Кримск – поредната трагедия, предизвестена от корупцията в Русия

Наводнението в Кримск. Снимка: кавказузел

В нощта на петък срещу събота миналата седмица огромна маса вода се стовари върху населените места в долина близо до руското черноморско крайбрежие, при което загинаха над 170 души и пострадаха повече от 12 хиляди.

„Кой уби стотици жители на Кримск – дъждовете или необмислено изпускане на вода от язовира? Защо чиновниците от Министерството на извънредните ситуации и градската администрация не започнаха евакуация или поне не събудиха спящия град?“, пита вестник „Независимая газета“. Отговори се очакват от започналото следствие, но държавните медии „убеждават гражданите, че са били адекватно информирани за заплахата, че язовирът изобщо не е изпускан и такива слухове пуска само опозицията.

В същото време известната правозащитничка Марина Литвинович изнесе данни, че Неберджаевският язовир е приватизиран чрез поредица от офшорни фирми от доскорошния зам.-министър на енергетиката Станислав Светлицки и зам.-председателя на Внешекономбанк Анатолий Бало, които са разследвани за отклоняването на 14 млн долара при сделката.

„Голямата вода“, както наричат там наводнението, дошла, когато почти всички вече спяли. Вълна с височина няколко метра, отнасяйки къщи, автомобили, дървета. Най-силно пострада град Кримск, жертви има в курортния град Геленджик, в Новороссийск и в други, по-малки селища. Именно в Краснодарския край, в Сочи, трябва да се състоят зимните Олимпийски игри след две години, които за Кремъл представляват един от най-важните икономически и политически проекти.

Според официалната версия в Краснодарския край за два дни е паднал дъжд, колкото е нормата на четири месеца. Стихията бе „огромна изненада“ за властите и „човек не може нищо да направи срещу това, няма такава възможност“, заявява губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов в интервю за „Известия“. В Кримск обаче веднага се разпространи слухът, че през нощта персоналът на разположената над града язовирна стена е отворил шлюзовете, за да избегне препълване на язовира.

Изпускането на водата от местния язовир е технически невъзможно, убедили се граждани, прелетели над него с хеликоптер по покана на местните власти, твърди губернаторската пресслужба.“Засега е трудно да се обясни как и защо дъждовната вода се е събрала в мощно цунами, високо до 7 метра според очевидци“, изтъква обаче „Независимая газета“.

Въпреки твърденията на властите в Кримск „май няма хора, които да вярват“, че градът е наводнен от дъждовете, а не от язовирни води, пише кореспондент на „Комерсант“. Според официоза „Росийская газета“ обаче жителите просто не са били предупредени за заплахата.

Руските власти не са успели както трябва да предупредят жителите на черноморския район за наводненията, които отнеха живота на 171 души, призна министърът на извънредните ситуации, цитиран от Асошиейтед прес. Министерството на извънредните ситуации обяви, че е издало предупреждение под формата на текстови съобщения, но местни жители заявиха, че не са получили такива. Министър Владимир Пучков призна под натиск, че съобщенията не са стигнали навреме до всички.

Броят на жертвите в Краснодарски край можеше да е в пъти по-малък, ако там действаше модерна система за предупреждение при извънредни ситуации, изтъква близкият до властите в. „Известия“. Според негови източници в администрацията наличните средства са монтирани още по съветско време, преди повече от 30 години. Сигналът е бил даден час и половина след удара на стихията, при това много тихо, и мнозина от удавените са загинали в съня си, твърди източник на вестника.

Проливните дъждове са често явление в региона, но за тях не са готови нито синоптиците, нито местните власти, нито министерството на извънредните ситуации, нито комуналните служби. Преди 10 години тук вече имаше подобно бедствие, но днешните „резултати“ сочат, че „местните власти не се учат дори от собствените си грешки“, заключава в .“Известия“.

В. „Ведомости“ също напомня за двете наводнения в региона през 2002 г., когато загинаха към 200 души, пострада и град Кримск. Още 17 станаха жертви на наводнения по тези места през 2010 г., пише изданието и се пита дали този път освен стихията не става дума за немарливост и нехайство. След предишните трагедии местните власти не са направили проверка на хидротехническите съоръжения, не са укрепили дигите, нито са построили нови. Не са наказани адекватно и виновните длъжностни лица.

„Катастрофата в Кримск можеше да бъде и предвидена, и предотвратена“, пише „Московский комсомолец“. Досегашните наводнения в региона са откроили „крайната запуснатост в решаването на проблема кой да отговаря за състоянието и поддръжката на хидротехническите съоръжения, както и наличието на голям брой просто безстопанствени съоръжения в незадоволително състояние“, гласи документ от 2003 г., цитиран от вестника. В документа се изреждат необходими мерки за подобряване на положението: редовно почистване на речните корита, подготовка на населението за евакуация и др.

Сред авторите е Юрий Воробьов, тогава първи зам.-министър на извънредните ситуации, впоследствие руски сенатор. „Там пише доста и за Кримск“, допълва „Московский комсомолец“ и се пита дали един поне местен чиновник е чел този труд.

Във връзка с трагедията опозиционната партия „Справедлива Русия“ ще постави в Държавната дума въпроса за оставка на краснодарския губернатор Александър Ткачов. Комунистите смятат да подкрепят това искане. Ткачов обаче остава непотопяем, коментира вестник „Утро“. Докато в региона се реализира без сериозни провали един от най-амбициозните проекти от „Путинския период“ в най-новата история на Русия – Олимпиадата в Сочи през 2014 г., губернаторът може да не се страхува от оставка. Но щом го подкрепя, федералният център ще трябва да отговаря и за политическите му грешки, пише „Утро“.

Абсолютната безотчетност на регионалната власт пред населението и нейната подконтролност пред един единствен човек в страната – Путин, позволяват на губернатора на Краснодарския край повече от 10 години да излиза сух от водата. Той си остава на поста, въпреки всички скандали и произшествия в поверения му регион, коментира „Газета.ру“.

През последните 12 години Ткачов успя да прескочи от Комунистическата партия в партията „Единна Русия“, да стане един от най-приближените до Путин губернатори и активен участник в усвояването на парите за олимпийското строителство. Но не успя да оправи системата за оповестяване на населението при наводнения, добавя „Газета.ру“.

Гражданските активисти в Кримск потвърдиха, че язовирната стена е цяла и в нея няма шлюзове за изпускане. Но без резултат – в блоговете вече ври и кипи. „Народната“ версия за причините за наводнението всъщност е черен знак, изпратен на властта: хората разбират, че „слугите на народа“ са на другата страна на барикадата, че са по-скоро техни противници, а не защитници. Че по-скоро може да ги удавят, а не да им протегнат ръка за помощ, добавя „Утро“.

Катастрофата показва същата неспособност на властите да защитят населението от природни бедствия, каквато те демонстрират и в защитата от бандити, пише „Ведомости“. Най-чудовищното е, че жителите на всеки голям или малък град във всеки проблемен регион на страната могат да се сблъскат с аналогична ситуация. И няма смисъл да очакват помощ от властите, поне в първите часове след стихийното бедствие, коментира „Московски комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.