Румъния – преждевременни сондажи за непредвидим референдум

Зиаре.ро

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Първият сондаж след насрочването на референдума за отстраняване на президента Траян Бъсеску от поста му обявява резултат в ущърб на Траян Бъсеску от над 60 процента. Който има все пак някаква памет, може да си спомни, че първите сондажи на референдума през 2007 г. обявяваха над 70 процента в ущърб на отстранения президент.

Платени сондажи

Всъщност нито на президентските избори, нито на кметските, сондажите не сочеха като победител Траян Бъсеску, който, не се знае поради какво чудо, никога не е имал късмет на сондажите, но винаги е имал успех на изборите.

Разбира се, като казвам „чудо“, нямам предвид, че изборите не са били коректни – вечния боен кон на губещите – а факта, че имам една голяма въпросителна по отношение на сондажите, особено телефонните.

Въпросителната става още по-голяма, като се има предвид фактът, че професионалните анкетьори работят срещу заплащане, като всяко друго ООД, и точно затова проверявам първо не кой е направил проучването, а кой го е поръчал, съответно кой плаща. Златното правило на маркетинга казва, че един успешен бизнес има в основата си американския принцип: добро обслужване, добро заплащане.

От 322 до 256

Както и през 2007 г., кампанията за сваляне на президента започна много преди отстраняването му, чрез телевизиите Антена на холдинга Гривко и парите на Феликс (кодово име на лидера на Консервативната партия Дан Войкулеску, под което е работил за Секуритате – бел. ред.). Кампанията на Траян Бъсеску започна от момента на отстраняването му и продължи един месец. Кампанията срещу него продължи две години.

Все пак за един месец успя да привлече вниманието на избирателите по-ефективно, отколкото Войкулеску за две години. Помните ли още лозунгите? Единият от тях беше „322“ (броят на парламентаристите, които подкрепиха отстраняването на Бъсеску през 2007 г. – бел. ред.), другият беше просто изброяване на едни имена, при чуването на които участниците в митинга отговаряха с „хуууу!“: Войкулеску-Феликс, Джоана-Вънту, Таричану-Патричиу, Нъстасе-Илиеску.

Никой още не знае какви лозунги ще измисли Траян Бъсеску този път, тъй като той е абсолютно непредвидим, но не може да ми убегне фактът, че случайността сякаш му изправи на пътя римата между 256 (броят на парламентаристите, които подкрепиха отстраняването на Бъсеску в петък – бел. ред.) и самозастрелялия се Адриан Нъстасе.

Трудно е да си представим как ще проведе кампанията си г-н Бъсеску, но ми се струва сигурно, че няколко неща са в негова полза. Във всяко от тях Бъсеску има коз.

Козовете на Бъсеску

Първият. Правосъдието наистина започна да функционира. Случаят Нъстасе е доказателство, случаят Вънту е друго доказателство, случаят със заплашването на Конституционния съд – още едно, макар че Понта и Антонеску в крайна сметка го преобърнаха на 180 градуса.

Вторият. Бъсеску усети много добре, че истинският му противник не е (настоящият председател на Сената – бел.ред.) Крин Антонеску, на когото дори не обръща внимание, а (премиерът- бел. ред.) Виктор Понта. Уязвимостта на Понта дава предимство на Траян Бъсеску. Понта е един персонаж, сякаш  поднесен на тепсия така, че да го видят всички паднал от коня, преди още да е започнала битката. В страната на Кацавенку (герой от комедия на драматурга И.Л.. Караджале – бел.ред.) нищо не е по-убедително от това да предизвикаш отвращение към един обикновен преписвач (Понта беше обвинен в плагиатство от брианското списание „Нейчър“-бел.ред.), а Траян Бъсеску успя да го предизвика.

Третият. В двата месеца управление новата власт не успя да даде на румънците нищо от това, на което се надяваха. Напротив, леята се срина, на борсата е бедствие и само който не се замисля, не си дава сметка, че следва инфлация, която ще се усети силно в джоба, в тенджерата и в чинията, дори по-силно от намаляването на заплатите през 2010 г.

Четвъртият. Румънецът е поет, тоест романтична личност. Той трябва да избира между същата харизма на Траян Бъсеску, която го е покорявала всеки път, и същите изтъркани образи като Войкулеску и Илиеску, а в по-ново време – претенциозните Понта и Антонеску.

Петият. От две години съответните претенциозни особи измориха електората с лозунга за неконституционност и с намесите в работата на други. Траян Бъсеску противодейства точно както и през 2007 г. Не би било изключено избирателите да си помислят още веднъж, след като са отговорили на сондажа.

Кой ще си удържи на думата?

Не искам да дразня никого, но забелязвам, че противниците на Бъсеску също имат три основни коза: Антена 3, Антена 3 и Антена 3 (една от телевизиите собственост на медийния магнат и депутат Дан Войкулеску, агент на Секуритате под псевдонима Феликс и лидер на Консервативната партия – бел. ред.). Всичките разчитат на суверенния народ, до който се допитаха чрез сондажи по телефона.

За разлика от ИМАС (института, който направи цитираното проучване – бел. ред.) – същински оракул на изборите и Нострадамус на референдумите, суверенният народ няма предвиждания. Той ще постави печата на бюлетината според собствения си разум, решавайки дали Бъсеску ще спечели или ще загуби.

В случай че загуби, суверенният народ ще гледа по телевизията как морският капитан Бъсеску се връща на щурвала на флагманския кораб.

В случай че Бъсеску спечели, суверенният народ ще гледа пак по телевизията как музеологът Антонеску се връща в онази библиотека в едно село в окръг Тулча, където работеше някога.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.