Кой е Путин? Същият човек ли е, или друг?

Ройтерс

Многосерийната руска комедия - колаж от Фейсбук
Колаж за Путин и Медведев, качен на Фейсбук страницата на „Новая газета“. Надписът гласи „Многосерийна руска комедия – Владимир (Путин) и Дмитрий (Медведев) си сменят професиите.

След завръщането си на президентския пост през май Владимир Путин пропътува половината свят, за да покаже кой управлява Русия сега. Проблемът е, че никой не е сигурен кой всъщност е самият Путин.

Светът видя един раздразнителен, жилав и безкомпромисен Путин, мръщещ се по време на хладната си среща с президента на САЩ Барак Обама – ситуация, която възкреси спомените за дипломацията на Студената война. Езикът на тялото напомняше на стария Путин.

Три дни по-късно той бе у дома, в Санкт Петербург, и очароваше инвеститорите, говорейки за прозрачност, реформи, управление на закона и възможност за протести, ако не се нарушават разпоредбите. Това бе съвсем различен Путин.

Отново в Кремъл след 4 години като премиер, президентът се опитва да свикне с управлението на една различна Русия, на която образът му на корав човек вече не подхожда, а протестите срещу властта му станаха нещо обичайно за Москва.

„Върнахме се в началото. Кой е Путин? Същият човек ли е, или друг? Отговорът е – по малко и от двете“, твърди Борис Макаренко от московския Център за политически технологии.

„Той е мъдър и достатъчно сериозен като лидер, който отдавна вече е във властта, за да разбере, че светът и държавата да се променили. Опитва се да се приспособи към новото положение тук и в чужбина, но му е трудно да се промени.“ Може би Путин цели да пасне навсякъде, слагайки различна маска за всеки отделен случай.

Чуждите инвеститори, събрани на бизнес форума в Санкт Петербург, чуха от Путин в общи линии онова, което искаха – обещания за приватизация, защита на правата на компаниите и борба с корупцията.

Бившият шпионин на КГБ отдели няколко минути за приятелски разговор с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, един от спаринг партньорите на Москва през съветската епоха.

Той намери време да се срещне и с директори на частни инвестиционни фондове и ръководители на петролни компании, макар да подразни някои от тях със закъснението си.

„Чувствам се обнадежден, след като напуснах залата“, каза Кристоф дьо Маржри, главен изпълнителен директор на френската петролна и газова компания „Тотал“. Той приветства обещанието на Путин чуждите компании да могат да участват в развитието на руския енергиен сектор. Тези уверения обаче звучат прекалено добре, за да бъдат верни, смятат ветерани инвеститори в Русия. Те познават прекрасно неизпълнените обещания за реформи на Путин през дванадесетте му години като президент и премиер.

„Той казваше правилните неща пред слушателите си, но думите му тежат все по-малко“, казва Роланд Наш, главен инвестиционен стратег в инвестиционния фонд „Верно Капитал“.

Срещата на Путин с Обама, състояла се по време на конференцията на Г20 в Мексико, бе приета като доказателство, че завръщането на „силовия“ Путин на мястото на либералното му протеже Медведев е краят на „рестартирането“ на отношенията между Русия и САЩ.

Висши длъжностни лица от САЩ смятат, че това е повърхностно впечатление. Но контрастът с приятелските срещи между Путин и предшественика на Обама, Джордж Буш, известни като „Шоуто на Джордж и Владимир“, не може да не бъде забелязан.

Владимир Путин посети също Китай, Франция, Германия, Беларус, Казахстан и Узбекистан след встъпването му в длъжност на 7 май. Изборът на Минск за първо задгранично посещение шокира дипломатическата общност. Путин пропусна среща на Г8 в САЩ, а Беларус е управляван от Александър Лукашенко, известен като последния диктатор в Европа.

Това решение бе предупреждение за Запада – и мощен сигнал към аудиторията в страната – че Путин е готов да унижи Вашингтон, за да подчертае значението на отношенията си с традиционния си съюзник – част от някогашната съветската империя.

Той посети и Пекин, за да укрепи икономическите и отбранителните връзки на Русия с Китай, преди да се срещне с Обама, внушавайки, че сега Русия се е обърнала на Изток, а не на Запад, що се отнася до икономическото й развитие. „Изборът на местата, които посети, бе много символичен. Тези неща не се правят случайно“, заяви дипломат от Москва.

Такива демонстрации са обичайни за Путин и дипломати твърдят, че той използва надменността си, за да получи психологическо предимство пред партньорите си от Европа и САЩ.

Някои от действията му в Русия, откакто се завърна на президентския пост, също са типични за човека, управлявал с твърда ръка от 2000 до 2008 г. Докато яздеше гол до кръста, за да поддържа образа си на мъжкар, той сложи юздата на бунтовническите региони на Русия, разби бунтовниците във войната в Чечня и подряза крилата на олигарсите, които набираха политическа сила заедно с парите си.

Един от първите актове на новото президентство бе приемането на закон, който драстично увеличи глобите за протестиращи, нарушаващи обществения ред, а полицията извърши обиски в домовете на опозиционните лидери преди протестен митинг миналия месец. Въпреки това Путин твърди, че протестите са възможни, при положение, че са в рамките на закона – думи, които някогашният Путин не би казал.

„Убеден съм, че демократичната политическа система трябва не само да гарантира законността на властта, но и увереността на хората в естествената й същност – да защитава интересите на мнозинството. Въпреки това интересите на малцинството трябва да бъдат взети предвид и разумно защитавани“, заяви той.

Също като чуждите инвеститори, които приемат с недоверие обещанията за икономически реформи, и опозиционните лидери са скептични към думите му. Те отбелязват, че Путин категорично си запазва правото да смаже протестиращите, ако се държат неподобаващо.

„Може да говори каквото си иска, но действията му противоречат на думите, след като полицията претърсва домовете ни. Това са само празни приказки“, казва Генадий Гудков, депутат от опозицията. Но според съветниците му Путин осъзнава, че ядрената суперсила, която е и най-голямата по територия страна в света, се е променила и той трябва да направи същото.

„Речта му пред инвеститорите бе насочена към хора, които разбират, че нещата са различни. Сега имаме други цели“, заяви първият вицепремиер Игор Шувалов. „Ние сме същите хора и той е същият човек в третия си мандат, но амбициите му са други.“

Главният въпрос както за протестиращите, така и за инвеститорите, е дали Путин ще изпълни обещанията си, или просто говори това, което смята, че те и чуждите правителства искат да чуят.

„Ключът към руската политика сега е да виждаме делата като обратни на думите им“, казва Джим О’Нийл, председателят на „Голдмън Сакс асет мениджмънт“ Goldman Sachs Asset Management . „Това, което има значение, са действията му.“

БТА

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.