Съдът бори мафията с глоби

Пловдивският окръжен съд осъди на 1000 лв. глоба полицай, който е обработвал свидетелки по делото срещу Ванко 1 да се откажат от показанията си.
Случаят е отпреди година. Полицаят бил уволнен, после е заведено дело, което завърши вчера с 1000 лв. глоба.
Ако българският съд така се бори с организираната престъпност, не е чудно, че тя е толкова силна в България.
Точно със същата глоба – 1000 лв. – преди няколко години беше глобен Георги Илиев, за когото се смяташе, че един от босовете на мафията в България. Обвинението тогава беше за хулиганство, за което Илиев можеше да бъде осъден на година затвор, но тъй като имаше условна присъда, щеше да влезе за 5 години зад решетките. В цивилизованите държави не пропускат да вкарат за дребно престъпление някой мафиот. Знаменитият Ал Капоне е осъден за данъчни престъпления.
Тук съдът гали с перце мафията.
Странното е, че няма обществена реакция. Медиите не забелязаха скандално леката присъда, а упорито се занимават с поправките в закона за сводничество и поставят проблема погрешно. Не поправките са виновни за освобождението на Ванко 1, а прокуратурата и съдът, които досега не са си свършили работата, за да получи той окончателна присъда. И по досегашния закон, който уж бил по-строг, България се напълни с публични домове, а в Европа са заминали на работа между 10 000 и 30 000 български проститутки.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.