Има ли пилот в самолета „България“?

Снимка: Ани Маринова

В 13 часа и 22 минути във вторник  агенция „Фокус“ цитира вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов: „Ситуацията с пожара на Витоша в момента е контролируема. Ако се усложнят нещата, бихме могли да се обърнем за помощ от чужбина. Към настоящия момент имаме само необходимата кореспонденция, но не се нуждаем от подобна помощ“.

Имаме изключително добра организация. „Димът, който се вижда, ще продължи да го има и в следващите дни. Но това не бива да създава притеснение”, каза Цветанов – пише  „Фокус“.

В 15 часа и 22 минути пресцентърът на българското Министерство на външните работи съобщи:

„В телефонен разговор днес израелският министър на външните работи Авигдор Либерман информира българския си колега Николай Младенов за решение на израелското правителство да изпрати в България два специални самолета Air Tractor за борба с незатихващия трети ден пожар на Витоша.

Всеки самолет е в състояние да превозва 3 тона вода. Самолетите се обслужват от четирима пилоти и четирима души наземен персонал, както и още 5 други специалисти. Със самолетите ще пристигне и 2000 кг. специализирано оборудване, вкл. пожарникарски маркучи. Самолетите вече са излетели от Израел и след две технически кацания се очаква да пристигнат в София в ранните часове на 04 юли 2012 г.“

Малко по-късно (на интернет страницата на правителеството не е посочен часът на публикуването на съобщението) пресцентърът на МС съобщава: „Премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша. Подробностите около изпращането на самолета са уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел. Сътрудничеството между двете страни е израз на традиционните отношения на приятелство и взаимопомощ, особено в случаи на овладяване на последиците от природни бедствия. В края на 2010 г. деветдесет български огнеборци се включиха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа“.

По държавното радио последваха уточнения от вътрешното ведомство и лично (както е прието да се казва в България) от премиера Бойко Борисов откъде ще черпят вода самолетите – имаше леко разминаване между язовир „Искър“ и Панчарево, но така или иначе излизаше, че  израелски самолети ще помагат да се гаси пожарът. Според държавното радио той обхваща около 150 декара.

В 16 часа министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов заявява пред БНР: Пожарът на Витоша се локализира, а около петдесет декара е засегнатата територия.  Найденов  допълни, че „отстрани се вижда доста по-страшно, защото има много пушек, но пожарът не е толкова страшен“.

По същото време пресцентърът на МВР съобщава: „От съображения за сигурност гражданите няма да могат да използват водоема за почивка и спорт. След 16.30 часа Пресцентърът ще разполага с видеоматериал.Очаква се в два часа след полунощ в страната ни да пристигнат два израелски самолета, оборудвани за гасене на горски пожари. Летателните машини ще се обслужват от 13-членен екипаж и ще се водоснабдяват от яз. „Искър”. От съображения да сигурност, до приключване на работата на самолетите, гражданите не бива да използват водоема за почивка и спорт“.

В 18 часа държавното радио цитира вицепремиера Цветанов, според когото  България е отказала на Израел предложената помощ, защото има сили да се справи сама. Дежурен репортер от нюзрума на медията ни потвърди, че Цветанов наистина е казал това.

Същевременно бе съобщено, че обхванатата от пожара площ е между 200 и 250 декара.

Какво всъщност става в държавата?

Знае ли лявата ръка какво прави дясната?

Има ли пилот в самолета, наречен „България“?

И, както питахме по повод на смъртта на едно 22-годишно момче преди няколко дни, какво още трябва да се случи в България, колко още декара трябва да изгорят, колко души още трябва да бъдат заклани и застреляни, за да се разбере, България е една болна страна, в която нещата не могат да продължават повече така?

Впрочем, днес бяха застреляни още неколцина.

От сайта Кафене

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.