрите в Лондон. Нивото на терористична опасност е определено като „значително“ – една степен под „сериозно“, и е каквото беше през голяма част от изминалото десетилетие. „Значителното“ ниво на опасност значи, че е много вероятно да се извърши атентат.

„В някои среди битува усещането, че терористичната заплаха за страната се е изпарила“, каза Джонатан Еванс, ръководител на местната разузнавателна служба МИ5. „Бин Ладен е мъртъв, висшето ръководство на Ал Каида в Пакистан е под сериозен натиск и от седем години не е имало голям терористичен атентат. Но в скрити стаички и в коли, както и по улиците на тази страна не липсват определени елементи, които да говорят, че искат да извършат терористично нападение тук.“

Потенциалните заплахи за игрите в Лондон са доста и най-разнообразни – вълк единак като норвежкия атентатор Андерш Беринг Брайвик, който призна, че е убил 77 души; някой приел исляма, който не е азиатец и който може да се промъкне въпреки мерките за сигурност с европейски паспорт; координиран удар като атентатите от 11 септември или пък унищожителна кибернетична атака.

Въпреки че Ал Каида беше отслабена от американските удари, нейните клетки на места като Сомалия и Йемен засилиха активността си и усъвършенстваха способностите си. Те дори работят над бомби, които могат да минат незабелязано през скенерите на летището.

Британски представители от сферата на сигурността се опасяват, че десетки поданици на Обединеното кралство, които са преминали обучение в Сомалия и на други места, може рано или късно да се върнат. „Терористичните проблеми трудно могат просто да изчезнат“ каза Еванс.

Очаква се до 1 милион души да посетят игрите, което ще засили напрежението върху митническите служители на летища като лондонското Хийтроу. То беше критикувано заради дългите опашки и недостига на персонал, който да проверява пристигащите чужденци. Очаква се 300 000 души ежедневно да се стичат в Олимпийския парк в Източен Лондон през най-натоварените периоди.

Една от основните функции на Интерпол, международната полицейска организация, ще бъде да ускори обмена на разузнавателни данни между страните, така че заплахите да бъдат отстранявани. Представители на Обединеното кралство проверяват данните на Интерпол 130 милиона пъти годишно, каза генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл в ексклузивно интервю за Асошиейтед прес в щабквартирата на службата в Лион.

„Истината е и ние знаем това от Норвегия, че не можеш да вземеш дадена етническа група и да кажеш това е единствената етническа група, от която трябва да се тревожим“, каза Ноубъл. „Но тази олимпиада – от това, което знам и основавайки се на цялата информация, с която Интерпол разполага – трябва да е сигурна“.

Обменът на разузнавателни сведения, по-добрите технологии и увеличените ресурси позволиха на представителите от сферата на сигурността да предотвратят организирани заговори още преди да са се случили, но възможността от самотен екстремист, който действа незабелязано, си остава сред най-големите страхове.

В случая с Брайвик нямаше много индикации, които да предупреждават, че самозваният антиислямски фанатик ще убие 77 души миналото лято. Същото по същество важи и за Мохамед Мера – французин от алжирски произход, който през март уби трима десантчици, равин и три деца в еврейско училище в Югозападна Франция.

Представители от сферата на сигурността казват, че освен ако лицата не са вече познати на властите, фактически те могат да се движат незабелязано, докато планират зверствата си.

Общата численост на служителите по сигурността също е смайваща. Игрите ще бъдат охранявани от около 12 000 полицаи и 23 000 други служители – в тях влизат и около 13 500 войници в бойна готовност, което е повече от 9500-те британски бойци, намиращи се в момента в Афганистан. Над спортните съоръжения от 14 юли до 15 август ще бъде установена и забранена за полети зона.

Повече от 100 000 души са кандидатствали за работни места в спортните обекти на олимпиадата, като са проучвани трудовият им стаж и дали имат криминално минало. Най-щателните проверки се извършват от властите на акредитациите за достъп до игрите, каза Иън Хорсман Сюел от Джи Фор Ес – международна компания, осигуряваща по-голямата част от обучението и служителите по сигурността за олимпиадата.

Все пак Сюел признава, че Олимпийските игри в Лондон са по-различни от предишните. „Лондон е доказана терористична мишена и тази година за първи път се провеждат летни олимпийски игри след 7 юли в страна, която не е тоталитарна“, каза той, визирайки самоубийствените атентати в Лондон през 2005 г. и игрите в Пекин през 2008 г. „От гледна точка на сигурността Лондон е изцяло ново предизвикателство.“

„Джи Фор Ес“ ще помага и за обезпечаване на сигурността на обекти извън Олимпийския парк, като и за охраната на спортистите. Някои отбори като тези на Беларус, Белгия, Нова Зеландия и Виетнам ще се подготвят в Северна Франция, за да спестят разходи – ход, който по-рано тази година стана причина за съвместно френско-британско учение за сигурност.

Охраната на спортистите е проблем от терористичния атентат в Мюнхен през 1972 г. насам, при който бяха убити 11 израелски спортисти и треньори. „Израелските спортисти ще са отделени от другите на по-уединено място и с повече мерки за сигурност“, заяви за Асошиейтед прес висш представител на израелското разузнаване, пожелал да не се разкрива самоличността му заради деликатността на работата му. „Но повторение на случилото се в Мюнхен се смята за малко вероятно, тъй като Израел е подготвен и също така това не е атентат, който палестинците биха искали точно в този момент.“

Технологиите също се развиха от предишните игри до сега. Беше разположена специална израелска техника за наблюдение из цяла Великобритания, която вече е известна със своите 4 милиона камери за видеонаблюдение.

Ще бъде използван и модерен софтуер за разпознаване на хора по лица и снимки, за установяването на самоличността на заподозрени и осигуряването на видеовръзка между повече от едно местопрестъпления. Камерите ще се използват и за наблюдение на хора със съмнително поведение. Специални безпилотни летателни апарати пък ще следят публиката, каза търговски посредник от израелска компания, пожелал да не се разкрива самоличността му, тъй като не е оторизиран да говори пред медиите.

А спомняте ли си филма „Скорост“, в който щеше да избухне бомба, ако скоростта на автобуса паднеше под 80 км ч? Стотици превозни средства и ВИП-автобуси, които ще се използват по време на олимпиадата в Лондон, вече бяха оборудвани, така че властите да могат да разберат, ако някой шофьор действа неадекватно – нещо, което може да се случи при отвличане.

Властите ще могат да спират превозни средства с дистанционно управление или да ги накарат да поддържат определена скорост – технология, която може да се окаже полезна, ако някой терорист носи експлозиви или заплашва да разбие пълен със спортисти автобус в претъпкан с хора обект.

Британските военни вече влязоха в заглавията с оръжията, които ще са на тяхно разположение – ракети земя-въздух, бойни самолети „Тайфун“ на Кралските военновъздушни сили, както и акостирал самолетоносач на Темза – реката, която пресича Лондон близо до няколко олимпийски обекта. Представители от сферата на сигурността се опасяваха, че ирландски бунтовници може да вземат на прицел игрите, но тези страхове бяха разсеяни.

Въпреки сътрудничеството между САЩ и Обединеното кралство ще си останат различията относно това как трябва да се осигурява редът по време на олимпиадата. По-голямата част от служителите по сигурността няма да са въоръжени – фрапираща разлика в сравнение с операциите в Съединените щати.

Проблемите със сигурността се усложняват от това, че лидери от целия свят ще искат да направят посещение по време на олимпиадата. Американската делегация ще бъде водена от първата дама Мишел Обама, докато президентът ще се съсредоточи върху кампанията по преизибирането си.

„Не съм чул нито американец да казва, че е притеснен от сигурността тук“, каза посланикът Сюсман. „Лондон положи усилия да се превърне във витрина пред света и мисля, че ще се получи чудесно“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.