Олавур Рагнар Гримсон – президентът, който спечели пети мандат

Франс прес

Олавур Рагнар Гримсон. Снимка: от тв екрана

Олавур Рагнар Гримсон, президент на Исландия от 1996 г. и кандидат на изборите в събота, е енергична и противоречива личност, който бе помолен от сънародниците си да се бори за пети мандат.

В новогодишната си реч за новата 2012 г. 69-годишният Гримсон обяви намерението си да започне нов живот със съпругата си Дорит „в хубава къща в гората близо до малка рекичка – спокоен пристан за бъдещето“.

Близо 30 000 исландци или около 10 процента от населението на острова, намиращ се в северната част на Атлантическия океан, подписаха петиция, призоваваща го да се откаже от решението си и да се кандидатира отново.

Само няколко дни преди изборите този динамичен мъж с побелели коси, бивш професор по политически науки в Университета на Исландия, беше фаворит в проучванията за нов четиригодишен мандат.

„Смятам, че опитът и познанията ми ще допринесат за преодоляване на разногласията, конфликтите и споровете, с които страната се бори от дълго време“, заяви неотдавна Гримсон за вестник „Морганбладид“.

Въпреки че в Исландия президентът има до голяма степен представителни функции, Гримсон бе доста активен политически през 16-те си години като президент, което му донесе и критики, и похвали.

Според някои анализатори той е хитър политик, понякога дори безскрупулен, известен с интелигентността си и с енергичния си темперамент. В реч пред парламента през 1992 г. той каза, че тогавашният премиер Давид Одсон има „кофти“ характер.

Гримсон започва политическата си кариера през 1978 г. като депутат от лявата формация Народен съюз. След това става министър на финансите в левоцентристко правителство между 1988 г. и 1991 г.

През 90-те години, когато Исландия просперира до такава степен, че капиталите в банковия й сектор са единайсет пъти повече от БВП, Гримсон, който тогава вече е президент, се сприятелява с банкери и възхвалява предприемаческия им дух.

Тези му връзки обаче започнаха да му създават проблеми, след като през 2008 г. трите главни банки фалираха: Гримсон беше публично осмян за това, че е подкрепял една илюзия.

Но той ловко успя да обърне общественото мнение в своя полза, като два пъти отказа да одобри неблагоприятен за данъкоплатците закон и да го подложи на референдум. Текстът предвиждаше изплащане на обезщетение на граждани на Великобритания и Холандия, които изгубиха спестяванията си при фалита на банка „Айссейв“ през 2008 г.

На два пъти исландските избиратели подкрепиха президента си, като отхвърлиха на референдум подготвения от парламента текст.

Той е единственият президент, упражнявал правото си на вето. Освен фалиралата банка „Айссейв“, през 1994 г. той блокира и оспорван текст за медиите. Тези негови действия в предизборната кампания предизвикаха дебати за ролята на президента.

„Президентът по принцип не участва в текущите политически дебати“, каза Гримсон. „Но когато в дневния ред има фундаментални въпроси, които касаят естеството на републиката и бъдещето на исландската държава, страната има право да знае мнението на президента“, заяви той.

Гримсон беше обвинен, че води външна политика, различна от правителствената. Той е убеден привърженик на Китай въпреки нарушенията на правата на човека там, критикувани от правителството. Както и повечето исландци, той е е против влизането на страната в ЕС, за което текат преговори между правителството и Брюксел.

През 2003 г. се жени за втори път – за израелка от висшето общество, Дорит Мусайеф, пет години след смъртта на първата си съпруга Гудрун Катрин Торбергсдотир, от която има близнаци.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.