Отстраненият президент Бъсеску – тиранин или реформатор?

Франс прес

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Президентът Траян Бъсеску, бивш капитан от търговския флот, когото дясноцентристкото мнозинство отстрани, се изяви като неуморим защитник на реформите от първия си мандат през 2004 г. насам, напук на всички. Неговите опоненти го упрекват, че се държи като „тиранин“.

За Бъсеску, който бе начело на Румъния при влизането й в ЕС през 2007 г., модернизирането на страната, пострадала от десетилетия на комунистическа диктатура, представляваше приоритет. „Реформата на държавата ще се осъществи с шум, със съпротива, със спорове“, заявяваше той по време на кампанията за повторното си избиране през 2009 г.

Този 60-годишен мъж, който се опеределя като „борец“ и обожава непосредственото общуване с народа, често пъти засягаше политическата класа, която той критикува заради нейната пасивност и заради склонността й, според него, да запази своите привилегии в една още млада демокрация.

Той се гордее, че е дал тласък на реформата на съдебната система в съответствие с изискванията на ЕС. Чуждестранни дипломати признават неговата ангажираност в подкрепа на борбата срещу корупцията и приноса му в областта на правосъдието.

Бъсеску се хвали също, че е подкрепил мерките за икономии на предишното правителство, съдействайки за извеждане на Румъния от остра рецесия с помощта на МВФ и ЕС. Но програмата за икономии с 25-процентно намаляване на заплатите на държавните служители му струваше спад на рейтинга.

Бъсеску, който е бивш представител на комунистическия режим, осъди официално престъпленията на комунизма в реч пред парламента през 2006 г. въпреки освикванията от една част от депутатите и сенаторите. Осъждане, оценено от организациите на гражданското общество, които желаят да се хвърли светлина върху този период.

Неговите противници го упрекват обаче, че не се е ограничил до ролята си на посредник, а „е поел директно управлението на страната“, нарушавайки конституцията, заяви сенаторът социалдемократ Тони Гребла, като прочете искането за отстраняване на Бъсеску.

Те го обвиняват, че „иска да поляризира обществото“. Съпредседателят на Социаллибералния съюз Крин Антонеску, който се очаква да го замени на президентския пост, го определя като „тиранин“. „Бъсеску е човек, който се оставя да бъде воден от своя характер“, изтъква преподавателят по политически науки Даниел Барбу.

Президентът, убеден в необходимостта от реформа на системата на здравеопазването, която е в плачевно състояние, накара да подаде оставка една от най-уважаваните фигури в посткомунистическа Румъния – доктор Раед Арафат, създател на службата за спешна помощ, с когото Бъссеску имаше разногласия по въпрос от реформата. Но на фона на възмущението и демонстрациите в редица градове в Румъния президентът призна своя „гаф“ и Арафат се върна отново в правителството.

Противници и привърженици му признават, че е „политическо животно“. „Това, което е характерно за мен и което дразни е, че когато наистина вярвам в една цел, аз много настоявам. Опитвам се да обединя населението и политическите сили“ , заяви Бъсеску в интервю за АФП през 2009 г.

Бъсеку, който е женен и има две дъщери, признава, че е допускал „грешки“ по време на своя мандат. Той отбелязва по-специално, че е загубил подкрепа, след като малката му дъщеря Елена, наричана от печата „Парис Хилтън на Капратите“, се яви на европейските избори с подозрението, че се е възползвала в голяма степен от подкрепата на Демократично-либералната партия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.