Западът не вярва на правителство на Ивица Дачич

в. Данас

Посланиците на страните-членки на ЕС в Белград имаха през последните 48 часа на изминалата работна седмица интензивни консултации във връзка с формирането на правителство на Сръбската прогресивна партия- Социалистическа партия на Сърбия – Обединени региони на Сърбия (СПП-СПС -ОРС) начело с (лидера на СПС) Ивица Дачич, в които бе оценено, че предстои допълнително забавяне на процеса на европейска интеграция на Сърбия, но и че Западът би трябвало да подкрепи бъдещето засилване на позициите на Драган Джилас в Демократическата партия.

Това заявиха пред „Данас“ западни дипломатически източници, които присъстваха на разговорите на европейските посланици, след като официално бе съобщено, че президентът на републиката Томислав Николич е връчил на лидера на Социалистическата партия на Сърбия мандат за съставяне на новото правителство, в което ще участват прогресивните, коалицията около социалистите и Обединени региони на Сърбия.

Що се отнася до дипломатите, и което те никога няма да кажат публично – правителство, в което стожери са Сръбската прогресивна партия и Социалистичесата партия на Сърбия няма доверието им, че може успешно да реформира обществото в посока евроинтеграция. Както оценяват дипломатите, освен националистическото минало на много нейни (бъдещи) членове в правителството, няма да има и достатъчно политическа воля за изпълнението на критериите, необходими за напредък на страната към ЕС, преди всичко когато става въпрос за Косово, но и знания за ефикасно извършване на реформаторските процеси и познаване на работата на държавната администрация.

Голям минус е, че сред имената, които се споменават за високи постове в правителството на Дачич, няма нито един с добри, разработени контакти на Запад. На тези хора в ЕС се вярва дори по-малко, отколкото на Томислав Николич, и всяко тяхно изявление или решение ще бъдат много внимателно анализирани, предупреждават събеседници на „Данас“.

Чужденците са разтревожени най-много от това как новото правителство ще се справи с икономиката, тъй като, както смятат, Сръбската прогресивна партия, Социалистическата партия на Сърбия и Обединени региони на Сърбия още нямат никакъв план. Все пак те имат до известна степен на доверие на Младжан Динкич, и посочват, че той задължително ще трябва да намери модел за икономии от заплати в държавния сектор и от пенсии. Динкич трябва да се пребори със СПС и СПП и да приложи мерки за икономии, вярват западняците.

Както изтъкват дипломатически източници пред „Данас“, изключително лоши вести чакат Сърбия по пътя й към членство в ЕС. Заради вътрешните процеси в страната, които по оценка на Запада ще бъдат много неблагоприятни по отношение на евроинтеграцията, както и заради кризата вътре в ЕС, която води до това, че от държавите кандидатки за членство ще се иска стриктно прилагане на най-високите европейски стандарти, дебатите за началото на преговори за присъединяване на Сърбия ще бъдат отложени.

Това конкретно означава, изтъкват нашите събеседници, че Сърбия не трябва да се надява на начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз в следващите 12 до 18 месеца, а може би и цели две години. В най-оптимистичния случай Сърбия ще започне преговори за членство през юни 2013 г., с цели шест месеца по-късно, отколкото се надяваха бившето правителство на Демократическата партия и Борис Тадич.

В консултации на западни дипломати в Белград бе заявено, че Демократическата партия я очаква напълно нова фаза на политическо действие в опозиция, за което е необходимо да се консолидира възможно по-бързо. Събеседници на „Данас“ посочват, че Тадич почти напълно е пропилял доверието на Запада, чийто нов доверен човек сред демократите става Драган Джилас, заместник-председател на партията и кмет на Белград.

Посланиците със сигурност няма да се месят в процесите вътре в Демократическата партия, изтъкват наши източници, а тяхното мнение е, че само Джилас може да оправи демократите и успешно да ги ръководи в опозиционната дейност. Това е и причината да смятат, че Демократическата партия и Джилас трябва да останат на власт в Белград. Оценката на западни дипломати, които работят в Сърбия, е че страната, поне в близките години, я чака връщане назад или в най-добрия случай стагнация.

Каква е ролята на Русия и на олигарсите в процеса на формиране на ново правителство на Сърбия не е ясно и на Запада. Западняците дори частично са горди от факта, че не са участвали в съставянето на правителството, тъй като не желаят да носят отговорност за решенията на сръбския политически елит и изобщо за лошото икономическо и политическо положение в страната. Ако се установи, че руснаците са направили правителството, това би било някакъв вид алиби за страните от ЕС и американците да вдигнат ръце от Сърбия.

На въпрос на „Данас“ кога и как ще се установи евентуалната роля на Москва във формирането на сръбското правителство, нашите събеседници отговарят – наример, ако Електрическата компания ЕПС и Телекомът се окажат в руски ръце.

Преди една година Ивица Дачич в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи официално поиска посещения на високо равнище на определен брой членки на ЕС и САЩ. Това негово желание не бе чуто, а от някои столици дори не му отговориха. Дачич ще трябва да работи упорито, да за да получи уважение на Запад, ако изобщо желае това, посочват събеседници на „Данас“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.