Саакашвили строи Грузия по своему

в. Газета виборча

Новият парламент на Грузия в Кутаиси. Илюстрация: сайт на проекта

В Грузия като гъби след дъжд никнат обществени сгради от бетон и стомана. „Така променяме страната“, казва президентът Михаил Саакашвили. Но големите инвестиции имат и тъмна страна.

***
На грузинците може да им се завижда за новото здание на парламента. В предградията на Кутаиси, втория по големина грузински град, се появи 40-метрова сграда, приличаща на голяма мида. Парламентаристите ще заседават под стъклен купол с диаметър от над сто метра.

Сградата с площ от 40 хиляди квадратни метра бе вдигната за рекордно кратък срок – само допреди 3 години на мястото й се издигаше мемориал, посветен на грузинците, които като войници от Червената армия са загинали по време на Втората световна война. „Това е символ на нова Грузия“ – каза президентът Михаил Саакашвили, откривайки модерната сграда. Депутатите ще се нанесат в нея чак след парламентарните избори през есента.

Не всички обаче се възхищават на мидата от стъкло и стомана, чието строителство е струвало 83 милиона долара. „Защо изобщо е необходимо парламентът да се мести от Тбилиси?“, питат политиците от опозицията. Когато задавам същия въпрос на хората на Саакашвили, чувам готов набор от отговори. Обясняват ми, че по този начин се децентрализира Грузия.

Почти всеки четвърти жител на тази страна с население под пет милиона живее в столицата. Преместването на парламента би трябвало да съживи Кутаиси. Този някога промишлен град драматично западна след рухването на комунизма.

Освен това президентът иска депутатите да излязат от старата сграда на парламента в стила на на соцреализма, построена през 30-те години на миналия век, когато Грузия бе част от СССР.

Опозицията предупреждава обаче, че преместването на парламента в провинцията ще лиши институцията от значение. Има и друг вид съмнения. Грузинското сдружение на младите юристи – активна неправителствена организация – твърди, че не може да определи откъде е дошла половината от парите, похарчени за тази инвестиция.

Кутаиси не е изключение. Строителен бум има в цялата страна. В центъра на Тбилиси постоянно се натъкваш на скеле с опънат на него надпис: „Съвсем нова Грузия. Саакашвили строи страната наново“. „Събирам най-добрите европейски архитекти, но все по-често поръчки получават грузинци“, каза президентът на среща с експерти от ЕС, на която присъства и журналист от „Газета виборча“.

Любимият проект на президента са големите Домове на правосъдието. Това са институции, в които под един покрив са събрани службите за гражданско състояние, паспортните служби, кадастърът, нотариусите. В тези домове гражданите ще си вадят документи за самоличност, шофьорски книжки, разрешителни за строеж или ще регистрират акционерни дружества. Амбициите са институцията да работи много по-добре от това, с което са свикнали европейците.

Формулярите се попълват, докато пиеш кафе, може дори да ги подадеш, без да слизаш от колата (така, както си поръчваш хамбургери в Мак Драйв). Повечето от документите би трябвало да са ти готови за десетина минути. Тази и миналата година Саакашвили много тържествено вече откриваше футуристичните сгради на такива домове в Рустави. Вероятно идната година ще приключи строежа на дома на правосъдието в Тбилиси, който от птичи поглед прилича на цвете.

Общият мотив в обществените сгради, които Саакашвили строи, са стъклените стени. Този материал е символ на прозрачността – идеята е гражданите да имат чувството, че могат да гледат депутатите и чиновниците в ръцете. По подобен начин са проектирани например полицейските управления. Когато през 2003 г. Саакашвили поемаше властта след Революцията на розите, която свали президента Едуард Шеварднадзе, корупцията бе парализирала Грузия.

Жители на Тбилиси ми разказваха, че не можело да минеш с кола през града, без да платиш на катаджиите. Саакашвили направи чистка в полицията и администрацията, а на новоназначените служители вдигна заплатите. Ефектът? Тази година Световната банка похвали Грузия за успешната й борба с корупцията. Катаджиите не взимат от грузинците подкупи, администрацията работи по-добре.

Но корупцията не е изкоренена. Неправителствени организации бият тревога, че правилата за обществените поръчки са формулирани неясно и дори подтикват инвеститорите да подкупват чиновници. А и не всички сгради в Грузия са с прозрачни стени.

Друг проблем е хаосът, съпътстващ големите инвестиции. Жителите на Кутаиси се оплакват, че градът им се преустройва сякаш без да се мисли. Работници полагат асфалт, за да почнат после да го разбиват, като се окаже, че е трябвало да се направи подземна инфраструктура. Режат се столетни дървета, за да се засадят на тяхно място нови. Неотдавна в центъра докарали километри канализационни тръби, макар че в Кутаиси канализация има още от царско време. „Строи се и се ремонтира без какъвто и да е общ план. Строителите си правят каквото си щат“, казва Мамука Кобзонадзе, архитект, специалист по градоустройство. Обновяването на центъра на града трябва да струва около 20 милиона долара. Властите не могат да дадат отчет за разходите си.

Хората се оплакват, че в сградите с държавни пари се ремонтират само фасадите. Никой не го интересува какво е вътре.

Освен ако сградата я поеме частен предприемач. Тогава обикновено я събаря (нищо, че е паметник на архитектурата) и вдига нова. По този начин бе „обновяван“ например Тбилиси.

Защитниците на правата на човека предупреждават, че в провинцията властите гонят селяните от терени, на които трябва да се изпълнят големи инвестиционни проекти. Като Лазика. Това е град с население от 500 000 души, който трябва да бъде построен в блатата на брега на Черно море. На презентациите се виждат редици от небостъргачи, заобиколени от търговски центрове и луксозни хотели.

Грузия трябва да даде за изграждането му 700 милиона долара. Останалите разходи трябва да покрият инвеститорите, които Саакашвили има намерение да привлече в Лазика. Експерти се съмняват, че ще успее. Лазика се намира прекалено близо до неспокойната Абхазия, охраняваната от руски войски сепаратистка грузинска провинция, която обяви независимост, та някой международен концерн да се реши да инвестира там.

Не е ясно също как да докараш в град, построен на празно място, половин милиона души, или почти една десета от населението на страната. Не е ясно дори дали върху блатата, които заобикалят Лазика, изобщо може да се строят небостъргачи.

Саакашвили непрекъснато обикаля големите строежи и лично открива всяка построена сграда. Но инвестициите все по-рядко убеждават грузинците, че нещата вървят добре, а опозицията, консолидирана около милиардера Бидзина Иванишвили, стана все по-силна.

Иванишвили също строи, и в провинцията, където където спонсорира нови пътища, и в Тбилиси. С негови пари зад самия президентски дворец бе издигната най-голямата църква в Кавказ. В края на май в столицата демонстрираха 80 хиляди души. По-малки демонстрации постоянно има в други градове.

Саакашвили, който обвинява Иванишвили, че е руски агент, не смята да се бори чрез строежите. В битката бяха въвлечени полицията и съдилищата. Съперникът на президента бе лишен от гражданство и осъден да плати глоба от 45 милиона долара. Конфискувани бяха предавателите на подкрепящата го телевизия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.