Румъния – във войната премиер-президент жертват държавата

в. Адевърул

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Последното изказване на Виктор Понта на тема оставка издава един смайващ наивитет. Отговорът на премиера показва, че Понта би пожертвал една цяла държава във войната с Бъсеску.

Понта наивно предлага да подаде оставка заедно с президента Траян Бъсеску. „От моя гледна точка, ако президентът приеме, можем двамата да сложим оставки на масата“, заяви Понта в неделя вечерта. Освен глупост тази реакция крие безразличието на Понта към много по-сериозни проблеми от разчистването на сметки с Траян Бъсеску.

Когато Социал-либералният съюз (СЛС) предприе свалянето от власт на правителството на (Михай Ръзван) Унгуряну, леята започна да се обезценява. Последва период на тръпнене за милиони румънци, които имат да плащат вноски към банките. Мътенето на водите в зоната на обменния курс в период на политически конфликт и правителствени промени е явление, което се отразява на всеки дом. В същото време предизвиква лавина от икономически последствия с опасен потенциал.

Вероятно Флорин Джорджеску (настоящият министър на финансите, който бе първи заместник-управител на централната банка – бел. ред.) и Мугур Исъреску (управителят на централната банка – бел. ред.) са се хванали за главите, когато са чули как шефът на румънското правителство предлага предизвикване на безпрецедентна политическа криза в най-новата история на Румъния.

Съдейки по лекотата, с която бе направено предложението, могат да се извлекат два извода. Или Понта тотално не осъзнава и хабер си няма какви „колатерални жертви“ произвежда войната с Бъсеску, или чисто и просто не му пука за последствията върху румънците от този конфликт. И в двата случая става все по-очевидно, че Понта не е на висотата на длъжността, която заема.

Ако в сферата на икономическите механизми за Понта може да има смекчаващи вината обстоятелства, то същото нещо не може да се каже за сферата, в която той има докторска степен. Два дни преди да направи несериозното предложение Румъния да бъде оставена едновременно без президент и без премиер, Понта направи и друго инфантилно изказване.

„Аз спазвам решенията на Конституционния съд“, заяви той от Брюксел, в момент, в който нарушаваше решение точно на този съд. (Конституционният съд излезе с решение миналата седмица, че президентът Траян Бъсеску трябва да представлява Румъния на срещата на Европейския съвет в Брюксел – бел. ред.)

Беше като крадец, хванат в дома на жертвата, с телевизор в ръце, който твърди, че не е крал никога в живота си и че стриктно спазва законите. После дава на съд полицая и се обявява за тормозен. Става все по-ясно, че правителството на Румъния в момента е ръководено от един незрял персонаж.

Плагиатският скандал ни показва и острата политическа криза, в която се намира Румъния. Основните лидери и политически играчи се дърлят без ни най-малко да се интересуват от последствията върху нас от това разчистване на сметки по теми, които са съвсем различни от важните в момента за Румъния.

От едната страна е конструкцията Понта-Антонеску (Крин Антонеску – лидер на Национално-либералната партия и съпредседател на Социал-либералния съюз – бел. ред.), която доказва, че работи само с цел разчистване на сметки с Траян Бъсеску. Двамата не предлагат на публиката нищо друго освен елиминиране на Бъсеску. Нищо от това, което са направили досега при упражняването на властта, не показва, че се интересуват от изграждане на някакво бъдеще. Съюз, построен върху омраза, не може да донесе нищо добро на никого.

От другата страна имаме един президент, който направи ужасен гаф, като предостави на СЛС всички основания да твърди, че зад проблема с плагиатството се крият политически игри. Забрави, че вече няма народната подкрепа от началото на мандата и излезе публично с „доктора“, който говори глупости по телевизията, преди да се появи конкретната информация, а после се наслади на момента „доторе“ в един спектакъл, сякаш изваден от комедия дел’арте.

Необмислена импровизация, недостойна за един държавен глава, която сега оправдава всяко действие на Понта. Ако президентът Траян Бъсеску се беше въздържал тогава, обществеността щеше да се отнася по друг начин сега към информацията, че премиерът е плагиат.

На политическата сцена, на която се играе цялата гореизложена комедия, има още една партия – Демократично-либералната, която си постави за цел в събота да привлече десния електорат без обаче да има политически проект за това. Желание имат, остава да се види дали ще намерят и воля.

Също комедиен е фактът, че една партия, която произлезе от комунистическия Фронт за национално спасение, се обявява през 2012 г. за бастион на дясното. Национално-либералната партия прави това, докато стои на ревера на социалистите, родени от комунистите, и предлага на Понта гласовете, от които има нужда, за да превърне Румъния в собствено място за игра. Йон Илиеску (лидерът на Фронта за национално спасение – бел. ред.) трябва да е много доволен.

Нищо за Крин Антонеску. Той е в отпуск, капнал от умора, след като крещя като синигер по Траян Бъсеску.

Докато докторът (премиерът Виктор Понта има защитена докторска дисертация по международно право, за която бе установено, че е плагиатски труд – бел. ред.) и морякът (президентът Траян Бъсеску е бивш капитан далечно плаване – бел. ред.) играят на сцената, отегчените зрители насочват поглед към друг комедиант, който представя опияняваща пиеса: Дан Дяконеску.

Мнозина са изкушени да му повярват, доказвайки на онези, които са с всичкия си, как безкрайно работи закона на Мърфи: винаги може да бъде и по-зле. Накрая е много възможно врявата между Понта и Бъсеску да ни отведе в още по-мътни води и това отклонение да не бъде забелязано от консултантите и имиджмейкърите, които съветват двамата как да водят конфликта.

В целия този цирк се случват две много опасни явления.

Първото е радикализиране на симпатизантите на Социал-либералния съюз и на Демократично-либералната партия. Репликите, които правят обикновени хора в социалните мрежи и в коментарите към статии, са все по-агресивни. Хора, които не се познават и няма какво да делят, са готови взаимно да си прережат гърлата. Активирани са негативните им емоции, за да бъдат използвани с предизборна цел, от лица, които и пет пари не дават за обществения интерес. По този начин хабите нервите си за някакви политици, които не се замислят дори за миг за вашия интерес.

Второто явление е пълно отхвърляне на политическата класа и отдалечаване от урните на онези, които не са радикализирани от едната или другата група. Това е много сериозно, защото тъкмо този сегмент на обществото има обективността и спокойствието, необходими за избор на най-малкото зло от всички злини. За съжаление, само така можем да напреднем в демокрацията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.