Испания победи яловия футбол и отсрами Европа

Прекрасен мач, 4 красиви гола, жесток урок за яловия италиански (и европейски) футбол – това беше финалът на Европейското първенство в неделя.

Футболът в много европейски страни е болен, колкото и на запалянковците да не им изглежда така. Силното в него са клубните отбори, в които играят чужденци от всички континенти. Всички голмайстори на Англия, примерно, са чужденци.

Дойде ли до европейско първенство и национални отбори, работата доскучава. Тичане, тичане, тичане, без голове. Това до такава степен се е установило като практика, че доста запалянковци вече го харесват и намират смисъл в него.

Преди седмица мина мъчителният мач Италия – Англия, с много пасове, много борба, много шутове към вратата (основно от страна на Италия) и нито един гол 120 минути. Тогава запалянковци се възмутиха от коментара на e-vestnik в този дух, и няколко независимо един от друг писаха във фоорума, че “във футбола головете не са най-важното”.

Това е толкова абсурдна мисъл, че илюстрира прекрасно заболяването,  обхванало и запалянковците. Поради липса на резултатност, започват да оценяват други страни на играта. Втренчват се в тактическите схеми, въздигат в култ стабилната защита, многото тичане, сякаш става дума за лека атлетика.

Феновете харесват например Руни, защото тича нахъсен, бори се, има поглед и жестове, които палят почитателите му. Но и с него Англия си остана ялова. Не можа да вкара голове. Нали не е това най-важното…

Точно този модел разби Испания на финала на Европейското. Тя също е страна, чиито голмайстори във вътрешното първенство са чужденци, но е отгледала и свои собствени. Иниеста, Шави, Силва, Фабрегас, Торес показаха майсторството и техниката, които правят красотата на футбола.

Е, сигурно има фенове, които ще кажат, че красотата не е най-важното във футбола.

Испания създаваше положения, имаше пробиви с потенциал за гол, нападателите имаха достатъчно майсторство да доведат докрай атаките. Докато Италия остана като стъписана. Опитите да разбива играта на противника, да владее топката с много разиграване, се разбиха напълно.

Тази победа е успех не само за Испания. Това е победа на истинския футбол. Важен показател за посоката, в която той трябва да търси успеха си.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.