Абсурдите на Путин – по трима за хляб с разрешение от властите

в. Газета виборча

Жители на Нижний Новгород на неразрешено шествие „За хляб. Снимка: ридус

В Русия спонтанно се заражда движение, осмиващо прокараните неотдавна от Кремъл драконовски закони за масовите събрания. Гражданите, преструвайки се, че искат да спазят буквата на новия закон, се обръщат към властите с искане да им позволят да излязат от къщи – например, за да отидат за хляб, а гражданките – за да си търсят кандидат за съпруг.

В изпълнение на новите разпоредби Ростислав Журавльов от Екатеринбург подал в администрацията на уралския град заявление за съгласуване на „публично мероприятие под формата на среща с приятели и разходка с цел разглеждане на местните забележителности“. Подробно описал къде ще се качи на тролейбус, къде ще се прехвърли на трамвай и информирал властите, че ще се разходят от Музея на архитектурата до паметника на Ленин и че от фигурата на вожда на болшевиките ще се разотидат. Журавльов предупредил, че ще използват озвучителна апаратура, и по-конкретно „рингтоновете на мобилните си телефони“. Помолил също така полицията да изпрати свои служители за опазване на разхождащите се от евентуални провокации.

Чиновникът от екатеринбургската администрация бил достатъчно съобразителен, за да разбере, че го правят на глупак и се подиграват на новите закони. Той отговорил на гражданина да си се разхожда, където иска и с когото иска. Полицията обаче реагирала удивително сериозно. Когато Журавльов излязъл от входа на блока си, се появили десет полицаи от отдела за борба с екстремизма, а командващият ги майор съобщил, че сътрудниците му ще наблюдават масовата акция и ще пресичат всякакви опити на участниците в нея да нарушават реда. Въпреки, че приятелите на Журавльов не дошли на срещата, антиекстремистите придружавали самотно разхождащия се руснак и в тролейбуса, и в трамвая. Все пак от музея до паметника край него вече вървял само майорът.

Както пише лоялният към Кремъл вестник „Комсомолская правда“, в Нижни Новгород местните студенти също решили да подложат на изпитание чиновниците. В заявка до кметството Олга Карпова помолила за „съгласуване на шествие по улица „Болшая Покровская“ с цел търсене на кандидат за съпруг, тъй като вече цяла година съм сама“.

„Позволете да изляза на разходка с кучето“, „позволете да чакам автобуса в компанията на приятели“, молели други студенти. А трима поискали разрешение да отидат до магазина за хляб. Когато чиновниците не им отговори, те написали оплакване до Москва, че бюрократите игнорират гражданите. От столицата наредили да се издаде разрешение за шествие до хлебарницата и студентите се отправили натам с транспарант, на който пишело: „Повече от трима да не ходят за един хляб“.

Руснаци от други райони също се надпреварват да измислят петиции с молба за съгласуване за излизане на улицата по най-абсурдни поводи. Сегашният закон за масовите мероприятия се роди в атмосфера на абсурд. За да се преборят с преминалата през Русия вълна от антипутински „бели“ протести, властите въведоха по-строги наказания за нарушаване на правилата за провеждане на демонстрации и педантично проверяваха организацията на всички, дори малобройни публични прояви.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.