Сирия – безкрайни препирни на опозицията

ДПА

Сирийската опозиция е толкова разединена, колкото режимът е единен. Опозиционните срещи затъват в безкрайни препирни за подробностите на далечната постреволюционна Сирия, докато речите на президента Башар Асад в парламента в Дамаск завършват с аплодисменти без признак за несъгласие.

Дори срещите на безбройните сирийски правозащитни организации често протичат като заседание на Централния комитет на едновремешна комунистическа партия. В такава политическа култура, в която критичните изказвания са табу, а истинският публичен дебат се избягва, се е развила опозицията. Това може би отчасти е причина техните срещи винаги да са съпроводени с гневни караници и често да завършват със сълзи.

Турското правителство от месеци се опитва да накара разнообразните лидери да се споразумеят за обща стратегия за сваляне на Асад от власт, но напразно. А сега Арабската лига се опита да постигне същото и нейната конференция на опозиционни групи в Кайро се оказа жалък провал.

Макар че в един момент през нощта, след като мнозина от делегатите вече бяха напуснали разочаровани конферентната зала и се бяха разотишли по хотелските си стаи, беше публикувана „окончателна версия на обща визия за преходния период“, това не попречи на различните групи да изразят своите „коментари“ и „резерви“ пред чакащите журналисти.

В средите на сирийската опозиция вече стана обичайно враждуващите фракции да се описват като „лоши националисти“ или дори „платени провокатори на режима“. Различните фракции действително имат напълно различни приоритети, което прави формирането на „обща визия“ изключително трудно.

„Мюсюлмански братя“, които поддържат тесни връзки и с турското правителство, и с монархията в Катар, са били предимно в изгнание от 80-те години на миналия век. Те имат стари сметки за уреждане с режима на Асад и целят да превърнат Сирия в централизирана държава с ислямски принципи.

Представителите на младежта в страната, които всъщност продължават въстанието срещу режима и през последната година загубиха много от приятелите и роднините си, искат бързо прекратяване на кръвопролитието и настояват извършителите на насилието и на мъченията в затворите да бъдат изправени пред правосъдието.

Кюрдите от североизток искат да бъдат признати за нация и мечтаят за автономия, подобна на тази, на която се радват братовчедите им от другата страна на границата в Ирак. „Достойно за съжаление е, че за някои от тях идентичността им е по-важна от графика за преходния период“, каза пред репортер на телевизия „Ал Арабия“ видимо умореният представител на Сирийския национален съвет Басам Ишак след края на конференцията. Той заяви, че все още не е загубил надежда. „Необходима е по-нататъшна дискусия. Това е нормално“, каза Ишак.

Опозиционният лидер в изгнание Сайед ас Сибаи прекара нощта в хотела, в който се проведе конференцията. Той все още вярва в успешния край. „Всички изразиха подкрепата си за Свободната сирийска армия. Това само по себе си е напредък“, каза той за ДПА по телефона.

„Ние подкрепяме революционното движение и Свободната сирийска армия и се борим да обединим различните сили и командири в служба на сирийския народ“, гласеше заключителната декларация на конференцията в Кайро. Въпреки това обаче военната съпротива срещу режима на Асад остава също толкова разединена, колкото и политическата опозиция.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.