Всичко за продан

Румен Белчев

Над тази тема пъшкаха кандидат-студентите по журналистика тази година. И се оплакваха, че била прекалено обща, човек направо не знае откъде да я подхване.

А всичко е толкова елементарно – само трябва да се замислим – защо съществува телевизията? Разбира се – за да продава изключително мека, но при това – здрава, три-четирипластова тоалетна хартия и интимни дамски принадлежности, без които няма как да се почувстваш добре в собствената си кожа. С хартиените медии проблемът е по-сложен – дали те съществуват, за да си продават хартията, или си продават хартията, за да могат да продават нещо друго? И ако е друго – то – какво?

Традиционното първоюлско поскъпване на тока изведнъж раздели газетите. „ТРУД“ бие тревога: „Китайци изтеглят инвестиции за над 3 млрд. лв.“ Причината била в предвижданото поевтиняване на тока от възобновяеми източници, а китайците били инвестирали точно в тях. От това поевтиняване, заплашва газетата, щели сме да пострадаме всички ние – защото заради неизпълнението на ангажиментите ни към Европа всяко семейство щяло да натовари сметките си за ток с по 13 лева на месец.

„СТАНДАРТ“ ни обяснява нещо съвсем друго – че „От 3,72 лв. за МВтч енергията от Слънцето и вятъра скача на 8,65 лева“…

Истината, предполагаме, както винаги е някъде по средата. А ние сме, както винаги, на опашката пред касата с поредната сметка в шепичка. Там ни е мястото! Щом всичко е за продан – някой трябва и да купува!

Майсторлъкът е да се гарнират неприятните новини с по-лъчезарни и настройващи позитивно. Поглеждаме „ТЕЛЕГРАФ“ и моментално попадаме на позитивна новина – „Блатечки реже глави в Ню Йорк, Деси Тенекеджиева специално поканена“. Може ли така – специално да каниш някого, за да му резнеш главата? Моментално купуваме газетата, за да научим, че става въпрос за филм, в който опустошителят на чужди хладилници играе роля на злодей, а красавицата е поканена не за да є отрежат главата, а да участва…

Хвърляме поглед през рамото на съседа в автобуса към „ВСЕКИ ДЕН“ и виждаме панацеята против депресии – „Ако сте в лошо настроение, депресия и нямате самочувствие – направете си клизма!“ Не вярвате на очите си, но си има и ценоразпис – „30 лева за клизма у дома“! За да не си помислите, че газетата тайно се опитва да ви продаде скъпа клизма, си има и специално уточнение – „За същата процедура например в болница се плащат около 150 лева…“ Хайде на евтинията!

Освен медицински познания, срещу смешната цена на газетите получавате и полезни познания за света около нас – „Лейди Гага идва на кон“ – бърза да ни подгрее за концерта „СТАНДАРТ“. Дотук нищо особено – Лепа Брена дойде даже с хеликоптер! Особеното е, че конят не е обикновен – „Певицата буквално ще се появи на чифтокопитното…“ Досега мислехме, че чифтокопитни са кравите, овцете и прасетата, а конете – нечифтокопитни. Но тоя очевидно е уникат! Струва си човек да отиде на концерта, дори само за да види това чудо на природата!

Естествено, за да вървят продажбите, както и другите дела на газетите добре, важно е да има снимка на министър-председателя на първа, втора, осма и спортната страница. „ПРЕСА“ новаторски е гудила преразказаното интервю за шарено списание на страницата „Култура и стил“. Всички газети се прехласнаха около неизвестната дама на сърцето Бойково, само сериозният вестник се е впечатлил от един дребен, но изключително важен културен детайл – „Премиерът има статив и 30 броя боички…“ Има го и на снимка – човекът наистина рисува! Но не само това – има и репродукция на рисунката, озаглавена „Творба от премиера“.

На творбата на покровителя на каракачанската порода се вижда нарисувано нещо като котенце, а може би  и зайче, във всеки случай – с уши и мустаци.

Цената не е обявена, може би защото не всичко е за продан, а може би – защото коте-зайчето вече е предвидено за постоянната експозиция в българския Лувър…

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.