Уго Чавес за пети път в Москва, одобрява курса на Путин

Емил Дабагян

Уго Чавес отива през тази седмица в Москва за пети път. При миналото посещение Русия продаде на Венецуела оръжие за над 3 млрд долара. Снимка: Ройтерс

Предстоящата пета визита на Уго Чавес в Москва през тази седмица показва, че руско-венецуелските връзки придобиват чертите на стратегическо партньорство. Нито един латиноамерикански президент не е посещавал Русия толкова интензивно. Човек неволно си припомня Лермонтовия „Кораб“: „Защо се из чужбина рее? Защо от роден дом страни?“.

Отговорът изглежда очевиден. Банално стана да се пише, че пътешествията на Чавес са предизвикани от интерес към покупката на оръжия. Точно тези въпроси бяха в центъра на вниманието при миналогодишната му визита в Москва. Тогава бяха сключени договори за над 3 млрд. долара. Освен лиценз за производство на автомати „Калашников“ те включваха покупката на 24 самолета Су-30МК и на 53 многоцелеви хеликоптера, главно от модела Ми-35М.

“Русия помогна да бъде преодоляна блокадата, която се опитаха да наложат САЩ,” коментира Чавес постигнатите споразумения. Когато се върна в родината си, той каза, че ще създаде национална система за противовъздушна отбрана с помощта на Русия. В момента приключват преговори с Венецуела за доставка на руски подводници тип „Амур“ и зенитноракетни комплекси „Тор-М1“ за 2 млрд. долара.

Има обаче и друг важен аспект, за който обществеността не знае. Става дума за политическия контекст на това стремително сближаване. Много преди появата на оръжейната тема Чавес представи своята визия за съвременното световно устройство и мястото на Русия в него. Венецуелският президент я разглежда като мощна опора на многополюсния свят, който трябва да бъде изграден върху руините на постконфронтационната епоха. В изказване пред дипломатическата академия той използва следната ключова фраза: „Убеден съм, че нова Русия се извисява в пространството на Евразия за благото на мира и за равновесие в света. Имаме нужда от силна Русия, всички сме заинтересовани от това, за да бъде постигнато равенство“.

Чавес одобрява курса на Путин към повишаване на авторитета и значимостта на Русия на международната арена, към всестранно укрепване на държавността, противодействие срещу опитите за външна намеса във вътрешните работи на федерацията, срещу опитите да й бъде натрапен англосаксонският модел за демокрация. Той подкрепи позицията на руския президент за плановете на САЩ да създадат противоракетен щит в Източна Европа.

На сбогуване с Путин през май 2001 година венецуелският гост изрече нещо наистина многозначително: „Вземам си довиждане, братко, ще тръгнем заедно и завинаги“. И както личи, това не са били празни приказки.

Уго Чавес говори пред поддръжници на митинг на Единната социалистическа партия, която ще осъществи проекта за “социализма на 21-ви век”. Снимка: Ройтерс

При встъпването си в длъжност за пореден път през януари 2007 година, след трета победа в президентските избори Чавес обяви, че боливарската революция навлиза в нов етап – строителство на „социализма на 21-и век“. В словото си на церемонията той парафразира известния лозунг: „Родина, социализъм или смърт!“

Венецуелското ръководство не стигна до социалистическата идея отведнъж. Първоначално то пое курс към проект за алтернативно развитие, различно и от неолибералното, и от социалистическото. По-късно Чавес призна: „Когато излязох от затвора и започнах политическата си кариера, наивно повярвах в „третия път“, предложен от Тони Блеър. След като станах свидетел на краха на капиталистическите реформи, вече не вярвам, че е възможен някакъв трети път. Капитализмът е път на дявола, път на експлоатацията, при който мизерията и неравенството рушат обществото“.

Венецуелското правителство беше реорганизирано в скъсени срокове, половината министри бяха сменени. Освен да изпълняват преките си задачи, членовете на кабинета са длъжни да съдействат за преустройството на политическата система. С пълен ход върви създаването на Единна социалистическа партия. Пет милиона души вече са изразили желание да членуват в нея. Пример беше даден от самия президент – той пристигна в бюрото за регистрация, облечен с червена риза, зад волана на червен Фолксваген.

Транснационалните компании, които добиват петрол в зоната на р. Ориноко, се превръщат в миноритарни собственици. Предстои да бъде установен контрол върху металургичния бранш и телекомуникациите. Започна и атака срещу едрите земевладелци. Материално се стимулира и насърчава създаването на кооперативна, колективна и смесена форма на собственост. Финансова подкрепа получават най-бедните слоеве – сигурна опора на властта.

Планирани са поправки във венецуелската конституция, като към името на страната трябва да бъде добавен терминът „социалистическа“. Предстои референдум, за да бъде удължен срокът на президентските пълномощия. Мотивите за тази мярка Чавес формулира така: „Смятам, че ако народът го желае, не бива да бъде лишен от правото да преизбира всеки наш съотечественик за трети, четвърти, пети или шести път, за да може той да управлява държавния кораб“.

Още за Чавес и фотогалерия – виж тук

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.