Хиперболичният Бойко Борисов

Едвин Сугарев

Токът поскъпна пак. Което не учудва никого. Този път обаче с повече от преди. С повече от нормално допустимото – с цели 13%. Трябва да се намери виновник за което. И се намери – възобнояемите източници. Фотоволтаичните паркове в частност – и “зелените енергии” като общо понятие. Рожбите на “зеления октопод”, подхранвани от тези престъпници, еколозите – на гърба на бедния измъчен народ.Никакъв Цеко Минев – неговият закон изобщо не е лобистика. Друг един закон е най-най-най. Приет, разбира се, по време на тройната коалиция. Не вярвате ли? Ето ви светата истина от първа ръка. Цитирано направо от новото Свето писание, озаглавено “Тъй рече Бойко Борисов”:

“През 2007 година е приет най-лобисткият закон в България – Законът за зелените енергии, благодарение на Тройната коалиция. Сега ние плащаме цените на този ток, въпреки че успяхме на два пъти да ги намалим цените. Ако не беше така, щеше да отиде поне на 40 % цената на тока.”

Разбрахте ли сега кои са кръвопийците? Кои смучат потта народна и стават причина да сме най-бедната страна в ЕС? Нищо не сте разбрали още – защото не сте наясно с мащабите на престъплението. Бойко Борисов обаче е. Ето ги:

„Така че е било хубаво през 2007 година екоорганизациите също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели. И ако в момента погледнете, само тогава 12 000 мегавата – шест електроцентрали Белене са били подготвени за сключване на договори. Просто безумие.”

Така изречена, горчивата истина за енергийното битие на България не е просто факт. Това си е направо откровение. Както друго едно, ако го помните – че ако не построим АЕЦ “Белене”, токът у нас ще поскъпне 18 пъти.

Интересно – дава ли си сметка българският министър-председател, колко соларни паркове трябва да се построят и колко вятърни генератори да се издигнат, за да се постигне производство от 12 000 мегавата? Изглежда тези алчни зверове, тези безумни зелени махараджи, са се готвели да покрият с творенията си половин България…

Звучи малоумно, но няма значение. Звучи така само за тези, които не са дорасли да вникнат в мисленето на българския министър-председател. Това мислене е на първо място национално отговорно. Както вече посочихме, като се повишава тока, трябва враг. Иначе ще избликне народно недоволство. Разумният държавник се грижи то да бъде канализирано, за да не отнесе… хайде да не задълбаваме кого може да отнесе. И затова спешно бива намерен врага – в лицето на зелената енергия. Плюс дребен бонус – Иво Прокопиев. Тъй де, тия от “Капитал” и “Дневник” какво си мислят.

И второ – това мислене не е какво да е. То не остава при грубите дребнави реалности, а се възвисява. Преодолява реалността, като я хиперболизира. И това е прочее най-характерната черта на българския министър-председател: той мисли в хиперболи, вярва в хиперболи, живее с хиперболи. Той е един хиперболичен министър-председател. Пък и самото заемане на този пост от него е една хипербола. Донейде непроницаема – но може би такава и трябва да бъде.

И съответно обещава такива. Все едно дали магистрали или корумпирани министри в дранголника. А ние сме призвани да им вярваме. По-благородно, по-възвишено е някак си.

Пък и в какво ни остава да вярваме, ако не в тях?

От сайта Свободата

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.