Самарас започва с приватизации

Приватизациите ще са сред приоритетите в управлението на новия гръцки премиер Андонис Самарас, който представи програмата на своя коалиционен кабинет.

Трипартийната коалиция в Атина се очаква да постави акцент върху приватизациите, за да промени негативния климат, възникнал във вреда на страната след двете изборни процедури през май и юни и след месеци наред бездействие на правителството.

В дневния си ред кабинетът Самарас е поставил на видно място намерението да ускори реализацията на приватизационната програма поради простия факт, че вече няма място нито за нови данъци, нито за нови съкращения и затягане на коланите.

В същото време извършването на реформите е един доста труден процес, който не само изисква много време, но и крие рискове за коалиционното правителство, свързани с интересите на пазара.

Още в следващите дни премиерът Самарас ще трябва да даде ясни доказателства, че ще даде тласък на изостаналите реформи и по-специално на приватизациите и да покаже, че има „добра воля“ да изпълни поетите от страната ангажименти.

В контекста на тези усилия вероятно от края на юни вече са готови папките с фирмите и организациите, подлежащи на приватизация, като държавната газова компания ДЕПА, газоразпределителната компания ДЕСФА, компанията за спортни залагания ОПАП, водоснабдителните компании в Атина и Солун и нефтената компания ЕЛПЕ.

Наред с тях премиерът ще трябва да представи и списък на организациите и фирмите, които ще се закриват или сливат.

На първо място в приватизационния списък е железопътният оператор ТРЕНОСЕ, който е част от железопътната компания ОСЕ, към която интерес проявяват французи и руснаци.

В същото време дъщерните поделения на АТЕ банк (Аграрната банка), захарните, тютюневи и млекопреработвателни предприятия – ЕВЗ, СЕКАП и Додони, биха могли да бъдат продадени още този месец.

Текат конкурси за продажбата на ДЕПА и на държавната лотария, а също и на недвижимости, като старото атинско летище Елиникон, международният радиотелевизионен център, създаден за нуждите на Олимийпските игри в Атина през 2004 г., и на спортни съоръжения на островите Родос и Корфу.

Става дума за държавни активи, за които биха могли да бъдат направени инвестиции в Гърция.

Във връзка с приватизацията на железопътната компания ОСЕ премиерът Самарас е получил оферти от страна на руски и китайски компании. Не е изключено пък французи да поемат контрола върху пътническите и търговски потоци по линията от Патра през Атина и Солун до КПП Евзони на границата с Албания.

За държавната лотария се очаква да започне конкурс, за участие в който вече бе проявен интерес от три компании.

За ДЕПА и ДЕСФА се предвижда да бъдат пуснати акции. Интерес към приватизацията на тези две компании бе проявен от 17 консорциума.

Приватизацията на радиотелевизионния център от врлемето на Олимпийските игри през 2004 г. (IBC), в който сега се помещава търговският център „Голдън хол“, трябва да бъде извършена до края на годината и се очаква да донесе значителни пари на хазната.

Правителството в Атина сериозно проучва възможността да стартира отново преговори с девет компании, които искат да се сдобият със старото атинско летище Елиникон.

Кабинетът планира договори за по-нататъшно раздържавяване на организацията, управляваща пристанище Патра, а също и за приватизацията на компанията, отговаряща за Солунското пристанище.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.