Държавата на пожарникаря ще изгори, докато той плямпа

По ирония на съдбата България ще пламне и ще изгори под управлението на професионален пожарникар.

Страната е със значителни територии гори, които при сегашното глобално затопляне са като суха слама до огън.

Путин, който се подиграваше със затоплянето (1-2 градуса повече на Русия ще й дойдат добре, каза той), беше принуден лично да гаси със самолет тайгата. Руската тайга пламна на няколко места на хиляди километри, опуши дори Москва, изгори 3-4 села и загинаха не се знае колко хора – в Русия никога не се знае.

Изгоряха горите на Израел, изгоряха горите на Гърция.

Някой съмнява ли се, че огънят идва и в България? В страна, в която по правило си палят стърнищата и горят огньове под път и над път в гори и планини (за сравнение – в Западна Европа е строго забранено и освен глоби има арест и затвор дори за хвърлен фас).

Държавата на пожарникаря ще изгори, докато му загрее манерката, че това наистина е голяма опасност. Правителството дори отказа предложените от Израел самолети за гасене.

Защо отказа? Не можеше ли да каже – ще почакаме малко, ако се наложи, ще ги повикаме? Пожарникарят е сигурен, че този огън ще спре и няма да се разпространи?

Пожарът на Витоша ще продължи, докато завали дъжд. Там гасенето е любителско, в 18 вечерта всички си тръгват и идват пак на другия ден безсмислено да плискат с кофи наоколо.

Ето какво казва баш професионалният пожарникар, главен инспектор Бързилов, началник на пожарната безопасност на републиката: „Пожарът на Витоша продължава в границите, в които беше ограничен днес, но все пак се развива”. А?

Или пожарникарите са толкова умни, или съзнателно говорят както навремето народната власт след Чернобил – „Радиация няма, но постоянно намалява”.

Това е нивото на пожарникарското образование – по-важно е да успокояват с лъжи, да не злепоставяме Главния пожарникар, отколкото да кажем какво се случва наистина.

Страна като България е застрашена и има нужда от техника за гасене – самолети, хеликоптери. В сегашната ситуация никой няма да възрази, ако премиерът – професионален пожарникар – извади пари от бюджета, за да купи такава техника.

Която неминуемо ще влезе в действие било тази, било другата година. И народът ще е благодарен, а самият пожарникар ще има повод да се пъчи и самохвали, както си знае. Само че не се сеща…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.