Референдум за Белене? БСП защитава най-опасното лоби, с най-долен популизъм

БСП организира референдум за строителството на АЕЦ „Белене”. Събрани били над 300 000 подписа, хвалят се от централата. Всички членове и привърженици на партията ги карат под строй да се подписват.

Това, което прави БСП, е по-опасен и нахален лобизъм от този, който демонстрира правителството на ГЕРБ. Това е прикрито зад популистки лозунги за евтин ток и български интереси. Но е голяма лъжа.

Няма вече евтин ток, никъде по света токът от АЕЦ вече не е евтин. Нито пък БСП казва откъде ще извади 20 милиарда да построи тази АЕЦ.

Досега готовност да ги даде има само Русия. Българското участие ще е заробване. Ще се получи руска ядрена централа в България, с руска собственост, с руски доставчици, с руски фирми изпълнители.

Това, изглежда, е идеалът за БСП и първановци, с каквито и имена да се наричат.

Най-напред не може по един експертен въпрос като АЕЦ да се гласува пряко от народа. Като кажеш на народа гласувай за евтин ток, той е готов веднага. Ама дали ще е евтин? И дали няма да му излезе през носа? Кой ще обясни на т. нар. народ?

Досега 15 години имаше непрекъсната пропаганда, платена и с руски пари, и с пари на българското енергийно лоби, според която АЕЦ „Колзодуй” е перфектна централа, на която едни лоши европейци съвсем неправилно й закриха двата блока. Също и – АЕЦ „Белене” бил най-изгодният бизнеспроект за България (както каза Румен Овч.).

Многогодишни лъжи, че няма да стига токът като закрият блоковете в „Козлодуй” (опровергани бяха). Последваха многогодишни лъжи, че без АЕЦ „Белене” няма да стига ток.

И след като са промивали мозъците на хората с години, сега ги изкарват да гласуват за АЕЦ. Тоест – за централа руска собственост у нас. А за нас – ядреният риск.

Що, като е толкова печеливша АЕЦ, досега руснаците не са си я построили на границата (даже не една, а 2-3), да изнасят скъпо и на голяма далавера тоя ток, дето уж ние ще печелим от него? Ами се опитват на нас да ни я построят?

Някой трябва да обясни на народа тези прости неща, преди да го лъже да ходи да гласува за евтиния ток.

Искането за такъв референум от БСП е пряко лобистко обслужване на големи бизнесинтереси, които в случая са дори интереси на чужда държава.

Изглежда само това е останало на БСП да демонстрира мускули пред ГЕРБ, защото се подлъгват по социологическите проучвания, че мнозинството българи са за АЕЦ. И искат популистки да яхнат тази вълна.

Ако успеят в лобистките си начинания, БСП ще предизвикат най-драматичната партийна катастрофа в българската история. Защото разочарованието на излъганите с евтин ток ще е голямо. Изглежда шепа партийни лидери са готови за собствените си интереси да жертват цяла партия.

А ако се наложат да се проведе референдум, и победи мнозинството за АЕЦ, ще се окажем сред най-простите народи в Европа (не че и сега не сме).

Защото в Италия, примерно, още след Чернобил с референдум си спряха атомните централи. В Швейцария, Германия и др. ги спират.

Само дивият българин е готов да цепи атома, ако трябва с голи ръце, стига да пусне евтин ток.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.